Berta Sándor

Kétséges hatékonyságú biometriai adatok?

Peter Schaar, az új német adatvédelmi biztos kételkedik a biometriai adatok hatékonyságában. Németországban a tervek szerint elsőként a személyi okmányokban és igazolványokban tüntetnék fel a biometriai adatokat.

Schaar szerint azonban az alkalmazott módszerek komoly hibaszázalékkal rendelkeznek. Így például a vizsgált arcazonosítási eljárás alig felelt meg az előzetes várakozásoknak. Minderről az új német adatvédelmi biztos a Tagesspiegel am Sonntag című lapnak nyilatkozott.

A 2003 novemberében a Bundestag által megválasztott szakember szkeptikus az ujjlenyomatok alkalmazása ügyében is. "Ezeket a rendszereket relatíve könnyű kijátszani, ráadásul arról sem feledkezhetünk mg, hogy az ember úton-útfélen, a legkülönfélébb helyeken otthagyja az ujjlenyomatait" - nyilatkozta a biztos, aki úgy véli, leginkább még az úgynevezett íriszvizsgálat felelne meg a kívánalmaknak, még akkor is, ha e területen még sok tudományos tesztet kell majd elvégezni.


A német adatvédő élesen kritizálta ugyanakkor azt az európai törekvést is, amely szerint a jövőben ujjlenyomatokat és arcazonosító eljárást alkalmaznának a Visa banki információs rendszer felhasználóinak felismerésére. Schaar úgy véli, a géntesztek térhódítása előtt nem ártana amegvizsgálni a jelenlegi jogszabályokat.

A lassan ránk köszöntő szép új világban az is előfordulhat, hogy akár az interneten keresztül küldjük be az orvosi rendelőkbe és a kórházakba a különböző biometriai adatainkat. Ám ezeket majd meg is kell védenünk, hogy ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #3
    http://www.wired.com/news/conflict/0,2100,57984,00.html
  • Darth Sith #1
    felesleges, amit akarnak úgyis feltörnek. :)