Berta Sándor

Amerikai felháborodás az európai uniós döntés miatt

A Mario Monti, az Európai Unió versenyügyi biztosa által kihirdetett, a Microsoftot érzékenyen érintő és jelentősen sújtó európai szankciók a tengerentúlon senkinek sem tetszenek.

Az Egyesült Államokban egy héttel a Microsoft elleni európai uniós döntés kihirdetése után sem csitulnak a hullámok. A Washington Post úgy tudja, a vállalat már segítséget is kért az amerikai kormány néhány tagjától és emellett, ettől az ügytől függetlenül is sok amerikai politikus támadja az Európai Uniót. Az amerikai szenátusban többségben lévő republikánusok vezetője, Bill Frist az ítélethirdetés után annak az aggodalmának adott hangot, hogy akár egy újabb kereskedelmi háború is kitörhet az Egyesült Államok és az Európai Unió között. Ebben a jövőbeni háborúban pedig a Microsoft ügye lehet az első lövés.


Bill Fristhez hasonlóan a képviselőház összesen tíz - republikánus és demokrata tagja vegyesen - kritizálta az európai döntést. Sőt, nem elégedettek meg ennyivel, nyílt levelet is küldtek Mario Montinak. Az eltelt egy hétben már az amerikai igazságügyi minisztérium is kinyilvánította nemtetszését az ügyben. Utóbbi kormányhivatal ráadásul rávilágított arra is, hogy az Egyesült Államokban lévő korábbi kartellügyi eljárásban a megegyezésre törekedtek a felek, míg a négy éven át húzódó európai uniós eljárás célja az volt, hogy az Európai Unió minél nagyobb mértékben büntethesse meg az amerikai céget.

Az eset felkeltette az amerikai külügyminisztérium figyelmét is, ahol szintén aggódva figyelték az eseményeket. A Microsoftnak kétségtelenül jól jön ez az erkölcsi támogatás, mindegy, hogy milyen politikai vagy gazdasági indokokból is érkezik a segítség.

A redmondi szoftveróriást egyébként vigasztalhatja, hogy a népszerű zenész, Prince nemrégiben megnyílt online boltja a Microsoft technikáira épül. Az NPG Music Clubban többek között kapható az előadóművész Musicology nevű új albuma is, 9,99 dollárért. Ráadásul az album DRM-védett és a Microsoft médiaformátumaiban jelenik meg, így lejátszható a Windows Media Playerben. Prince saját szavai szerint ezzel a lépéssel csak a nemzetközi trendet követi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #41
  Háj Enterprise!

  "Na most pl. ha a Microsoft valami modon kenyszeritene ezeket a cegeket a Windows telepitesere, akkor ez visszaeles (ezert van anti-trust torveny) es ez esetben 1000%-ban egyetertenek a Microsoft megbuntetesevel, megpedig drasztikus buntetest szeretnek nekik."

  Tudtommal, volt ilyen is. Csak azért a M$ se hülye, és nem nyiltan csinálta. Ha jól emlékszem akkor még az IBM OS2 warpja ellen harcolt így. Szal' küldött egy nem hivatalos üzenetet a cégeknek, ha ők úgy akkor mi így. No most már abban az időben se volt kicsi a M$ piaci részesedése. Ekkor lett egyeduralkodó.

  Linux: szerintem csak azért engedi élni, hogy legyen mire hivatkoznia, ha bíróság elé citálnák. Elég furcsa lenne, ha a M$ erőforrásaival és egységes stratégiájával szemben egy nonprofit, egymástól lényegesen különböző disztribúciókban terjesztett oprendszer győzni tudna. Lehet, hogy BG nem ért a programozáshoz, de az üzlethez láthatóan nem hülye.

  Nézd, amúgy marhára meg van a véleményem az USA jogrendjéről. Azt látom, hogy olyan bűncselekményekben, ami európában hívatalból üldözendő simán lehetséges peren kívüli megegyezés, lásd M$ vagy Mikell Dzsekszon. Másrészt az ágazati felügyeleti/ellenőrző szerveknél simán bennűlnek az ágazat vezető cégeinek emberei. Nem is kell megkockáztatni a korrupciót, hiszen legális minden!

  Különben se az a kérdés, hogy az M$ vajon szeretett volna, vagy sem ilyen túl hatalomra szert tenni (persze, hogy szeretett volna), hanem az, hogy gyakorlatilag egyetlen szereplője ennek a piacnak, és ez marhára nem jó. Ebben az esetben viszont nincs más megoldás mint a szike, szét kell szabdalni a céget.
 • NEXUS6 #36
  Háj enter-price!

  Én abban látom ennek az óriásnak a bünét, hogy marhára rátelepszik az egész iparágra. Miközben mind hardware, mind software gyártónak vért kell izzadni a profitért ő szépen bezsebeli a pénzt. Kérdezem én miközben az egész világon recesszió van ő hogyan tud mindig csúcs bevételt produkálni?

  Egyszerűen, az ő helyzetében semmi kockázat nincsen. Emlékszel még mennyit tökölt a W2000/nt5-el? 5 évet!!! Mondj még egy céget aki megengedhetné ezt magának. És ő megengedhette, mert ha veszel egy vasat akkor arra oprendszer kell. Mindegy milyen gyártótol van a vas, mindegy milyen programot szándékszol futtatni, mivel oprendszer piacon a M$(bebe én is igy irom) egyeduralkodó, az biztos, hogy a gépek legalább 90 százalékán az ő szoftvere lesz, ez előre le van zsirozva. Nem az a baj, hogy mp van az oprendszerben, hanem az, hogy miközben mindenki egyformán sziv, mindenhol máshol a béka segge alatt vannak az árak és a bevételek ő még is extra profitott produkál.

  Adja ingyen az oprendszereit, a fejlesztési költségeket már úgy is tizszeresen megkereste, legalább ne szivja el a pénzt a piacról, hogy más is életben tudjon maradni! Ennek igy semmi értelme! Nincs itt verseny egy szál se! Tudtommal az USA-ban is van anti-trust törvény, akkor mi jogon létezik még mindig ez a dinoszaurusz?
 • knwd #34
  Enterprise:

  A Windowsnak a szabad verseny értelmében csak egy szimpla oprendszernek kéne lennie egy fájlkezelővel, hogy mindenki feljeszthessen rá programokat, és vegyék is meg azokat. Persze telerakhatják progikkal (Linuxok is tele vannak velük, azok mondjuk ingyenesek), de akkor nem csak a sajátjaikkal, hanem föl kell ajánlani a vásárlónak a választás lehetőségét. Ebben az esetben a legjobb az összes létezőt belerakni... RÁadásul jogtalanság megfizettetni valakivel ezen programoknak a fejlesztési költségeit, ha egyszer nem kívánja használni azokat.

  A bizonsági rések a Windows hibái, természetesen kijavíthatja a Microsoft, ezért nem léhet beperelni. Szép lenne hogy hogyha valami jól működne akkor beperelnék a készítőt mert a szerelőknek nincs munkája...

  Enterprise: akkor most rendben van, vagy nincs rendben?

  Az eset miatt meg majd' megszakad a szívem, mondhatom, egész éjjel sirattam a Microsoftot...

  üdv.knwd


 • Tetsuo #30
  Ez a cikk alkalmas arra (végre) hogy szidhassuk az USAt, ugyanis sok felháborító dolgot tesznek, de ebben az esetben speciel (erkölcsileg) jogosan. Ez a vita a két nagyhatalom között elsősorban nem gazdasági hanem politikai s SzVSz nem fog 1hamar végetérni.
 • Vers #28
  fizessen csak az a mocsok, elöbb utobb ugyis megbukik
 • NEXUS6 #27
  A linkek teljesen okék! Lehet hogy a Misrofos azt szeretné, hogy bárcsak áprilisi tréfa lenne, de nem az!!!

  Nem azér mondom, de az évi x miliárdos profitjuknak ez meg se kottyan, még hogy pénzügyi segitség!

  Vagy ez is csak olyan profit mint az energolé, hát abbol se lehetett volna kifizetni a bírságot.
 • asdasdasd #26
  Engem nem zavar a MP, ugysem hasznalom.
  De hogy az MS-nek fizetni kell az kiraly!
 • Yeti #25
  hja, persze, és akkor pl az amerikai igazságügyi minisztérium belinkelt nyílt levele is kacsa? Azért ennyire nincs nagy befolyása az sgnek.
 • Demon Eyes Kyo #24
  ms, usa, zsizsik sux
 • Runo #23
  Hőőőőőő?!