Berta Sándor

Európai biometriai igazolványokat sürget az USA

Az USA egyéb intézkedések mellett azt szeretné, hogy az európai uniós tagországok útleveleiben és más személyi okmányaiban helyet kapnának az adott illető ujjlenyomatai és egyéb személyes biometriai adatai.

Az új biztonsági személyazonosító adatok alkalmazását sürgeti az európai uniós tagországok útleveleiben az Egyesült Államok, különben vízumkötelezettséget vezet be azokkal az európai államokkal szemben, amelyek útlevelei nem tartalmaznak ilyen információkat. A Brüsszelben nyilatkozó Asa Hutchinson, az amerikai határvédelmi és közlekedésbiztonsági államtitkár szerint mindezekre a változtatásokra a terrorizmus elleni harc miatt van szükség. Két és fél éven belül az Európai Unió és az Egyesült Államok meg akar állapodni a részletkérdésekben is. Hutchinson úgy véli: az új európai uniós igazolványok kiadásáig az amerikai kongresszus elvileg meg fogja hosszabbítani a legtöbb európai uniós állampolgár számára a vízummentességet.


Asa Hutchinson a biometriai jelzésekkel ellátott útiokmányokról, a repülőgépeken lévő fegyveres rendőrőkről és a légiutasok adatainak átadásáról tárgyalt

Jonathan Faull, az Európai Bizottság igazgatója az Asa Hutchinsonnal való találkozó után azt mondta: mindkét fél egyetértett abban, hogy szükség van egy, az elveszett és ellopott útleveleket nyilvántartó adatbankra. Mind az Európai Unió, mind az Egyesült Államok különböző szervei hatalmas adatmennyiséggel rendelkeznek, ám az Interpol számára a legtöbb információ jelenleg nem hozzáférhető, ezt az áldatlan állapotot pedig mielőbb meg kell szüntetni. Az államtitkár ugyanakkor reagált a nemrégiben a légiutasok adatira vonatkozó amerikai-európai uniós információcsere-egyezményt ért kritikákra is. Szerinte ez a megállapodás jó, feleslegesek az adatvédelmi aggályok, és Hutchinson nyugodt szívvel tekint az Európai Bíróságnak az egyezményt vizsgáló törvényességi vizsgálata elé is.

Az Egyesült Államok korábban 2004. október 26-át szabta meg az új EU-s útlevelek elkészítési határidejéül, ám ezt a határidőt most két esztendővel meghosszabbították. Jonathan Faull cserébe azt ígérte, hogy az Európai Unió mindent el fog követni, hogy 2006 végére elkészüljenek az új, már az ujjlenyomatokat és a más biometriai adatokat is tartalmazó úti okmányok.

A jelenlegi tagállamokból egyébként Görögország és - Szlovénia kivételével - az összes újonnan csatlakozó államra nem is vonatkozik még a vízummentesség. Az államtitkár ezt azzal indokolta, hogy az Egyesült Államok minden ország esetében egyenként dönt a vízumkényszer fenntartásáról vagy a vízummentességről. A tíz államnak ugyan joga lenne szintén vízumkényszert alkalmazni az amerikai állampolgárokkal szemben, ám erre a válaszlépésre eddig még nem került sor. Brüsszelben viszont attól tartanak, hogy az amerikai vízumkötelezettség eltörlését követelő új tagállamok igénybe vesznek egy eddig még nem használt szolidaritási záradékot. Ez a záradék kötelezné a jelenlegi tagállamokat, hogy az újonnan csatlakozó társaikat támogassák a vízumvitában, akár úgy is, hogy vízumkövetelményt vezetnek be az amerikaiakkal szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sniper #73
    Remelem az amcsi turistakat meg pucerra vetkoztetik az europai reptereken a tomeg elott hogy erezzek a torodest...
  • sniper #72
    Helyes, vizumot a kocsog amcsiknak! A kurva annyukat kepzelnek mar magukrol... Ugy meg kell alazni oket mint a brazilok, erezzek ezek is hogy veluk is lehet szorakozni!
  • Mike at home #71
    a kapitalizmus meg rohad
    ezt mar ismerjuk
  • Mike at home #69
    csak ket dolog

    olaj
    allamadossag

    meghogy az USA bezarkozhatna
  • Mike at home #68
    ennel nagyobb okossagot nem is mondhattal volna
  • NEXUS6 #67
    Szerintem itt a fő kérdés már elhangzott, hogyan lesz képes ez az igazolvány majd visszaszorítani a terrorizmust?
    Gondolom sehogy!

    Amúgy a nemzetközi jog alapelvei - amit ugye az USA nem kevésszer hág át- közé tartozik a viszonosság elve, ami szintén szóba került.

    Mint olyan állampolgár, aki a világon semmilyen törvényt nem szándékozok áthágni, és illegális szabadságharcosként (gyak. terroristaként) sem akarok funkcionálni, marha módon sérelmezen, ha kiadott vízumom birtokában, érvényes és teljesen rendben levő papírjaimmal felvértezve azt tapasztalom, hogy a New York-i repülőtéren egyszercsak nem akarnak átengedni, hanem megkérnek hogy szálljak fel a legközelebbi mo-ra tartó gépre.
    Az már csak külön hab a tortán, hogy a magyar politikai vezetés erre a gyakorlatra semmilyen reakciót nem mutat. Amit én mint választópolgár marhára sérelmezek, nem azért mert hogy dögöljön meg a szomszéd lova is,mi se engedjük be az undorító amcsikat! Hanem azért mert ha semmi nem változik, akkor amikor megint csak összekuporgatom azt a néhény ezer(millió) forintot amivel kimehetek az USA-ba szigorúan túristaként, akkor valószínűleg megint csak visszafordítanak. Annál is inkább mert az imigrésön officérnak szemet fog szúrni, hogy egyszer már nem engedtek be -szerinte valószínűleg nem véletlenül.

    És ezt még lehetne ragozni....
  • exHumano #64
    Mellesleg aki járt már az USÁban az benne van a nyilvántartásban, ezen a kártya nem változtat semmit.

    Ti soha nem használtok bankkártyát egyébként?
    Na ha valami nyomkövetés akkor az az!
    Egy biometriai adatokat tartalmazó kártya kismiska hozzá képest.
  • Bee #63
    De nem kerülsz nyilvántartásba, ha nem varrnak be.
  • exHumano #51
    Nem állítottam, hogy nem éreznék meg, természetesen az mind igaz amit írsz, de hidd el: nekünk jobban fájna.
    Az ő társadalmuk elviselné a dolgot, a mi demokráciánknak viszont annyi lenne.

    Ezért nem is nyalás ha mindenki USA felé jópofizik. Inkább jól felfogott közös érdek. Imperialista 'barátság'.
  • exHumano #49
    Milyen szankcióra gondolsz? Az USA gazdasági nagyhatalom, annyira hogy önmagába bezárkózva is működőképes lenne. A szankció olyan lett volna mintha egy elefánt lábát fűszállal bökdösöd: max agyontapos.