Rónai György

Milliókat kap a Walkman atyja a Sonytól

Mindenki hallott már róla, sőt, a legtöbbünknek volt is. Most azonban úgy tűnik, hogy a korszakalkotó terméket mégsem a Sony találta ki. Az állítólagos német ötletgazda, aki még 1977-ben szabadalmaztatta a saját megoldását 20 évnyi pereskedés után most dollármilliókat kapott a Sonytól.

Andreas Pavel 20 éves bírósági csata után mégis elérte, hogy a Sony beismerje, hogy az ő 1977-ben szabadalmaztatott terméke alapján találta ki a népszerű Walkmant. A korszakalkotó megoldást a Sony csak két évvel a német feltaláló után mutatta be. 1979 és 1981 között a japán vállalat 200 millió darabot adott el belőle, amely egyértelműen nagy szerepet játszott abban, hogy világhírű céggé váljon.

Andreas Pavel már 1980-ban tárgyalásokat kezdett a Sonyval, melyen a szabadalomsértés miatt kártérítést követelt a cégtől. 1986-ban meg is nyerte a pert, és a Sony fizetett, azonban azóta sem ismerték el őt, mint a Walkman eredeti feltalálóját. 1989-ben Pavel újabb pert indított, ezúttal angol bíróságokon keresztül. 7 éves pereskedés után az ügyet eredmény nélkül lezárták, és Pavel 3,6 millió dolláros ügyvédi díjtartozással hoppon maradt. Ezután 2001-ben újból elindította a pereit a Sony ellen, méghozzá külön-külön minden olyan államban, ahol szabadalmaztatta saját megoldását.

Ezeknek a pereknek a lezárásaként egyezett bele a Sony, hogy folytatja a tárgyalásokat Andreas Pavellel, és végül most meg is egyeztek. Az egyezmény pontos részleteit szigorúan titokban tartják ugyan, azonban a szakértők szerint minden bizonnyal több-millió dolláros ügyletről lehet szó. A per záradéka tartalmaz egy olyan kitételt is, amely szerint Pavel a jövőben semmilyen hasonló követeléssel nem élhet a Sony felé.

Pavel mindezek után egy újabb perre készül, azonban ezúttal az Apple ellen. A jelek szerint most az iPod zenelejátszót vette célba, ami valamilyen formában ugyancsak sérti az ő szabadalmait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #30
    Szerintem a szabadalmi hivatalokban valszeg jól tudják, melyek a formai követelmények egy szabadalom beadásánal.

    OFF, de kicsit idevág:
    Kis hazánkban -ha jól emléxem- nem is olyan régen a gyógyszergyártásnál un. eljárásszabadalom létezett, tőlünk nyugatabbra meg termékszabadalom volt az elfogadott. Így állíthattak elő ugyanazokkal a hatóanyagokkal gyógyszereket, csak éppen más úton és valamelyest más néven. Viszont a külföld és a multik nyomására változtattak ezen, a többit meg ki lehet találni.:-/
    ON
  • kukacos #28
    A szabadalmak elbírálásával van a gond. Ilyen szövegű szabadalmat nem szabad engedni, és alighanem a törvények eredeti szelleme nem is engedi. Más kérdés, hogy a szellem gyakran félrenéz.
  • b #23
    > ezt szebben is kifejezhetted volna, ez nem gumiszoba

    ööö...

    perkáltak, hogy bebőrözze a pofácskáját.

    igy jobb? :)
  • papabear #17
    csak egyszerűen annyira bele jött a pereskedésbe, hogy már el sem tudja képzelni az életét nélküle... (Biztos rángatózik a szája széle.. :o)
    Kíváncsi vagyok, mi alapján perli az Apple-t? Hordozható zenelejátszó? Akkor ennyi már a mobiltelefonok gyártóinak zömét is perelheti...
  • AtisH #16
    Amekkora "mázlija" van ennek a mukinak, majd azt az összeget, amit megkap a Sony-tól kifizeti az Apple elleni perköltségre.:-D
  • pafi #13
    Mennyi idős ez a feltaláló?
    Megér még 20 évet? :-D
  • Herkulles #12
    Ebben az a poén, hogy állítólag ezt is egy magyar tallálta fel, sőt mindent a magyarok talláltak fel. Erre jönnek az amcsik, nem-nem... ők találtak fel mindent, mindenki ott talált fel mindent amilyen állampopopgár.
  • Darth Sith #9
    nem elég neki hogy most kapott pár millát, most beleköt az iPOD -ba is? hmm, vagy nagyon pénz sóher a csákó, vagy kurva okos és mindent ő talált ki...
  • davos80 #8
    Amit írtam az #1.-ben az jobb sztem. Inkább eltaposták, és befogták a száját egy köteg pénzel. Persze az tény, h mindketten jóljártak, csak nem éppen ez a leg tisztességesebb megoldás. Dehát a világ ilyen sajnos.
  • Lacc #6
    Lol ez a manus. Az iPoddal biztos nem jut sehova.