JohnnyCage

Az FBI is részt vehet az illegális fájlcsere megfékezésében

Egy, a napokban indítványozott amerikai törvény az FBI hatáskörébe adná a szerzői jogok által védett tartalmak illegális online terjesztésének problémáját.

A Piracy Deterrence and Education Act elnevezésű törvény szerint az FBI-nak egy külön programot kellene kidolgoznia a szerzői jogok által védett tartalmak jogtalan internetes terjesztésének felszámolására. A tervezet szerint a nyomozóhivatalnak egy olyan figyelmeztető üzenetet kellene kidolgoznia, amelyet a szerzői jogok tulajdonosai küldhetnének el az illegális fájlcserével gyanúsított felhasználóknak a szervezet hitelesítésével.

Az FBI feladata lenne az is, hogy hatékony információáramlást valósítson meg az internetszolgáltatók, a nyomozóiroda, és a szerzői jogvédelmi szervezetek között az illegális fájlcserét folytatók gyors azonosítása érdekében.

A tervezetet Lamar Smith texasi republikánus, valamint Howard Berman kaliforniai demokrata képviselő dolgozta ki. A törvény elfogadása esetén az Amerikai Igazságügyi Minisztériumnak olyan ügynököket kellene alkalmaznia, akik értenek a számítógépes betörésekhez, és jól ismerik a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos kérdéseket is. A legfőbb államügyész az oktatási és kereskedelmi minisztériumokkal együttműködve olyan programot dolgozna ki, amely lehetővé tenné az amerikaiak ismereteinek bővítését a másolásjogi kérdésekre vonatkozóan.

Az Electronic Frontier Foundation alapítvány szerint a tervezet azonban számos aggasztó részletet tartalmaz, és elmossa a határt a bűncselekmények hivatalos büntetőeljárásai, illetve a szerzői jogok védelmére irányuló polgári peres eljárások között.

"A tervezet olyan pontokat fogalmaz meg, amelyek alapján az FBI hatáskörébe a polgári peres ügyek, illetve a szerzői jogi kérdések is bekerülnek" - mondta Wendy Seltzer, az Electronic Frontier Foundation jogvédő szervezet ügyvédje. "A törvény lehetővé tenné, hogy a szerzői jogok tulajdonosai azzal rémisztgessék a felhasználókat, hogy az állami szervek már a nyomukban vannak" - tette hozzá. Seltzer szerint az a rendelkezés, amely szerint az internetszolgáltatóknak együtt kellene működniük a rendőrséggel és a szerzői jogok tulajdonosaival meglehetősen aggasztó a személyiségi jogokat illetően.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA), illetve az amerikai filmipar érdekvédelmi szervezete (MPAA) üdvözölte a tervezetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vik1984 #22
    igazad van. ez az allami vadkapitalizmus
  • TheZsenyka #21
    Ugye mindenki tudja, hogy a GYES NEM EMBERIESSÉGBŐL jár, hanem azért mert az anya egy JÖVŐBENI ADÓZÓT nevel. A nyugdíj nem emberiességből jár, hanem azért, hogy a jövőképed ADÓZÓKÉNT ne legyen reménytelen. Bármiféle kedvezmény azért jár (pl. diákként) hogy JÖVŐBENI ADÓZÓKÉNT egyengessék az utadat. Hogy miért kapnak a rokkantak kedvezményt? Egyszerű: hogy a JELENLEGI ADÓZÓK ne elégedetlenkedjenek rokkant társaik miatt, illetve ne aggódjanak saját esetleges jövőjük miatt mint ADÓZÓK. etc. etc. etc.
  • TheZsenyka #20
    "Alkotmány, Törvény, Szabadság."

    Azért naív ne legyél. Ezek a szavak nagyjából semmit sem jelentenek. Van egy uralkodó réteg aki kihasznál Téged. Cserébe pofázhatsz, hőböröghetsz, sőt, még lophatsz is bizonoyos keretek között. A történet nem arról szól, hogy mennyire vagy "szabad" (Te szabad vagy?) de még csak nem is arról hogy mennyire vagy elnyomva (mert ez egyszerű tény) hanem arról hogy milyen FORMÁBAN vagy elnyomva.

    A törvények azt szolgálják, hogy FIZESD az ADÓT illetve megvédenek téged hogy FIZETHESD AZ ADÓT valamint meggátolnak téged abban hogy másokat akadályozz AZ ADÓ BEFIZETÉSÉBEN esetleg megkísérel téged rávenni hogy FIZESD BE AZ ADÓT. A többi szemfényvesztés.

    Alkotmány dettó törvények.
  • TheZsenyka #19
    Ugyan már, vannak demo verziók, miért nem csak azokat töltitek le? Abból meg lehet ítélni hogy tetszik-e valami vagy sem. Igenis be kell zárni a Warez FTP-ket.
  • Alamos #16
    Érdekes, engem nem az zavar, hogy Warez, film, vagy mit tölthetek, nézhetek meg.
    Engem az zavar, mintha lenne valami olyasmi hogy Alkotmány, Törvény, Szabadság.
    Ez pedig nem azt jelenti, hogy Amerika összes törvénye, alkotmánya ráhúzható minden ország, minden lakosára.
    Tudtommal eddig nem volt nagyszabású internetkorlátozás szabályokkal (legalább is az interneten elérhető dolgokban).
    Viszont a cikkre visszatérve:
    Ki a ló****nak hiszi magát a RIAA? Fizetünk nekik, és még mindig rugdosnak, hogy megdögöljünk? Amerika külpolitikája jelenleg szerintem a top1-ben hátulról nézve a világ ranglistáján, és ha így folytatja akkor Bush nem csak keleti problémákkal fog küzdeni, hanem a világ fog szembenézni az országával. Ha netán átgondolná, hogy kelet szegény (nem azt mondom hogy mindegyik állam, mindegyik lakosa), de átlagot nézve Amerikához képest javarészt igaz az állítás.
    A szegénység pedig nem fogja hagyni, hogy még jobban kizsákmányolják, és a gazdagok törvényét rájuk erőszakolják. Csak így tovább Bush, ásd a sírod, és meglátod hogy örülni fog a nép, ha Bin Laden kilövi a trónt a s***ed alól...
  • Mike #15
    Itt elsősorban nem a játékokra gondolok.

    lásd MS cuccok, illetve MS licensz szerződése (tudod, versus autó)
  • Mike #14
    Őedig egyszerü. Amig a termék ára nem áll arányban a szolgáltatással, illetve a pénzedért igazából nem kapsz semmit, addig csak fizessen ezekért a szoftverekért az, akinek nem számít a kidobja a pénzét az ablakon.
  • TheZsenyka #12
    Nem értem. Ha 'nyasgem' a cucc, akkor minek töltik le ingyen a cuccot? Ingyen már nem nyasgem?
  • Mike at home #10
    Bar a multkor az EU bemutatott az MS-nek
    Franciakban bizom, soha nem lesznek akkora talpnyaloi USA-nak mint Anglia
  • Mike at home #9
    sodi szerint nem