Spencer

Hol tartanak az arcfelismerési technológiák?

Az amerikai kormányzat két nemrégiben született terrorizmusellenes törvény kapcsán megvizsgálta, hogy jelen pillanatban hol tartanak az arcfelismerési technológiák fejlesztési munkálatai.

Az FRVT (Face Recognition Vendor Test) projekt keretein belül tíz ebben a piaci szegmensben tevékenykedő céget vettek górcső alá, és a vizsgálat a közelmúltban azzal a megállapítással zárult, hogy az arcfelismerési technológiák az elmúlt időkben jelentős mértékű fejlődésen estek át.

Az arcfelismerő rendszerek az elmúlt két esztendőben roppant sokat fejlődtek, amit jól szemléltet, hogy ezen rendszerek hibaaránya ezen időszakban nem kevesebb mint 50 százalékkal javult - olvasható a vizsgálatot lefolytató szakértői csoport által készített jelentésben. A jelentés készítői között megtalálhatók többek közt különböző állami technológiai fejlesztőcégek szakértői, a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) neves kutatói, valamint a védelmi minisztérium kábítószerellenes csoportjának munkatársai. A jelentés elkészítését anyagilag támogatta az igazságügyi minisztérium, a külügyminisztérium, valamint a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI.

A szakértők a jelenleg elérhető arcfelismerési rendszereket egész pontosan 37437 ember 121589 fényképével tesztelték, akik arra voltak kíváncsiak, hogy a különböző technológiákon alapuló rendszerek milyen megbízhatóság és hibaarány mellett képesek az egyes személyek arcképek alapján történő azonosítására. Az arcfelismerési rendszerek általánosságban 90 százalékos pontossággal dolgoztak, ami a vizsgálatot végzők szerint nagyon is bíztató adatnak számít, ugyanis alig 5 évvel ezelőtt még az ujjlenyomat-felismerő rendszerek is hasonló pontossággal rendelkeztek.

A jelentés készítői egyébként a világon most először különböző demográfiai szempontok alapján is viszgálták az arcfelismerési megoldásokat, és arra a megállapításra jutottak, hogy a jelenlegi rendszerek számára a nők azonosítása könnyebb, mint a férfiaké, és a rendszerek az idősebbeket is nagyobb pontossággal képesek felismerni, mint a fiatalabbakat. Végül pedig említésre méltó, hogy az arcfelismerő rendszerek zárt helyiségben közel kétszer pontosabbak, mint a folyamatosan változó fényviszonyú külső helyszíneken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)