Spencer

Több mint 500 egyéni felhasználót perelt be az RIAA

Az amerikai hanglemezkiadó cégeket magába tömörítő RIAA (Recording Industry Association of America) minden korábbinál komolyabb támadást indított az internetes zenefájl cserebere szolgáltatások ellen, amikor nem kevesebb mint 532 egyéni P2P (Peer to Peer) felhasználót perelt be a bíróságon.

Mint ismeretes, a szövetségi bíróság az elmúlt hónapban elutasította az RIAA azon kérelmét, miszerint az internet szolgáltatók biztosítsanak hozzáférést a kalózcselekményekkel vádolt felhasználók adataihoz, ennek megfelelően az RIAA egyelőre névtelenül perli az említett 532 felhasználót, pontos adataik begyűjtése pedig akár több hétbe is beletelhet.

"Tény, hogy nehezebbé vált a felhasználók azonosítása, azonban ez nem tántorít el bennünket eredeti célunk elérésétől. Üzenetünk rendkívül egyszerű: továbbra is minden eszközzel harcolni fogunk azon internetes felhasználók ellen, akik kalózkodásuk révén jelentős károkat okoznak a zeneiparnak" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Cary Sherman, az RIAA elnöke.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az RIAA határozott fellépésének meg van az eredménye, ugyanis a felhasználók megijedtek a kilátásba helyezett bírósági perektől. A Pew Internet & American Life Project egyik legfrissebb felméréséből kiderül, hogy decemberben a megkérdezett amerikai internetezőknek csak mintegy 14 százaléka használt online fájl-cserebere szolgáltatásokat. Összehasonlításképp, tavaly májusban egy hasonló felmérésből még az derült ki, hogy a megkérdezettek közel harmada használ ilyen szolgáltatásokat, vagyis az amerikai P2P felhasználók száma néhány hónapon belül a felére csökkent.

Az igazsághoz tartozik, hogy egy másik cég, az NPD Group egyik közelmúltbéli jelentése szerint 2003 szeptembere és decembere között mintegy 14 százalékkal növekedett az internetes zenefájl cserebere szolgáltatások forgalma. Az RIAA munkatársai egyik jelentéshez sem kívántak kommentárt fűzni, mondván, hogy mindegyik más szisztéma alapján működik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #24
    Jó zenéért hajlandó vagyok fizetni... de az utóbbi öt évben csak max 2 CD-t vettem... ez elég sokat elárul a "zeneipar" termékeinek a minőségéről.

    Y
  • htmm #22
    Azert...remek orosz zeneletolto helyek vannak. Ne pereljenek, inkabb bovitsenek savszelesseget >;]
  • Pheel #20
    ZeneIPAR! Micsoda szó ez! Állítólag művészeti alkotások kerülnek ki a zenészek műhelyeiből. Ha ez IPAR, akkor nem művészet.
  • RangeR #18
    Építő jellegű hozzászólás volt barátom...
  • Vik1984 #16
    meg fulhalgato :-)
  • Mike at home #11
    hiaba erolkodik USA mindenkinek nem uzenhet hadat a Foldon. a vegen az lesz, hogy mindeki oket fogja utalni es ott tesznek nekik kozbe, ahol csak tudnak
  • Darth Sith #10
    a több tíz millióból 500at elkaptak. kuva sok... lesz helyettük 5000 másik. mit érnek vele? semmit...
  • MaDFoX #9
    "az RIAA határozott fellépésének meg van az eredménye, ugyanis a felhasználók megijedtek a kilátásba helyezett bírósági perektől" napersze! szerencsetlenek persze hogy megijedtek, de mit csinal a masik felmillio(?) fehasznalo?! :P

    Lamasag!
  • SuD #8
    a szerencsétlen bíró idegei a végére strapára mennek...
  • TheZsenyka #7
    Látjátok, mégiscsak van valami yo a kommunizmusban!