Berta Sándor

Eredménytelen tárgyalások a Microsoft és az EU között

Az amerikai vállalat lélekben felkészülhet az európai uniós büntetésekre, mivel úgy tűnik, hiába utazott kedden Brüsszelbe Steve Ballmer, a redmondi szoftveróriás elnöke, eredménytelenül zárultak a megbeszélések.

Amióta nyilvánosságra került hogy az Európai Bizottság példás büntetést akar kiszabni rá a piaci helyzetével való visszaélések miatt a cég komolyan vette a dolgot, és azóta bizakodott a pozitív fordulatban, Mario Monti, az Európai Unió versenyügyi biztosa a belga fővárosban bejelentette, hogy a Microsofttal való, több napon át tartó maratoni tárgyalások sajnos nem vezettek eredményre. Így minden marad az eredeti tervek szerint. A biztos azt is bejelentette, hogy - az eredeti elképzeléseknek megfelelően - a jövő héten, egyes információk szerint március 24-én, az Európai Bizottság bejelenti, hogy milyen büntetéseket foganatosítanak az amerikai vállalat ellen.

"Azt gondolom, hogy sikerült megállapodásra jutnunk a kérdéses területeken" - mondta Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója. "Azonban nem tudtunk megállapodni a jövőben felmerülő problémákra alkalmazandó alapelvekben. Nagyon keményen dolgoztunk azon, hogy pereskedés nélkül megoldjuk a problémákat" - tette hozzá Ballmer. "Mivel óriási értékű szerződéseink vannak Európa kormányzataival, minden tőlünk telhetőt megtettünk az ügy rendezése érdekében, és bízom benne, hogy egy későbbi időpontban megállapodásra juthatunk."

Ballmer megállapodott Mario Monti biztossal arról, hogy a Microsoft és az Európai Bizottság közti tárgyalások konstruktív légkörben fognak folyni. "A tárgyalások mindkét részről az együttműködés és a professzionalizmus jegyében zajlottak" - mondta Ballmer. "Azt hiszem, megállapodási javaslatunk azonnali megoldást nyújtana az ügy problémáira, és nem csak Európában, hanem az egész világon" - mondta Brad Smith, a Microsoft alelnöke és vezető jogtanácsosa. "Jóllehet nem tudunk megállapodni egyetlen, minden jövőbeli kérdést rendező elvben, a megállapodás segítene abban, hogy konstruktívan oldjuk meg a jövőbeli problémákat."

"Biztosítanunk kell, hogy a jog ne csak annak eszköze legyen, hogy a konkurensek elpanaszolhassák, milyen károkat okoznak nekik az új funkciók; tekintettel kell lenni a felhasználóknak az újdonságokra vonatkozó igényeire is. Vagyis a felhasználók érdekeit is szem előtt kell tartani. Bízunk benne, hogy a bíróságok kellő tisztánlátással fogják kezelni a problémákat" - tette hozzá Smith. "A mai nap egy hosszú folyamatnak csak egy újabb állomását jelenti."

A Microsoft képviselői azt nyilatkozták, hogy a jogi procedúra előrehaladásával együtt ezentúl is szoros kapcsolatot fognak fenntartani az európai kormányokkal számos területen, mint például a biztonság, az adatvédelem, az oktatás és az informatikai képzettség növelése terén.

Mario Monti azzal indokolta a tárgyalások eredménytelenségét, illetve az általa képviselt makacs európai álláspontot, miszerint neki az európai felhasználók érdekeit kell védenie - akár minden áron is. Ezen kívül az európai uniós tagállamok március 15-ei állásfoglalása és egységes fellépése is csak megerősítette ennek az álláspontnak a helyességében. A biztos szerint voltak biztató jelek a tárgyalások során, ám ezek ellenére sem tudtak megállapodni abban, hogy milyen büntetést kapjon a Microsoft.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)