Spencer

Újfent egyéni P2P felhasználókat fogott perbe az RIAA

Az amerikai hanglemezkiadókat magába tömörítő RIAA (Recording Industry Association of America) bejelentette, hogy nyolcvan bírósági pert indított állítólagosan illegális internetes zenefájl csereberét folytató felhasználók ellen, akiket egyébként néhány héttel ezelőtt írásbeli figyelmeztetésben részesített. Az RIAA és a P2P szolgáltatásokat használó egyéni felhasználók ügye tehát elérkezett a második fordulóhoz, ugyanis - mint ismeretes - az RIAA idén szeptember elején 261 bírósági pert indított hasonló okokból.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy míg az eddigiekben az RIAA elsősorban az online cserebere szolgáltatásokat üzemeltető cégeket vette célkeresztbe, addig mostanság a szervezet már az egyéni felhasználókat sem rest perbe fogni. A szakértők egyetértenek abban, hogy az RIAA akciója arra mindenképp megfelel, hogy felhívja a figyelmet az illegális zenefájlokat csereberélő szolgáltatások jogi következményeire, azonban kétséges, hogy a szervezet a megfelelő személyeket perli-e be, illetve, hogy tevékenységei révén nem sérti-e meg az embereket megillető alapvető személyiségi jogokat. A hanglemezkiadók tudomásul vették az őket ért éles kritikákat, és annyi "engedményt" tettek, hogy a bírósági perek elindítása előtt levélben figyelmeztetést küldtek a kiszemelt áldozatoknak, azonban jogvédők szerint ez még vajmi kevés.

Az RIAA munkatársai elmondták, hogy október elején 204 egyéni P2P felhasználót értesítettek levélben, hogy amennyiben nem szüntetik be addigi illegális tevékenységeiket, bírósági perekre számíthatnak. Az RIAA közlése szerint a 204 kiértesített felhasználóból 124-en alkalmazkodtak a hanglemezkiadók elvárásaihoz, így az RIAA csak 80 esetben kényszerült pereskedésbe bonyolódni. Elégedettek vagyunk előzetes figyelmeztető akciónkkal, ugyanis ily módon sok felesleges pert lehetett elkerülni, nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Cary Sherman, az RIAA elnöke.

A Nielsen NetRatings elemző cég szerint az RIAA által kezdeményezett perek a felhasználók egy részét elriasztották az internetes zenefájl cserebere szolgáltatások használatától, melyet jól szemléltet, hogy míg júniusban az Egyesült Államokban 7 millióan, addig októberben már csak 3,2 millióan használták a Kazaa szolgáltatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #15
    és a RIAA sem
  • Mike #14
    ha jól tudom az arabok is indítottak vmi fájlcserélős mókát, nyasgem USA felkiálltással

    azt kell használni
    van az USA-n kivül is élet
    és az USA-nak is rá kell majd jönnie, jelenleg még nem a Föld Ura
  • verti.go #13
    Amúgy meg Nielsen (és a cége) egy pöcs. Attól, hogy kevesebben használják a szar Kazaa-t, még nem használnak kevesebb p2p-progit. De legyen meg nekik...
  • verti.go #12
    A Kazaa tényleg szar, használhatsz helyette pl. Soulseek-et, Emule-t, vagy a már említett BitTorrent-et.
  • Frenzy #9
    Azt tudnam, hogy allapitjak meg, hogy en illegalis zenet toltok le? Foleg hogy mennyit?
  • Darth Sith #8
    hát dögöjjenek meg. :)
  • dikki*yysw #7
    <NES> lol
    <NES> I download something from Napster
    <NES> And the same guy I downloaded it from starts downloading it from me when I'm done
    <NES> I message him and say "What are you doing? I just got that from you"
    <NES> "getting my song back f*cker

    :))
  • [HUN]PAStheLoD #6
    kazaa suxx :P
  • zippofcy #5
    En meg beperlem a RIAAt mer nem hajlandoak megengedni hogy seggbebasszam oket. Ezzel nekem rendkivul nagy erkolcsi kart okoznak, amely anyagiakra leforditva figyelembe veve a jovedelmuket napi 10000000 $ ban realizalodik.
    FIZESSENEK vagy BOKAFOGAS, nekem mind1. De GYORSAN !