JohnnyCage

A perek csökkentették a P2P hálózatok forgalmát

A RIAA közelmúltban indított persorozata, amely a jelentősebb illegális online zeneterjesztőket célozza, drasztikus visszaesést eredményezett a P2P hálózatok forgalmában, áll egy most kiadott amerikai jelentésben.

A Nielsen/NetRatings piackutató cég, amely elsősorban az Internet használatával foglalkozik, kedden adta ki azt a jelentést, amely szerint a legismertebb P2P fájlcsere hálózatnak számító KaZaA forgalma 41 százalékkal esett vissza az elmúlt három hónap folyamán.


Balról: Mitch Bainwol (Recording Industry Association of America elnöke), Jack Valenti (Motion Picture Association elnöke), LL Cool J (Recording Artist elnöke) és Mike Negra (Mikes Video Inc. elnöke)

Szeptember 8-án a Record Industry Association of America (RIAA), amely a vezető lemezkiadók, vagyis a Warner Music, Universal Music, Bertelsmann Music Group (BMG), EMI Recorded Music, és Sony Music cégek amerikai érdekvédelmi szervezete, 261 amerikai internetező ellen indított pert nagyszabású illegális zeneterjesztés miatt.

"A RIAA egyértelmű üzenetet küldött az amerikai internetezőknek, és ez az üzenet a jelek szerint hatásos volt" - mondta Greg Bloom, a Nielsen/NetRating egyik elemzője. "Miután többszáz internetező ellen indult per, a veszély igen komollyá vált a P2P felhasználók számára" - tette hozzá Bloom.


A vezetők tegnapelőtt a washingtoni szenátusnak tartottak beszámolót a jogvédett anyagok illegális internetes letöltéséről, és kifejezték aggodalmukat az ügyben

A június végén regisztrált, heti mintegy 6,5 millió KaZaA felhasználóval szemben szeptember végén heti 3,9 millió internetező használta a KaZaA fájlcsere hálózatot, amely 41 százalékos visszaesést jelent az időszakban. Ugyanezen időszakban a Morpheus felhasználóinak száma heti 272 ezerről heti 261 ezerre csökkent.

A RIAA ezidáig mintegy 64 felhasználóval kötött peren kívüli megállapodást, amelyből 12 ellen a szövetség valójában nem is indította meg a pert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • P-ther #37
    Hehh...csak ennyit tudnak...
  • Joe #33
    Szerintem elég kevés olyan igényes ember van, aki a werkfilm miatt vesz egy DVD-t 12.000 Ft-ért, ahelyett, hogy werkfilm nélkül 500 Ft-ért megírja.
  • SoDI--- #26
    mert az emberek általában nem azt osztják meg
  • Keroo #24
    Kedves Sodi!

    A fájlmegosztók használata miért lenne bűncselekmény? Ha én a saját home videoimat, fényképeimet, hanganyagaimat, egyéb szerzői joggal nem védett tartalmakat, szabadon terjeszthető dolgokat osztok meg, akkor az miért lenne illegális?!

  • SoDI--- #18
    A zenék és filmek otthoni, magánjellegű másolása teljesen legális.

    Kivéve a következő eseteket:

    - mással másoltatod
    - kereskedsz vele (csere, vétel is ennek számít)
    - feltöltöd valahova/megosztod
    - valamilyen (akár internetes) TV-n, vagy rádión sugárzod
    - DVD-másolásvédelmet megkerülve RIP-peled
    - másnak kölcsön adod
    - a fentiek valamelyikét meghírdeted

    A fájlmegosztók használata bűncselekmény.
    Warez oldal működtetése bűncselekmény.

    De onnan letölteni nem az :)
    P2P hálózatok --- SUXX!
  • SoDI--- #17
    Azért azt tudnunk kell, hogy a fájlmegosztók használata még a magyar jogrend szerint is súlyosbított eset.
    Azzal, hogy te megosztasz bármilyen szerzői joggal védett fájlt, azzal te terjesztővé lépsz elő, vagyis eljárás indulhat ellened.
    Filmeket, és zenéket ezért kizárólag FTP-ről, vagy webről jogszerű warezolni (szoftvereket meg még onnan se).
  • Csudri #14
    Hogy rohadnának meg! Régen igazi ritkaságokat is lehetett találni a KazaaN, csakúgy mint anno az Audiogalaxyn (RIP), most meg még a legpopulárisabb zenék sincsenek fent + jönnek a vírusok, mint az állat! A jó kurva anyját ezeknek a köcsögöknek! Őket kellene perelni tisztességtelen piaci viselkedés miatt! Miért adjak 5-6ezret 40 percnyi muzsikáért? Hol élnek ezek? Lehet, hogy ki kellene jönniük a nyúl barlangjából!
  • [HUN]PAStheLoD #13
    nigga meg sapeszban nyomja ... hát lehet hogy jól áll neki csak kilóg a képből :)
  • [HUN]PAStheLoD #12
    hehe... legalább elhúztak a nemosztokmegsemmit mert elkapnak amcsik.. akiknek csak a britni szpírsz kell...
  • Csatti #11
    Jah, tiszta maffia a képeken. :)