Spencer

Mennyi információt tárolnak és mozgatnak világszerte?

A Kalifornia Egyetem kutatói kiadták azt a "Mennyi információ? 2003" címet viselő tanulmányt, melyből többek közt fény derül arra, hogy a tavalyi esztendőben megközelítőleg 5 exabyte, vagyis mintegy 5 trillió byte új információt tároltak el világszerte.

A Berkeley Egyetem munkatársaival közösen készített jelentés szerint 2002-ben 500 ezerszer több új információt tároltak el globálisan, mint amennyi adat az Egyesült Államok kongresszusi könyvtárában található. A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy az említett, mintegy 5 exabyte-ra tehető új információ eltörpül az elektronikus úton küldött információk mennyisége mellett, ugyanis 2002-ben becslések szerint körülbelül 18 exabyte-nyi információ közlekedett a világ különböző hálózatain. Ezen óriási információmennyiség túlnyomó része, mintegy 98 százaléka vezetékes, illetve vezeték nélküli telefonos hálózatokban közlekedett adat, illetve hang formájában.

A Kalifornia Egyetem munkatársai legutóbb 2000-ben készítettek hasonló jelentést, amikor is az 1999-es esztendőt vizsgálták hasonló szempontok alapján. A kutatók szerint az azóta eltelt időkben több mint kétszeresére nőtt a világszerte tárolt információk mennyisége. A most elkészült jelentés többek közt rávilágít arra, hogy bár az elmúlt években a különböző gazdasági nehézségek komoly károkat okoztak az információs technológiai iparnak, a számítógépek segítségével tárolt adatok, illetve a nemzetközi világhálón közlekedő információk mennyisége töretlenül növekszik. Az egyetem munkatársai egyébként közel sem csak az internet felől közelítették meg a globális információ mennyiség kérdéskörét, hanem megvizsgálták, hogy négy különböző médiumon (nyomtatás, film, mágneses és optikai adattárolás) négy különböző formában (telefon, rádió, televízió, internet) mennyi információt tárolnak, illetve közölnek világszerte.

Nem meglepő módon az új információknak több mint 92 százalékát digitális formában, számítógépek segítségével tárolják el, míg az új információknak csak néhány század százaléka rögzül nyomtatott formában. A teljes információ mennyiség több mint 40 százalékát egyébként az Egyesült Államokban tárolják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pharaoh #18
    Már lejebb (#5)le volt írva mennyi GB egy EB,csak meg kellett volna szoroznod öttel.
  • AnarchoiD #17
    hat akkor ramdrivere veszem az internetet ;)
  • gz8 #15
    Höhö, kész matek fakt :))))))))))
  • Pheel #14
    5 368 709 120 GigaByte kellene legyen 5 EB :)
  • Pheel #13
    Inkább 1 647 030 721 db 700 megás CD-re férne ki egy ExaByte :)
  • gz8 #11
    Fogj egy számológépet és számold ki :-p
  • cSuwwi #9
    Egy EB = 1180591620717411303424 byte = 1073741824 MB. Vagyis 700 MB-os CD-kkel számolva, egész pontosan ~ 1 533 917 db kellene.
  • [HUN]PAStheLoD #8
    és ezt hány CDre lehet kiírni? :DD
  • gz8 #7
    Na, akkor egyszerre kapcsoltuk ki az abakuszt
  • Pharaoh #6
    A végösszeg a gigában van nem terában