Berta Sándor

Zsarolás a RIAA fenyegető levele?

Az amerikai zeneipari szövetség, a RIAA előszeretettel jelentgette fel mostanában a felhasználókat, most azonban fordult a kocka, mivel egy felhasználó szerint a fenyegető levél zsarolásnak is felfogható.

A szervezet több száz magánszemély ellen indított, illetve kezdeményezett eljárást, mondván illegálisan töltöttek le zeneszámokat és zenei albumokat a világhálóról az úgynevezett fájlcserélő hálózatok és szolgáltatások segítségével. A RIAA az akciókat 2003 szeptemberében kezdte és eddig nem is volt ezzel semmi probléma. Az indokok érthetőek: a szövetség az amerikai zenei ipar, a kiadók és az előadók érdekeit védi. A kérdés azonban már egyre inkább az, hogy hogyan, milyen módon?

A feszültség érezhetően nő, azok közül ugyanis, akik ellen a RIAA eljárást indított, egyre többen fejezik ki nemtetszésüket az eljárás miatt. A CNet értesülései szerint pedig könnyen előfordulhat a róka fogta csuka esete is, mivel a szerzői jogvédő szervezet szemszögéből váratlan esemény történt. Egy New Jerseyben élő, a biztosítási területen dolgozó alkalmazott, bizonyos Michele Scimeca ugyanis megunta a szövetség módszereit és amint megkapta a RIAA felszólító levelét, azonnal az ügyvédjeihez fordult. A levélnek azt a részt kifogásolják, amelyben a szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos, nagyobb összeg ellenében eltekint a vádaktól. A hölgy és az ügyvédei szerint ez az eset bőven kimeríti a zsarolás büntetőjogi fogalmát.

Az ügy azért lehet precedens értékű, mivel számos ily módon megkeresett személy inkább több ezer dollárt fizetett, mintsem vállalta volna a pert. Scimeca kisasszony szerint ez az eljárás azonban leginkább a maffia módszereire emlékeztet, amikor is az ügyfelet először megfenyegetik, majd pénzfizetésre kényszerítik. Eddig ez a módszer azért is volt sikeres, mert az emberek úgy vélték, nincs esélyük egy akkora szervezet ellen, mint a RIAA. A döntés most egy New Jersey-i bíróságra vár és nyugodtan kijelenthető: precedens értékű ítélet fog születni a közeljövőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #14
  Háj NASA!

  A tv-t azért ennél általánosabb értelemben vett példának képzelem annál, mint ahogy te értelmezted a szavaimat.

  De akkor menjünk végig rajta. A tv díjat alapvetően a mtv, mint állami, közszolgálati csatorna kapta meg. A mtv ezenkívül még jó pár milliárdot kapott/és most is kap az államtól a működési költségek fedezésére. De ugye jogosan felmerül a kérdés az államnak honnan is van pénze?
  Hát ugye állami vállalat egyre kevesebb van, mondjuk nyereséges szinte egy se, így azok bevételéből nem igazán tudja fedezni magát.
  Jó pár ezer éve kitalálták már ennek a problémának a megoldását és ezt úgy hívják ADÓ. Számold ki egy magyar ember az állami szolgáltatások fedezésére jövedelmének 70 százalékát szépen átutalja állambácsinak (szja, tb, áfa, helyiadók.. stb) ja és ekkor még az állam által finanszírozott szolgáltatásokért kifizetett pénzeket nem is számoltam (közmű, tömegközlekedés, stb).

  Nos szerintem elég csúnya dolog egy 80%-os elvonás után még pénzt kérni egy állami szolgáltatásért - miközben ugye a közszolgálati médiumnak elvileg mindenki számára hozzáférhetőnek kéne lennie.

  Ezek miatt nem értem a mai napig, hogy miért nem ingyenes a net, meg egy csomó minden? Ha már az orvosi ellátás az első diploma, az oktatás stb... ELVILEG/TÖRVÉNYILEG! ugye ingyenes;)

  Nem akarok demagóg lenni, de az az érzésem, hogy akkor, amikor olyanért vesznek rá, hogy fizess ami a törvény szerint ingyen van akkor, gyakorlatilag az államtitkárok merdzsóját, meg az osztályvezetők tájföldi szextúráit fizetjük ki.

  Csak ennyi!
 • NEXUS6 #8
  Hú de ciki!

  Lassan az ilyen nagy cégek is rájönnek, nem az a fontos, mi az ami a papírokban áll, hanem az ami az emberek fejében van.

  A törvények megváltoztathatók! Senki sem mondta, hogy 10 év múlva is ugyan azt fogja jelenteni a szerzői jog, mint amit jelentett 100 évvel ezelött! Elég szégyen, hogy a digitális média korában, a törvények még mindíg nem vesznek tudomást az adatok tárolásának/terjesztésének erről a teljesen új módjáról.
  Könyörgöm, Guttenberg már meghalt egy pár száz éve! -kb félezer.

  Ha senki nem hajlandó fizetni valamiért, azt azért előbb utóbb kiveszik a passzusokból, lásd tv díj! -egy demokráciában legalább is úgy szokott lenni;)
 • zippofcy #7
  Az USAnak max 20 éve van hátra mint a világ vezető hatalmának, annyit már csak kibirunk.
 • And5 #6
  végre vki aki megunta a RIAA tevékenységét
 • Darth Sith #5
  remélem nyer ez a csákó! szurkolok neki! a RIAA meg bekaphatja!!!!!!!! :)
 • Tpe #3
  Nagyon remélem, hogy nyer a perben az a "biztosítási alkalmazott".
 • JZO #2
  ez jó duma :))
 • Barpi #1
  Nem lehetne megoldani, hogy ezekről a fasisztákról nem írnátok többet? Lassan már mindenhol a terrorról olvasok, amit vagy a riaa, bsa, asva meg a hasonló maffiózókból álló szervezet hajt végre. Bin Laden ha élsz, ezeket robbantsd fel, mert ezekért még hálásak is leszünk neked.