Spencer

Megdőlt az eddigi hálózati adatátviteli sebességrekord

Kutatóknak sikerült megdönteniük a korábbi hálózati adatátviteli sebességrekordokat, mind WAN környezetben, mind szorosan összekapcsolt helyi számítógépes rendszerek esetében.


10 Gbites Intel hálókártya
A közös cél elérése érdekében társultak egymással a Kaliforniai Technológiai Intézet, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a Stanfordi Részecskegyorsító Központ, valamint a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium kutatói, akiknek végül minden korábbinál nagyobb adatátviteli sebességet sikerült regisztrálniuk az öreg kontinens, Európa, valamint az Egyesült Államok között.

A kutatók elmondták, hogy a különleges kísérlethez az Intel legújabb 10 Gigabit Ethernet hálózati kártyáit használták fel. Ezen kártyák segítségével a szakemberek nem kevesebb mint egy 1 TB adatot juttattak el a kaliforniai Sunnyvale-ből Genfbe, még pedig kevesebb mint egy óra leforgása alatt. Harvey Newman, a Kaliforniai Technológiai Intézet professzora elmondta, hogy az 1 TB adatot stabil 2,38 Gb/s-os adatátviteli sebesség mellett juttatták el az Egyesült Államokból Európába, ami azt jelenti, hogy a korábbi rekordsebességet közel két és félszeresére növelték.

Ezt az óriási adatátviteli sebességet Newmann azzal a példával szemléltetette, hogy ilyen módon kevesebb mint egy óra szükségeltetik 200 darab DVD film egyik pontból a másikra történő átmásolásához, illetve, hogy egy komplett DVD film hálózaton keresztül történő átmásolása mindössze 18 másodpercig tart. A kutatók hozzátették, hogy a rekorddöntésnek az Internet2 konzorciummal történő hitelesítése még hátra van. Mint ismeretes, az Internet2 egy olyan, a hálózati technológiák továbbfejlesztésére szakosodott konzorcium, mely 202 nemzetközi egyetemet tömörít magába.

A kísérletben résztvevő szakemberek hangsúlyozták, hogy a mostani rekorddöntés ékes bizonyítéka annak, hogy a jelenleg széles körben használatos Ethernet technológiákban még milyen sok potenciál rejlik. A kutatók ezzel arra kívántak célozni, hogy a jelenlegi Ethernet infrastruktúrák a legtöbb esetben tökéletesen megfelelnek a legmagasabb szintű elvárásoknak is, és nincs szükség olyan költséges és különböző infrastruktúra-módosításokkal járó technológiák bevezetésére, mint amilyen például az Infiband. A kutatóknak egyébként kísérleti LAN hálózatokban, Ethernet alapokon nem kevesebb mint 4,02 Gb/s-os adatátviteli sebességet is sikerült elérniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #25
    Mi az, hogy más nem használta a hálót?!? Van egy WAN, rajta két eszköz - nevezzük routernek -, mindkettőben 1-1 ilyen interface és azok között zajlik a kommunikáció. Itt a lényeg az átvitt adatmennyiségen volt. Az tök mindegy, hogy ki vitte át és miért...
  • Mice #24
    Ez mind nagyon szép, csak mindezt úgy produkálták, hogy senki más nem használta rajtuk kívül a hálót. Míg ezzel ellentétben a neten több millka emberke cserél bitet.

    Egyébként pont az ilyesmi dolgok miatt mint a pornó, pont ezek miatt nem akarják kiadni a jónépnek. Műtétek levezetéséhez meg egyebekhez akarják használni. Bár aszem a inet1-nél is így kezdődött. :(
  • gz8 #22
    Persze, hogy külön vannak! Ők jószerivel a gerincvezetékre kapcsolódnak, nem pedig n szerveren és n+1 km deróton keresztül...
  • Gabest #21
    "Egyetemi hálózatok teljesen külön vannak!"

    Internet 1 1/2? Ha külön vannak, hogy nézik meg az pornóoldalakat reggel? :)
  • Inquisitor #20
    "A magyar net annyira gyors, hogy néhány egyetemi hálózaton 8-10 Mb/s a töltési sebesség."
    Kár, hogy köze sincs a magyar nethez ... :(
    Egyetemi hálózatok teljesen külön vannak!
  • Garfield #13
    Az elterjedésnek lényeges kerékkötője az, hogy a fent említett Intel kártya 8000 dollár...
  • gz8 #12
    Ja, kvékhotelben lehet, de hogy otthon legyen optikád, vagy 100 Mbites LAN-od, az kizárt.
    Az lesz majd a szép, ha eltelnek a fősulis/egyetemi éveid, aztán gangolhatsz vissza igényben, kisöreg!
  • Laci73 #11
    A RIAA vezetősége máris infarktust kapott.
  • Zsoltee_a_bator #8
    szerintem regen ezt mondtak a 128k-ra is mikor mindenki 2400 -as modemmel kolbaszolt :) "par perc alatt atkuldi egyik pontbol a masikba egy floppy tartalmat" :))
  • zer0 #6
    "Ezt az óriási adatátviteli sebességet Newmann azzal a példával szemléltetette, hogy ilyen módon kevesebb mint egy óra szükségeltetik 200 darab DVD film egyik pontból a másikra történő átmásolásához, illetve, hogy egy komplett DVD film hálózaton keresztül történő átmásolása mindössze 18 másodpercig tart."

    Ha ezt megtudjak a lemezkiadok akkor majd megnezhetik magukat a kutatok. Be fogjak oket perelni mert ekkora adatatviteli sebesseggel naponta tobb milliard dollar veszteseget okoz(hat)nak. :-D