Rónai György

Flashmob a szuperszámítógépek letaszítására

A kísérlet arra irányult, hogy vajon több összekapcsolt PC elérheti-e a mai szuperszámítógépek teljesítményét, azonban a San Francisco-i Egyetem által összehozott számítógép-hálózat még a világ 500 leggyorsabb szuperszámítógépe közé sem tudott bekerülni.

A kudarc ellenére a szervezők azért optimisták, és szerintük a kisérlet megmutatta, hogy még ha nem is elég gyors a megoldás, de az ár miatt mindenképpen versenyképes, a költségek terén mindenképpen barátságosabb, mint egy valódi szuperszámítógép. Az igazi szuperszámítógépeket komplex problémák megoldására használják, mint például biológiai folyamatok modellezésére, időjáráselőrejelzésre, vagy földrengések szimulálására. Ezek a gépek akár több százmillió dolláros értéket is képviselhetnek. A világ leggyorsabb szuperszámítógépe jelenleg a NEC-féle Earth Simulator, amely Yokohamában modellezi a klímaváltozásokat és a szeizmikus mozgásokat.


A mostani rendezvény szervezői azt remélték, hogy sikerül 500 gigaflop, azaz lebegőpontos számítási műveleti teljesítményt kihozni a többszáz asztali és laptop gép hálózatából. A végére azonban a 600 résztvevő mindössze 180 gigaflop teljesítmény elérésére volt képes.

A top500-ba való bekerülés sikertelensége azonban nem keserítette el a Flashmob 1-re keresztelt program résztvevőit. Álláspontjuk szeirnt a Flashmob projekt a szuperszámítási teljesítmény demokratizálására törekszik, mindenki számára elérhetővé akarják azt tenni, lényegében tehát ugyanazt próbálják elérni, amit a SETI@home és a hozzá hasonló projektek már valamelyest meg is valósítottak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #13
  • mrzool #11
    Ha újra ráakadsz a cikkre, kíváncsian várom...
  • mir #10
    "A legnagyobb problémát az okozta, hogy az eseményen részt vevő, hálózatba kötött számítógépek megbízhatatlannak bizonyultak, egyikük-másikuk a teszt futása közben lefagyott, a jelenlevők lelkesedését azonban ez sem tudta elvenni. Az esemény nagyságát jellemzi, hogy a résztvevők között volt Gene Amdahl, az első IBM mainframe számítógép tervezője és az Amdahl-törvény megalkotója, illetve Gordon Bell, számos DEC miniszámítógép konstruktőre."
    hwsw
    a 30% meg valami külföldi oldalon akadt a szemembe, most hirtelen nem bukkantam rá megint
  • mrzool #9
    Forrás?
  • mir #8
    a szuperszámítógép, és a distributed tasks nem ugyan az.
  • mir #7
    sok windows fagyott, ez a szervezők szerint -30% volt
  • [HUN]PAStheLoD #5
    mer biztos gondok vótak a windózzal ... ha mindenki frissen gyalult OS-el megy ... több az esély .. meg 1 nap leforgása alatt nemigazán lehet kiszűrni esetleges hibákat a hálózatba ..stb mert azér 700 gép elég sok