Berta Sándor

Kartellügy - a Microsoft dönt a saját büntetéséről?

A Wall Street Journal értesülései szerint az Európai Bizottság azt szeretné elérni, hogy maga a megvádolt amerikai cég tegyen javaslatokat a később rá kiszabandó büntetésekre. Eddig példátlan és rendkívül módon gyakorol nyomást az Európai Unió a redmondi szoftveróriásra. Minderről a tekintélyes amerikai lap, a Wall Street Journal számolt be. A testület célja ezzel a nem mindennapi lépéssel az, hogy később a Microsoft ne támadhassa meg a döntést az Európai Bíróság előtt. A javaslat szerint tehát a Microsoftnak kell kigondolnia, hogy hogyan is büntesse meg saját magát a korábbi üzletpolitikájáért. Amennyiben ezek az előterjesztett ötletek nem eléggé kemények az Európai Bizottság véleménye szerint, akkor a kartellügyekben eljáró európai testület maga fog kiszabni egy megfelelően kemény büntetést.

Maga az eljárás ebben a formában egyébként kísértetiesen hasonlít a Commercial Solvents nevű amerikai egészségügyi vállalat ellen az 1970-es években folytatott eljáráshoz. Akkor az Európai Unió arra szólította fel az amerikai céget, hogy dolgozzon ki olyan javaslatokat, amelyekkel lehetővé tehető a hozzáférés egy tuberkulózis-elleni gyógyszer gyártásához szükséges anyagokhoz a konkurens vállalatok számára is. A Commercial Solvents tiltakozott a döntés ellen, ám végül kénytelen volt meghajolni az Európai Unió akarata előtt.

A Microsoft továbbra is békés megoldásban reménykedik, de a szoftveróriás ugyanakkor elutasította az Európai Bizottság döntését. A Wall Street Journalnak nyilatkozó, az ügyben érintett és a neve elhallgatását kérő személy szerint: "ez nem jelent mást, mint azt, hogy mi magunk határozzuk meg, hogyan végezzenek ki bennünket. Ráadásul minek készítsünk el olyan javaslatokat, amelyek végeredményben ellenkeznek a cég érdekeivel? "

Mint ismeretes az Európai Unió azt veti a Microsoft szemére, hogy a Windows operációs rendszereknek szerves részét képezi a Windows Media Player médialejátszó program. A legrosszabb esetben az amerikai vállalatnak akár az éves árbevételének az egytizedét, vagyis 3 milliárd dollárt kell kifizetnie büntetésként. Ugyanakkor az Európai Unió által kiszabott bírságok általában sokkal enyhébbek az amerikai cég esetében tervezettnél. A Wall Street Journal úgy véli: ha a Microsoftnak meg kellene változtatnia üzletpolitikáját, az sokkal többe kerülne neki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #2
    Ez egy akkora okorseg, hogy meg az amerikai kormany is a csodajara fog jarni :o)))

    Y