Berta Sándor

EU - célkeresztben a Longhorn is?

A Financial Times szerint nem elég, hogy szerdán Mario Monti, az Európai Bizottság versenybiztosa bejelenti a Microsoftra kiszabandó büntetéseket, hanem további csapásokra is fel kell készülnie a redmondi vállalatnak.

Egyre inkább úgy tűnik, mintha pestiesen szólva "pikkelne" a Microsoftra az Európai Unió, a kiszivárgott információk alapján minden bizonnyal több ultimátumot is kap az amerikai cég. Ezek szerint 90 napon belül a konszernnek be kell mutatnia a számítógépgyártóknak egy Windows Media Player nélküli Windows operációs rendszer-verziót. Ezen kívül 120 napon belül belső fejlesztési információkat (forráskódok stb.) is meg kell osztania a konkurens fejlesztőkkel.

Persze kérdéses, hogy ebbe a Microsoft belemegy-e, sőt szinte biztos, hogy a vállalat az Európai Bíróságon meg fogja támadni a büntetést. A testület egyébként már a jövőbe tekint és jelenleg azt vizsgálja, hogy a redmondi vállalat a következő operációs rendszerével, a Longhorn-nal még több jogszabályt meg fog-e sérteni. Ez főleg abból adódik majd, hogy a szoftveróriás a Longhornba még több mindent fog integrálni, mint a jelenlegi operációs rendszereknél tette, ezáltal a Microsoft még jobban megakadályozná, hogy bárki a Longhornra optimalizált programokat fejleszthessen ki.

Az Európai Bizottság éppen emiatt szeretne néhány dolgot tisztázni az amerikai vállalattal a majdani operációs rendszerrel kapcsolatban is. A konszern számára mindenesetre a funkciók integrálásának vádja "vörös posztó", a cég ugyanis úgy véli, a felhasználók éppen úgy profitálnak majd az új integrált funkciókból, mint a szoftverfejlesztők. Az sem várható, hogy a Microsoft konkurenseivel megosztaná bármelyik operációs rendszerének forráskódjait. Úgy tűnik tehát, hogy az éveken át tartó pereskedést - amit mindenki el akart kerülni - mégsem sikerül megúsznia a feleknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #18
    A világ legnagyobb szoftvergyártóját 497 millió euróra, azaz 613 millió dollárra büntette meg az Európai Unió, mivel a tagországok támogatták az Európai Bizottságot a téren, hogy meg kell büntetni a vállalatot a Windows operációs rendszerek monopolhelyzetével való visszaélések miatt. Az EU történetében ez az eddig kiszabott legnagyobb büntetés versenyhelyzettel kapcsolatos jogsértés miatt. - HWSW
  • Laalee #16
    ha joltudom .rm és .mov formátumot nem is kezel a mp, igy nem is lehet alternatíva, arrol meg megint nem az ms tehet, hogy szarok.

    a real player pl förtelmes, tele reklámmal, agressziv telepítővel rendelkezik.

    az meg igazán nem érdekel hogy a 10-20%os licenszdijat az ms nek kell fizetnem, vagy a real nek, és nemhiszem hogy az jobb lenne, ha a tvnek 3-4 stream formátumot is ismernie kéne ahhoz hogy minden "adót" nézhessek.
  • Lang #14
    Előre leszögezem - nem vagyok sem M$ sem Linux párti...

    Egyetértek Erfango-val. Annyit tennék még hozzá, hogy pl vki próbáljon meg leültetni egy 2 éve M$-tal dolgozó embert 1 linux elé. Ha netán megadja magát a rendszer azt se fogja tudni hogy indítsa el a setup-ot (ha egyáltalán le tudja szedni az előzőt), arról nem is beszélve, hogy elég csekély az esély, hogy jól konfigolva rakja vissza.

    Ha ez megváltozik - azaz elterjed annyira a linux (és lesz felhasználóbarátabb a nagy átlagnak) - akkor lehet majd vezető oprendszer pl magyarországon...
  • Laalee #11
    vagy nincs kedve szerencsétlenkedni linuxal, esetleg nincs pénze egy mac-re.
  • Laalee #10
    ilyen erővel titltsuk be a freewaret is, az is gátat szab a fizetős programok terjedésének.

    amugy egy mediaplayer megléte nem akadályoz meg abban, hogy más lejátszót használj, ha meg megfelel az mp7 neked, akkor ugysem fogsz fizetős media lejátszót venni.

  • [NST]Cifu #6
    Úgytünik kegyetlenül nem látod át a helyzetett. Az EU-nak sem az a célja, hogy betiltsa a Win-t, hanem az, hogy tisztességes üzleti magatartásra kötelezze az M$-t - ami a beépített lejátszók és böngészők esetén nem áll fent. Az M$ pedig nem fogja itthagyni az EU piacát, mert zsíros dollármilliárdokat tesz zsebre évente ebben a régióban. Szóval kb. 0 értelme van annak amit leírtál...
  • rolika #5
    pont az a lényeg, hogy érdemes legyen fizetős playert vagy akármit fejleszteni a windows alá, nemcsak amolyan hobbiként programozgatott dolgokat. az, hogy jelenleg a wmp a legjobb, nem azt jelenti, hogy nem lehet nála jobbat csinálni, csak azt, hogy nem érdemes...
    vazze 3 hogy egy mondatban