Berta Sándor

28 spyware-program található számítógépenként

Megdöbbentő eredménnyel zárult az Earthlink és a Webroot Software közös felmérése. A dokumentum szerint világszerte minden egyes számítógépen átlagosan valószínűleg legalább 28 spyware, vagyis kémprogram található.

Ez az adat még ha némileg eltúlzott is lehet, mindenképpen figyelemre méltó és megdöbbentő. A tanulmány másik megállapítása is elég aggasztó. E szerint ugyanis a megvizsgált PC-k 30 százalékán volt legalább egy olyan trójai vagy más kártevő, amely a felhasználó számítógépén adatok és információk után kutatott. A felmérés során a 2004-es esztendő első három hónapját és körülbelül egymillió, a világhálóhoz csatlakoztatott PC-t vizsgáltak meg. Az összesen 29 millió alkalommal talált kémprogramok legtöbbje úgynevezett adware szoftver, amely egy bizonyos reklámcsíkot jelenít meg a program használatáért cserébe, vagy a felhasználók szörfölési, internet-használati szokásait térképezi fel.

Ugyanakkor a megvizsgált számítógépeken 300 ezer olyan programot is találtak a szakemberek, amelyek csak károkat okoznak a PC-tulajdonosoknak. Ezek a károk lehetnek a személyes adatok eltulajdonítása vagy a számítógép fölötti ellenőrzés átvétele. A vizsgálatokkor 184 ezer trójai féregprogramot is találtak a PC-ken, valamint rendkívül sok kémprogramot is, mint, amilyen például a Keylogger.

Mind az Earthlink internetszolgáltató, mind a Webroot Software szakemberei azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy használjanak olyan programokat, mint az Ad-Aware vagy más hasonló alkalmazás, amelyek felkutatják és eltávolítják a számítógépből a kémszoftvereket. Ráadásul ezek a programok általában ingyenesek és a fejlesztők állandóan frissítik is őket és az adatbázisukat, így a legújabb kémprogramokat is felismerik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ollie #25
    Az adatgyűjtő cookiekat csak úgy tudod kikerülni, ha letiltod őket.
  • Anubys #22
    "Amúgy egy tűzfal úgyis blokkolja őket."

    Ez megint hülyeség... Blokkolja, de attól még rákerül a gépre, prociidőt zabál, stb... Meg különben is milyen görcs már az explorer, 2839469 search buttonnal meg toolbarral... :)
  • Anubys #19
    Fiam, ha hülyeséget írsz, előbb ismerd meg azt a rendszer, amiről írod a hülyeséget... A Linux alatt egyszerűen nem kap futásjogot sem trójai, sem vírus, sem spyware... Ennyi a nagy trükk.
  • the Godfather #16
    érdekes modon nem hallani linux alatt ilyen spy csodákrol...vajon miért?..
  • selwik #15
    A sok pornó meg a warez mi?:))

    Én hálistennek még csak egy komolyabb döggel találkoztam, azzal fél órát szenvedtem mire leirtottam.

    Szugyok NAV2004 felismerte, de nem tudta törölni. Erre a symantec oldalán simán le van írva, hogy kell eltávolítani. Marha nehéz lett volna beleprogramozni, hogy magától törölje a vírusirtó, és ne nekem kelljen a registry-t túrni, hogy közben kifolyik a szemem a {fd546546jhg15651f621f...} mittudomén értékek bogarászása közben.

    Nekem is ad aware van, de lehet megnézem ezt a spybotot. Ingyenes?
  • Borg #14
    Ad awaret felesleges futtatni. Kb 80%-át találja meg annak amit a Spybot, ráadásul van amit úgytűnik mintha leszedne, de valójában még ottvan. És nem utolsó sorban a spybottól lopták az enginet bele.

    Amúgy pl az Alexa nevű data miner a Win XP gyári tartozéka;) thx to M$...
  • Cat #11
    a http portján mennek, tehát ugyanugy mint az explorer - a tűzfal ezeket nem fogja meg
  • vice #10
    Kb. három hónappal ezelőttig azt hittem, nekem nem lehet spíware-m, nem kattintok sehová feleslegesen, stb... Aztán egy ismerősöm ajánlotta a Spybot nevű progit, ami frissítés után 66 spyware-t talált a gépemen (cookie-kal együtt). Csak ajánlani tudom azoknak, akik nem tudják, mit használjanak. Ráadásul freeware.

    http://www.safer-networking.org/index.php?page=home
  • davos80 #8
    Én is most találtam kb. 90 darabot, adware-el.
  • fifi #7
    De ha ezek információt nyomnak rólam kifelé, akkor a tűzfalat hogyan kerülik ki?