Franczy

Arcfelismerő szoftverek: előnyök és félelmek

Szakértők szerint nincs már messze az az idő, amikor egy több ezres tömegből a megfelelő számítógépes infrastruktúra és arcfelismerési technológiák segítségével teljes bizonyossággal kiszűrhetők lesznek majd a körözött bűnözők, vagy az egyéb nemkívánatos személyek.

Az arcfelismerési technológiák és azok alkalmazásai mostanában világszerte elég nagy vihart kavarnak, ugyanis a használatukra feljogosított szervezetek nem csak a futball stadionokban és egyéb rendbontás szempontjából veszélyes helyeken alkalmazzák az ilyen biztonsági rendszereket. A lakosság a legtöbb esetben természetesen örül az ilyen rendszereknek, azonban sokan felháborodtak, amikor megtudták, hogy az NSW Police Service által megvásárolt arcfelismerő berendezéseket a privát szektorban is alkalmazni kezdték, ez ugyanis sokak szerint személyiségi jogokat sért.

Az arcfelismerési technológiákkal rendelkező szoftverek piacán egyre több cég képviselteti magát, az egyik legjobb termék az ImageWare által készített CrimeCapture szoftver, mely nagyon komoly bűnözői adatbázissal rendelkezik, és ennek, valamint a kiváló arcfelismerési technológiának köszönhetően nagyon jó hatékonysággal dolgozik. Egy másik hasonló amerikai arcfelismerő szoftver, a FaceIT ugyancsak nagy népszerűségnek örvend a piacon, így többek között a nagyobb ausztráliai bevásárlóközpontokban is ezt a szoftvert használják arra, hogy kiszűrjék a notórius áruházi tolvajokat. A FaceIT szoftvert ezenkívül a Melbourne-i Crown kaszinóban is nagy megelégedéssel használják, hiszen segítségével könnyedén kiszűrhetők a már ismert csalók és hamiskártyások.

Az NSW Police Service az arcfelismerő rendszereken kívül egyéb területeken is komoly "digitalizálódásba" kezdett, hiszen ezentúl már minden ujjlenyomatot bedigitalizálnak majd, valamint öt évre visszamenőleg már minden bűnöző adatai és fényképei is számítógépes feldolgozásra kerültek, ezeket az adatokat később pedig akár az arcfelismerő szoftverek is felhasználhatják.

Ahogy azt már említettem, az ilyen újfajta biztonsági rendszereket a lakosság nem minden esetben fogadja kitörő lelkesedéssel, ugyanis szerintük ezek az új megoldások túlságosan megzavarják az emberek magánéletét, és félnek attól, hogy a rendszer tévedésből esetleg az ártatlan személyeket is kiszúrja majd, akiknek ezután minden bizonnyal sok kényelmetlenséggel kell szembenézniük. A 2002-es Salt Lake City-i Téli Olimpiai játékokon többek között ezért sem alkalmaznak arcfelismerő biztonsági rendszereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)