JohnnyCage

Cray: Opteron alapú szuperszámítógépek

A szuperszámítógépek építésével foglalkozó Cray bejelentése szerint a társaság a közeljövőben egy egész termékcsaládot kíván építeni arra az AMD Opteron alapú Red Storm rendszerre, amely a világ egyik leggyorsabb számítógépe lesz.

Az Opteron processzorokra és Linux operációs rendszerre épülő Red Storm szuperszámítógépet a Cray az Amerikai Energiaügyi Minisztériumnak építi, és várhatóan a jövő évben adja át. A Red Storm (Vörös Vihar) mintegy 40 teraflop (billió művelet másodpercenként) teljesítményre képes, amely alig marad el a világ leggyorsabb számítógépének számító NEC Earth Simulatortól, a későbbi bővítések segítségével pedig várhatóan felül is múlja majd azt. Az Earth Simulator 44 teraflopos teljesítményt nyújt.

A 40 teraflop alapteljesítményű, de opcionálisan ennél jóval tovább bővíthető rendszer alapjaira a Cray most egy egész termékcsaládot kíván építeni. Az új rendszerekkel társaság az üzleti felhasználókat kívánja célba venni, és óriási lehetőséget teremt az AMD számára, amely az utóbbi időben jelentős sikereket ér el a szuperszámítógépek szegmensében.

A Red Storm mintegy 10 ezer darab 64 bites AMD Opteron Model 246-os processzort tartalmaz. A Cray szerint az Opteron chipek tőkéletes választást jelentenek mind a Red Stormhoz, mind a jövőben megjelenő, hasonló szuperszámítógépekhez, mert a 32 bites x86 alkalmazásokat éppúgy futtatják, mint a nagyteljesítményű 64 bites szoftvereket.

Mint Dave Rich, az AMD nagyteljesítményű rendszereinek marketingigazgatója elmondta, a társaság a Red Storm első bejelentésétől remélte, hogy a Cray később más rendszerekhez is alkalmazni fogja az Opteron processzorokat. Rich elmondása szerint a közelmúltban több jelentős ügyfél is komolyan érdeklődött az Opteron alapú Cray szuperszámítógépek iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #3
    Pár pontosítás:
    Nem 44 TFLOPS, hanem csak 40,96(azaz 41) TFLOPS elméleti teljesítményű, azonban ez csak elmélet valójában csak 35,8.
    Ja és nem 5104, hanem 5120.
    Earth Simulator-ban vektorprocesszorok vannak, bizonyos dolgokra nagyon jók, de sok dologban gyengébbek, mint akár egy P3.
    A Red Storm egyáltalán nem biztos, hogy lassabb lesz, sőt sok esetben biztos, hogy gyorsabb lesz, de az sincs kizárva, hogy szinte mindenben.

  • asysoft #1
    Az azért elég érdekes, hogy mostanában hány AMD Opteronra épülő szuperszámítógépet jelentettek be... Hajrá AMD!!!