Berta Sándor

Újabb fejezettel bővült az EU kontra Microsoft "saga"

Kezd egy dél-amerikai szappanoperára hasonlítani a Microsoft elleni európai kartellügy. A legújabb információk szerint ugyanis az Európai Bizottság összetett büntetést fog kiszabni az amerikai szoftveróriásra.

A jelenlegi álláspont szerint a Microsoftnak az Európai Unió 15 tagországában, valamint az újonnan csatlakozó államokban két Windows-változatot kell majd értékesítenie.Az egyik változat tartalmazni fogja a Windows Media Playert és a mellett a cégnek el kell látnia vagy a RealPlayer vagy a QuickTime programmal is, míg a másik verziónak nélkülöznie kell majd a Windows Media Playert. Az Európai Bizottság így akarja elérni, hogy a Microsoft helyett a felhasználók dönthessék el, melyik médialejátszót akarják használni.


Mario Monti versenyjogi biztos
Ezek az értesülések egyébként már csak azért sem nevezhetők hírlapi kacsának, mivel március 15-én mind a 15 jelenlegi európai uniós tagállam rábólintott ezekre a büntetési javaslatokra. A végleges büntetéseket előreláthatóan március 24-én hozzák nyilvánosságra. Ezen kívül a büntetésen kívül az európai uniós versenybiztos, Mario Monti azt javasolja a testületnek, hogy 200 millió eurós pénzbüntetést szabjanak ki a redmondi cégre, valamint hogy a Microsoft nyújtson az eddigieknél szélesebb körű betekintést a szerver operációs rendszereinek "titkaiba". A 15 tagállam egyébként abban is egyetértett, hogy mielőbb véget kell vetni a lassan már öt esztendeje húzódó ügynek és megoldást kell találni erre a problémára.

A Microsoft az újabb információkat nem kívánta kommentálni. A redmondiak még mindig azt hajtogatják - mintha nem hinnék el, hogy tényleg megbüntethetik őket -, hogy ők készek megállapodni. Tom Brookes, a Microsoft egyik szóvivője Brüsszelben a következőket nyilatkozta: "A tárgyalások még mindig folynak és a bizottsággal együtt azon dolgozunk, hogy egy mindenki számára megfelelő megoldással záródjon le ez az ügy." Közben nagyon is úgy tűnik, mintha Brüsszelben tárgyalnának ugyan a Microsofttal, de már meglennének a kiszabandó büntetések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #13
    Azért azt se felejtsük el, hogy anno azért terjedt el az IE, mert jobb volt, mint a konkurens böngészők. Nagyon sokáig nem akartak váltani a userek, de egy idő után hiába szokatlan volt, mégis váltottak a jobb és gyorsabb működés miatt.
  • Pepito #10
    Erre céloztam az elején:

    "És akkor majd elkezdünk vitatkozni azon, hogy mi része az operációs rendszernek es mi nem? Meg azon, hogy kinek az oprendszer definícióját fogadjuk el? Meg mi az, hogy a nagykönyvben meg van írva?"

    A faovénak része az elektromos antenna? A beépített autórádió? stb.

    Az oprendszer az, amit a gyártó - adott esetben a MS - annak nevez. Pont.

    Egyébként pedig az vesse Gates-re az első követ, aki bolgogan lemond az üzleti lehetőségeiről, hogy a versenytársakat erősítse. Én ne gyertek a tisztessége/tisztességtelen üzleti magatartás fogalmával! Ha ezügyben kérdés van, majd a bíróság dönt.

    Emberek! Kapjatok már a fejetekhez!
  • Pepito #1
    Ezt én tényleg nem értem.
    Egyszer csak jön valaki és azt mondja: Gyerekek, ez így nem lesz jó. Miaz, hogy a keverőpult be van építve a Windowsba? És a saját keverőpultomat akarom használni.

    És akkor majd elkezdünk vitatkozni azon, hogy mi része az operációs rendszernek es mi nem? Meg azon, hogy kinek az oprendszer definícióját fogadjuk el? Meg mi az, hogy a nagykönyvben meg van írva?

    ok. Veszek egy faovét, de beperelem oket, mert nem szabványosak az ülések, ezért csak faové gyártmányú üléshuzatot tudok feltenni. Micsoda pech!

    Ha valaki nem tud együttélni ezzel, akkor építsen magának saját autót.

    Remélem világos az analógia.