Berta Sándor

Brüsszelbe érkezett a Microsoft elnöke

A belga fővárosba utazott Steve Ballmer, hogy tárgyalásokat kezdjen Mario Montival, az Európai Unió versenyjogi biztosával a Microsoftra kiszabandó európai uniós büntetésekről.

Minderre azután került sor, hogy nyilvánosságra hozták: a redmondi szoftveróriásnak akár 200 millió eurós pénzbírságot is ki kell majd fizetnie. Az Európai Uniótól kiszivárgott információk szerint az első tárgyalásokra már kedden késő este sor került. Ezeket újabbak követik majd személyesen vagy telefonon.

Úgy látszik, hogy a 200 millió eurós büntetés, illetve az a tény, hogy a vállalatnak Európában értékesítésre kell majd kínálnia Windows Media Player nélküli különböző Windows operációs rendszereket, elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a Microsoftnál is észrevegyék: itt már nem babra megy a játék. Az amerikai cégnek azonban az sincs ínyére, hogy a szerver operációs rendszerei forráskódjának egy részét is meg kell osztania más szoftverfejlesztőkkel. Ez utóbbira az Európai Bizottság szerint azért van szükség, hogy a különböző programokat az eddigieknél jobban lehessen integrálni a Windowsba.


Steve Ballmer, a Microsoft elnöke

Ezen kívül egyre fenyegetőbb viharfelhők gyülekeznek a Microsoft feje fölött az egyik amerikai szövetségi államban, Minnesotában is. Itt ugyanis több felhasználó vádjait összefogva egy ügyként kezelik azokat a felvetéseket, melyek szerint a konszern túl sok pénzt kért a vásárlóktól az operációs rendszerekért és a különböző verziójú Office irodai szoftvercsomagokért. A 9,7 millió eladott szoftverlicencért "cserébe", amelyeket 1994 és 2001 között értékesítettek az amerikai szövetségi államban a felhasználók összesen 425 millió dolláros kártérítést követelnek a szoftveróriástól.

David Tulchin, a Microsoft ügyvédje szerint a vásárlók választhattak volna másik operációs rendszert is, ezen kívül a véleménye szerint a termékek ára a növekvő minőség ellenére sem változott. Richard Hagstorm, a felperesek jogi képviselője viszont másként gondolja mindezt, ő úgy véli, hogy a Microsoft túl magas árat kért az 1994 és 2001 között eladott termékeiért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FormatC #16
    Hali!
    Nem nézem meg a linuxot, mert nem érdekel. Soha nem is érdekelt. De nem is vertem a nyálam a linuxosokra hogy használják a windowst mert az jobb. Nekem meg még egy pár millió embernek jó a windows. Nyilván bennünk van a hiba, de hát ez van.
  • cifuatwork #14
    A wingyóz azért terjedt el, mert az M$ korrektűl képes nyomatni a propaganda szöveget, és volt/van pénze ahoz, hogy magáhos kösse a fejlesztőket. A régi szép időkben pedig a Win volt ugye csaknem az egyetlen felhasználóbarát grafikus felületű OS, ami kellő támogatottságot élvezett (ott volt az IBM OS/2, ami anno nagyon tetszett, dehát a játékfejlesztőknek bejött a DirectX, és onnantól nem volt megállás).

    Felhasználói szemmel azonban a Linux mindenképpen jobb, mint a Win - nézd meg 1x az UHU linuxot, megéri....
  • FtranX #11
    Én használok UHU-t is és WinXP-t is. Már régen nem lenne XP a gépenen, ha a kedvenc játékaim/programjaim is futnának UHU-n.
  • FormatC #8
    Hali!

    Ha a windows drága és szar, a linugz meg occs és yóm akkor miért kérdés még mindig hogy mi a követendő OS? Miért terjedt el az MS annyira a szar windowsával? Miért használnak még mindig a legtöbb helyen MS alapú rendszereket kliens oldalon?
    Tuti szar lehet a windows. bissztosssssaaan...
  • cifuatwork #7
    Ha hiszed, ha nem, a legtöbb op.rendszert nem az otthoni, hanemk az üzleti felhasználók veszik, nekik meg nem létkérdés, hogy fut-e rajta a FarCry....

    Amúgy gratula, nagy szakember lehetsz, ha szerinted egy linux alatti átlagos szövegszerkesztő, táblázatkezelő vagy adatbáziskezelő program file-jait te nem tudod otthon használni - kivételt csak a speciális, komolyabb programok jelentenek, amelyek esetén viszont otthon SEM használhatnád jogtisztán (aligha fog a céged neked otthonra is licenct venni), szóval ott vagy, ahol a part szakad...
  • Tocke #3
    SoDI: Szerintem arra hivatkozhatnak, hogy az adott feladatokra akkoriban nem volt a Windows/Office pároson kívül olyan alternatíva, ami tökéletesen helyettesítette volna úgy, hogy egy titkárnő is tudta volna használni...
  • Cat #2
    a magyar autópályacéget is ezért perelte be az autóklub, van erre a magyar polgári törvénykönyben is egy paragrafus, "feltünő értékaránytalanság" cimén meg lehet támadni az ilyeneket
  • SoDI--- #1
    "Túl sok pénzt kért érte."
    "Kártériés"

    LOL! nevetséges. Ő döntött úgy, hogy fizeti.