Rónai György

Linuxos szuperszámítógépet fog használni a NASA

A NASA tervei szerint, a világ első Linuxos szuperszámítógépével az óceán áramlatait fogják tanulmányozni, hogy előrejelzéseket tudjanak készíteni a jövő klímaváltozásait illetően.

Az új SGI AltixT 3000 típusú képfeldolgozó szuperszámítógépet az űrkutatási hivatal kaliforniai Ames Research Center nevű egységében állították fel. A gép kifejlesztésében a NASA is együttműködött az SGI-vel, végeredményképpen az mintegy 2,45 trillió műveletre képes másodpercenként.

A szupergép fő funkciója az óceánok áramlatainak rendkívül részletes elemzése lesz, hogy a tudósok megtudják milyen hatása is van ezeknek a globális klíma változásaira. Az ECCO (Estimating the Circulation and Climate of the Ocean) konzorciumot közösen alkotta meg a NASA Jet Propulsion Laboratory, a NASA Goddard Space Flight Center, a Massachusetts Institute of Technology, és a Scripps Institute of Oceanography, Kaliforniában.

"Egy-egy nagyobb óceánográfiai szimuláció eredményeire eddig hónapokat is kellett várnia a kutatóknak" mondta el Bob Ciotti, az Ames központ egyik munkatársa. "Avval, hogy a gépnek csak a fele teljesítményét az ECCO projektnek szenteljük, ez az idő 2-3 napra csökkent."

Ez a szuperszámítógép az első abból a high-end vizsgálógép sorozatból, amelyen a NASA Aerospace Technology, és Earth Science irodái közösen dolgoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Che Guevara #5
    Nyelvtanilag mindkét forma helyes.
  • JZO #4
    nem "avval" hanem "azzal". Ki fordította/írta ezt a cikket? Magyarul kellene megtanulni először.
  • Darth Sith #1
    na erre kiváncsi vok. :)