Spencer

Az RIAA vereséget szenvedett a bíróságon

Az Egyesült Államok egyik fellebbviteli bírósága kimondta, hogy az amerikai hanglemezkiadó cégeket magába tömörítő RIAA (Recording Industry Association of America) az ország törvényeinek értelmében az internet szolgáltatásokat biztosító cégektől nem kérheti ki azon számítógépes felhasználók nevét, akik feltehetően internetes P2P (Peer to Peer) fájl cserebere szolgáltatásokat vesznek igénybe és ily módon illegális tevékenységeket folytatnak.

Washington szövetségi főváros fellebbviteli bírósága ily módon felülbírálta azt a korábbi bírósági határozatot, mely az RIAA számára lehetővé tette, hogy a Verizon Internet Services-től megkapja az általa gyanúsított felhasználók személyi adatait, még abban az esetben is, ha esetleg a későbbiekben nem kívánt jogi eljárást indítani ellenük.

Az RIAA egészen a közelmúltig csak a fájl cserebere szolgáltatások mögött álló cégeket, így többek közt például a Napstert és a Kazaa-t vette célkeresztbe, az utóbbi időkben azonban a P2P megoldásokat igénybe vevő egyéni felhasználók ellen is hadjáratot indított. A szövetség az elmúlt hónapokban közel négyszáz egyéni felhasználót fogott perbe, mondván, hogy azok illegális fájl csereberélési tevékenységük révén jelentős károkat okoztak az előadóknak, a kiadóknak, valamint a filmstúdióknak. Az RIAA-t ezt követően számos nagyon kemény kritika érte, aminek az lett a hatása, hogy a szövetség most már előzetes felszólítást küld a meggyanúsított felhasználóknak, hogy amennyiben nem hagynak fel a P2P szolgáltatások használatával, bírósági pereskedésre számíthatnak. Az RIAA egyébként nem válogatott a perbe fogandó felhasználók között, így a közelmúltban tizenéves kislányok és nyugdíjas idős emberek is a szövetség célkeresztjébe kerültek.

Véleményem szerint a most bejelentett döntés mind a kongresszus, mind pedig a bíróság szemszögéből meglehetősen logikátlan - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Cary Sherman, az RIAA elnöke. Az illegális letöltési tevékenységeket folytató felhasználók ellen a jövőben is minden eszközzel fel fogjuk venni a harcot, a különbség annyi lesz, hogy a fellebbviteli bíróság döntése miatt már nem küldhetünk előzetes figyelmeztetéseket - tette hozzá Sherman.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NeoMaN #12
    Addig ütném a szemét pénzéhes faszszopó geciket amíg lélegeznek.
    Az első ütést most megkapták! :)
  • Yfel #10
    Nem kell még pezsgőt bontani, ezek után az RIAA "John Doe" vagyis névtelen pereket zúdíthat mindenkinek a nyakába ami ugyan drágább és tovább tart, viszont a bírósági eljárás során mindenképpen felfedik a fájlcserélő kilétét.

    Arról nem is beszélve, hogy ez a döntés csak a DC feljebbviteli bíróságtól jött ami csak DC-re vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy más hatáskörű bíróságokon még nyugodtan próbálkozhatnak az eddigi taktikáikkal (amit valószínűleg meg is fognnak tenni). A másik lehetőségük a legfelsőbb bíróságra vinni az ügyet aminek a döntése az egész országra vonatkozik.

    Tehát egyenlőre ne ünnepeljünk, hanem reméljük, hogy kultúráltabb országokban normálisabban bánnak majd a felhasználókkal.

    Az amerikaiaknak meg remélhetőleg megjön az eszük valamikor (amit kétlek)

    Y
  • shabba #8
    Nemrég a Holland legfelsőbb bíróság is a P2P filecsélőknek adott igazat, remélem az is precedenst teremt.

    Nekem különösen tetszett hogy az érvek között olyan régi perekre végeredményeire hivatkoztak ami anno a videokazetták esetén egedélyezte a szabad másolhatóságot és aminek hatására pl. a Sony halálra kereste magát VHS piacon. Akkora poén hogy most erre hivatkozva utasítják el keresetüket és szív a Sony Pictures és Sony Music mint film és zenei kiadó. Hiába változnak az idők anno ők keresték halálra magukat most egy kicsit visszaveszünk abból a pénzből elvégre van még nekik így is elég. :)
  • Laci73 #7
    Végre, néha lehet érezni hogy a jogállam nem csak duma. Helyére kell tenni a dolgokat: Megvannak egyik oldalon a különféle nemzetbiztonsági és bűnüldöző szervek, ők beletekinthetnek bármibe, de mindenki aki a túloldalon áll, annak megálljt kell parancsolni.

    Szép karácsonyt RIAA :)
  • Lacc #5
    Weeeeeee! :D
  • Rincewind #4
    Hip-hip-hurrá! :D
  • Darth Sith #3
    végre megcumta a RIAA. :D
  • Csatti #2
    A probléma csak annyi, hogyha nem tudják ki csinálja a forgalmat nem tudnak kit perbe fogni. Dögöljenek meg mind...
  • Amero #1
    Hehehehe :):):):):):):):):)