JohnnyCage

A Utah Egyetem is AMD alapú szuperszámítógépet épít

A Utah Egyetem is az Advanced Micro Devices (AMD) új 32/64 bites Opteron processzorait választotta új szuperszámítógépes rendszerének alapjául.

Az utóbbi hetekben több társaság és szervezet is bejelentette, hogy Opteron processzorokkal épít szuperszámítógépet, amely arra utal, hogy a szakértők egyre inkább megbíznak az AMD új, x86-64 (AMD64) platformjában.

A Utah Egyetem a chipgyártó AMD-vel közösen jelentette be csütörtökön, hogy az intézmény az amerikai állam legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét készül megépíteni az AMD Opteron processzorokkal. A mintegy 500 Opteron alapú számítógépből álló, Arches kódnevet viselő szuperszámítógépet többek között összetett genetikai és biogyógyszerésztei kutatásokhoz fogja használni az egyetem. A közlemény szerint a rendszerrel végzett kutatások fő irányvonala a rákos megbetegedések örökletessége, és a különféle gyógyszerek és hatóanyagok hatása az emberi szervezetre.

A klaszteres kialakítású szuperszámítógép összesen ezer Opteron processzort fog tartalmazni az Angstrom Microsystems által gyártott kétprocesszoros blade (penge) szerverek formájában. A rendszer az októberi átadást követően az állam legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép lesz. Októberben készülnek el az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma által megrendelt Lightning és Orange szuperszámítógépek is. A Los Alamos National Laboratory kutatólaboratóriumban elhelyezett rendszerek összesen több, mint 3300 Opteron processzort fognak tartalmazni, és egyebek mellett a nukeáris hulladékok raktározásával, valamint antibiotikumok kutatásával kapcsolatos feladatokat fognak végrehajtani. A két szuperszámítógépen különféle természeti katasztrófákat is szimulálni fognak a kutatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Joe #6
    Marad majd a felhasználóknak is??? Úgy tudom, hogy az év végéig az AMD csak pár százezer 64 bites procit tud legyártani, de annyi supercomputer-t építenek belöle, hogy asztali PC-kbe szerintem egyáltalán nem fog jutni :-(((
  • Benedekco #3
    AMD höhö má megint AMD