Gyurkity Péter

Windows a szuperszámítógépekre is!

A redmondi cég ezzel a lépéssel egy újabb támadást intézne a Linux ellen, amelynek speciális változatai jelentős szerepet játszanak a nagyteljesítményű számítógépek piacán.

"A Microsoft által elindított új projekt célja a Windows átültetése szuperszámítógépekre" - nyilatkozta Bob Muglia, a fejlesztő csapat első embere. A szuperszámítógépek szegmense jelenleg másodvirágzását éli a hétköznapi, viszonylag olcsó rendszerekből összeállított fürtök - klaszterek- révén, amelyek elfoglalták az egyedi tervezésű, és emiatt rendkívül drága szuperszámítógépek helyét. A kínálkozó alkalmat a Microsoft annak idején nem használta ki, így a Linuxot fejlesztő cégek könnyen helyzetbe kerülhettek és napjainkra a szegmens fontos tényezőivé váltak.

A késői ébredés egyik jele a HPC - High Performance Computing - munkacsoport létrehozása a Microsofton belül, amelynek feladata az új Windows változat, a Windows Server HPC Edition kifejlesztése. Az asztali gépek és a szerverek után Redmond a nagyteljesítményű számítógépek között is jelentős pozíció kivívására törekszik. A Microsoft újoncnak számít a területen, de a már elterjedt technológiáinak átültetésével viszonylag rövid idő alatt megszilárdíthatja helyzetét.

A jelenlegi helyzet alapján ez jó ideig eltarthat, ugyanis míg a világ 500 leggyorsabb rendszere közül több tucatnyi Linuxra épül, mindössze 2, azaz kettő futtat Windowst. A fő feladat tehát a jövőbeni partnerek bizalmának elnyerése.

A Microsoft közleménye szerint a Windows Server HPC fejlesztése megkezdődött, de egyelőre nem nyilatkoznak a megjelenés várható időpontjáról - jóllehet az interneten keringő értesülések szerint akár idén ősszel elkészülhet az új operációs rendszer. Kérdéses azonban, hogy ez mennyiben befolyásolja a korábban ismertetett menetrendet. A Windows Server 2003 első javítócsomagja még idén esedékes, a még ennél is nagyobb, átfogóbb fejlesztése - az RC2 - pedig 2005-ben. Az új Windows, a Longhorn a legutóbbi ígéretek szerint 2007-ben kerül a boltokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #52
    "Vagy ugye az Opera alapbol IE-nek mutatja magat."

    Ez itt egy IE:
    Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 1.1.4322)

    Ez meg itt egy Opera:
    Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1) Opera 7.23 [en]

    Ez pedig egy Mozilla:
    Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20030925

    Na ha szerinted ezek után is beleszámítják az Opera részesedését az IE részesedésébe, akkor nincs miről beszélni...
  • Pheel #51
    Biztosan így van... Csak az a bökkenő, hogy ezt is csak hallottad valami TUX konferencián és azóta ordítod, mint egy állat. Kipróbáltad már esetleg? Mert nálam ugyan nem akad, meg még annál a pár embernél, aki Windowst használ. Hogy mit nevezünk Windowsnak? Amit a MS ezen a néven árul. Segítek: 2k, XP, 2k3.

    Esetleg ideje lenne már tényeket írni az elvakult hülyeségeid helyett!
  • mad mind #30
    Szerintem itt is csak az ár fog dönteni. Itt ugyebár az olcsó számítógépekből épített clusterekről van szó. Azok a cégek akik ilyen szuperszámítógépet építtetnek maguknak, minnél olcsóbban akarják az egész rendszert. Ha a Microsoft olyan árat tud adni aminél megéri megvenni, akkor valószínűleg az ő rendszerét fogják venni, ha nem akkor hoppon marad.
  • Herkulles #29
    loller
  • CAD #27
    "és mindenre lehet alternatívát találni linuxon" - amennyire tudasombol telik, pl dtp-re nem, hogy alternativa, de meg csak annak halvany arnyeka sincs...
  • HuAn82 #25
    Örök harc már megint... :-)
  • Yfel #24
    Gyerekek, nem kene egymasnak esni, itt a szuperszamitogepekrol van szo (nem tudom honnan a halalbol szeditek elo az irodai programokat ha errol a kornyezetrol beszelunk... senki nem akar a Big Blue-n Excelt futtatni, hidd el :o) )nem az otthoni desktop gepedrol. Az MS valoszinuleg valami nagyon alap NT kerneltol kezdve fog egy teljesen uj rendszert fejleszteni ami eleg jo lesz a nagy-vasak felhasznaloinak... annyi penzbol amennyi nekik van a bankban lazan ki tudnak hozni egy olyan rendszert ami koroket fut a Unixok korul.

    Y
  • Pheel #23
    És szerinted egy alkalmazás lefagyaszthatja a teljes oprendszert? LOL

    Kernel problémánál fekszik ki a Windows vagy éppen szarul megírt driver esetén, de ott sem minden esetben, legtöbbször egyszerűen kivágja a hibás drivert a memóriából és kész.

    Kernel hiba azért elég ritka és természetesen más rendszerekben is előfordul, míg a driverek esetén könnyű párhuzamot vonni a Linuxos és egyéb NIX-es modulok témakörével.

    Ne legyél már teljesen agyament! :)
  • asdasdasd #22
    Szerintem nagygepes kornyezetben az a fontos, hogy a processzek megfeleloen el legyenek szeparalva egymastol (eroforrasok rendes megosztasa, egymasrahatas kiszurese.) processvaltas gyors legyen.
    Amig a windowsban egy alkalmazas lefagyaszthatja a teljes oprendszert addig legfeljebb desktopnak hasznalhato.
  • CAD #20
    Gondolod barmit is valtozna, ha epp egy masik rendszer lenne dominans. Nem a rendszer neve a mervado, hanem az elterjedsege...

    A virusos levelek nem a windows hibai, hanem azoke akik megirtak, meg azoke akik nem vedekeznek ellene.