JohnnyCage

A Sony saját processzorára épül az új Clié PDA

A japán elektronikai óriás saját fejlesztésű processzorára épül az az új Clié PDA kéziszámítógép, amelyet a társaság pénteken jelentett be.

A pénteken kiadott Sony PEG-UX50 -es típusjelzésű kéziszámítógép az eddigi legkisebb Clié PDA, amely ráadásul drótnélküli LAN (Wi-Fi) és Bluetooth adapterrel is rendelkezik. A készülék érdekessége, hogy a Sony saját fejlesztésű Handheld Engine processzorára épül.


A PEG-UX50 két lapból áll, amelyek közül az egyik a 65 ezer szín megjelenítésére, és 480 x 320 -as felbontásra képes, 3,2 colos képátlójú LCD kijelzőt, a másik pedig a kisméretű billentyűzetet tartalmazza. A kijelzőt magába foglaló lap több új készülékhez hasonlóan az új Clié PDA esetében is hátrahajtható 180 fokkal, mintha csak egy noteszt hajtanánk ki.

A Sony saját fejlesztésű Handheld Engine processzora kifejezetten a Clié PDA-khoz készült, és egy ARM926-os magra épül. A chip az éppen futó alkalmazások igényeitől függően változtathatja órajelét és tápfeszültségét, amely optimális energiafelhasználást eredményez. A DVFM (Dual Voltage Frequency Management - Két Tápfeszültségű Órajel Menedzsment) elnevezésű technológia 8 és 123 MHz között állítja be az adott pillanatban ideálisnak vélt órajelet.

A Handheld Engine 64 MBájt integrált flash memóriát is tartalmaz, számottevő helymegtakarítást és költségcsökkenést eredményezve ezzel. Az új Clié PDA-n emellett 32 MBájt SDRAM található.






A 310 ezer pixeles (640 x 480) felbontású fotók készítésére alkalmas digitális kamerát tartalmazó készülék a Palm OS 5.2-es verzióját futtatja, 103 x 86,5 x 17,9 mm méretű, tömege pedig 175 gramm. A beépített Li-Polymer akkumulátor a Sony számításai szerint átlagos felhasználás mellett hozzávetőleg 14 napig bírja ki töltés nélkül.

A PEG-UX50 augusztus 9-én jelenik meg Japánban, 593 dollárnak megfelelő áron. Az európai és amerikai kiadásra szeptemberben kerül sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • versio #1
    királyul néz ki,de a 1xx Mhz-es arm elég lassu lehet