Berta Sándor

Európában is perelni fogják a fájlcserélőket

A különböző fájlcserélő szolgáltatások és felhasználók ellen eddig szinte csak az Egyesült Államokban léptek fel a zenei kiadók, a helyzet azonban könnyen megváltozhat.

A zenei ipar bekeményít. 2004-ben megtörténhet ugyanis az, amire eddig még nem volt példa: európai fájlcserélőket perelhetnek be a zenei cégek. A büntető feljelentések és perek mellett az akció részét képezik majd a legális zene melletti kampányok is. A zenei ipar a közeljövőben először felhasználókat akar majd perbe fogni a szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt.

Allen Dixon, a Fonográfiai Ipar Nemzetközi Szövetsége (IFPI) vezetője szerint, aki Londonban válaszolt a tekintélyes amerikai lap, a The Wall Street Journal kérdéseire, az első feljelentések már 2004-ben meg fognak történni. Európára azért esett a szervezet választása, mert Amerika után itt van a legnagyobb fájlcserélőpiac. Az IFPI adatai szerint 2003 első félévében Németországban először töltöttek le több zenei számot és albumot az internetről illegálisan, mint amennyit legálisan, a boltokban eladtak.


Ma még csak poén...

Az Egyesült Államokban a RIAA szakmai szövetség - amely emlékezetes kampányában mintegy 350 fájlcserélgető felhasználót perelt be - a drasztikus fellépéseknek köszönhetően elérte az illegális letöltések számának csökkenését. Az IFPI valami hasonlót szeretne elérni Európában is.

Az illegális zenei letöltések elleni akciók mellett ugyanakkor helyet kapnak majd a kampányban a legális zenevásárlásra buzdító felhívások is. Az IFPI szerint ugyanis bebizonyosodott, hogy a boltokban kapható zenei albumok igenis hozzáférhetőek olcsón is, akár a boltokban, akár a legális letöltőhelyekről. Európában egyébként már 30 olyan oldal működik, ahonnan legálisan lehet letölteni albumokat és zeneszámokat. Ezeknek a helyeknek a száma pedig az olyan szolgáltatások, mint az Apple iTunes Music Store, a Roxio Napster 2.0 és a többi hasonló kezdeményezés segítségével pedig az IFPI szerint csak nőni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cat #19
  az smsweb maga legális, de az illegális tartalomért az felel aki fel vagy letölti
  egyébként az smsweb 99%a warez, ez egyértelmű, az swi direkt azért inditotta hogy kihasználja a warezban meglévő pénzt
 • Cat #17
  olvasd el ezt:
  http://www.sg.hu/cikk.php?cid=30241
 • mittu #16
  yarga...
  valamiből nekik is élni kell. Más kérdés, h nem éppen klassz munkát választottak...
  mellesleg megtehetik, h beperelnek néhány embert... sőt, meg is teszik. Ennek az lesz az eredménye, h az sms weben regisztáltak hada hamarosan visszaesik, ha nem is nullára, de valszeg drasztikusan csökkenni fog.
  Bizonyítani pedig szinte mindent lehet.

  Jade
  érdekelne, honnan szedted az infót. Thx
  Üdv
 • mittu #13
  "Az illegális zenei letöltések elleni akciók mellett ugyanakkor helyet kapnak majd a kampányban a legális zenevásárlásra buzdító felhívások is."
  :))))))))

  Sodi
  SMSweb rlz? Szerinted ha warez oldalra küldesz smst, nem megy el a számod?... Ha pedig a számod tudják, van hozzá adat is (elvileg:) Warez letöltése esetén pedig bűncselekményt követsz el, melynek következtében meglátogathat a jóöreg szájbatetovált BSA... és ehez feltételezem már papírt is szereznek.
  További kellemes letöltögetést ;)
 • Darth Sith #12
  elmehetnek a jó bús picsába...
 • Cat #10
  de a kiadók tudják hogy kik használnak fájlcserélőket! lásd #3
 • TheZsenyka #9
  Vonatkozó cikk. Ajánlom figyelmetekbe.
 • SoDI--- #6
  Fájlcserélő suxx, SMSweb rulez!
 • Cat #3
  és? riaanak bejött, ott is bepereltek csomó felhasználót, és nálunk is kapott jópár ember már levelet az internetszolgáltatójától, hogy xy kiadó szolt neki hogy illegálisan warezt oszt meg p2p hálózaton
  innen már csak egy lépés hogy kikérjék a magyar internetszolgáltatótol az adataidat és bepereljenek
 • [NST]Cifu #2
  Az IFPI adatai szerint 2003 első félévében Németországban először töltöttek le több zenei számot és albumot az internetről illegálisan, mint amennyit legálisan, a boltokban eladtak.

  Aha, mert ők aztán számszerűleg tudják, hogy milyen nemzet fiai/lányai hány zenei file-t töltöttek le a p2p rendszereken, mi?

  Parasztvakítás, meg rémhírterjesztés, nem több ez...