JohnnyCage

Útban a fájlcsere hálózatok új generációja

A következő generációs fájlcsere hálózatok, illetve fájlcsere szoftverek népszerűsége rendkívül gyorsan nő, és a megoldások hamarosan megelőzik a jelenleg legelterjedtebb hálózatokat.

A jelek szerint a lemezkiadók és filmstúdiók továbbra sem lélegezhetnek fel, mivel a közelmúltban olyan fájlcsere szoftverek jelentek meg, amelyek még hatékonyabbá, gyorsabbá, és egyszerűbbé teszik a különböző fájlok terjesztését.

Az olyan, újgenerációs megoldások, mint az eDonkey és a BitTorrent kifejezetten a nagyméretű fájlok, mint például a különböző filmek letöltését könnyítik meg a felhasználók számára. Ezek a szoftverek valójában már évek óta fejlesztés alatt állnak, de csak a közelmúltban érték el azt a szintet, hogy jelentős szerepet töltsenek be a fájlcsere világában.

Egyes szakértők szerint ezek az új szoftverek a közeljövőben még a Napster egykori sikerét is felülmúlhatják. "A felhasználók szüntelenül töltik le a különféle fájlokat" - mondta Mark Ishikawa, a BayTSP vezérigazgatója. A kaliforniai BayTSP a lemezkiadók és filmstúdiók megbízásából folyamatosan figyelemmel kíséri a P2P hálózatokon folyó fájlcserét.

"Az eDonkey lassan megelőzi a Gnutellát, és hamarosan a FastTracket is lehagyja" - mondta Ishikawa. Ennek ellenére a KaZaA, a Grokster, és a Morpheus népszerűsége is töretlen. A KaZaA például éppen a napokban döntötte meg az ingyenes szoftverek letöltési világrekordját, megelőzve a 229 millió letöltést regisztráló ICQ-t.

Az eDonkey, amely elsősorban Jed McCaleb New York-i programozó munkájának gyümölcse, két jelentős újítást vezet be. Az egyik a "hash" azonosító, amely egy adott fájlt azonosít a hálózaton. Amikor a felhasználó rákeres egy adott fájlra, a "hash" egy indexként funkcionál, és megmutatja, hogy a fájl mely számítógépeken található meg. Mindez a jelenlegi megoldásoknál jóval hatékonyabb keresést tesz lehetővé.

A másik nagyobb horderejű újítás, hogy a rendszer a nagyméretű fájlokat darabokra tördeli, és részenként továbbítja. A módszer lehetővé teszi, hogy a felhasználó egyetlen darab letöltését követően máris elérést biztosítson a fájl adott darabjára más felhasználóknak.

Az eDonkey szoftver különböző verzióit ezidáig mintegy 50 millió alkalommal töltötték le a felhasználók. A szoftvert McCaleb szerint mintegy 8 millióan használják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dredd #14
    egyetértek az előtem szólóval, DC rulz :) pont ahogy írod: kiválasztani egy T3-assal rendelkező emberkét akinek van szabad slotja és hajrá, 3 óra egy CD :)
  • gz_8 #12
    Csak helyeslően tudok bólogatni. Az mx-hez képest a többi csak sunnyoghat :)))))
  • Joe #8
    A bittorent a király, ha filmeket akarsz letölteni. Keresni viszont nem tud, arra ott van a KazaaLite. Game-ekhez marad a jó öreg ftp :-)))
  • [HUN]PAStheLoD #4
    jobb is hogy nem említik!!
  • daniferi #3
    Az ilyen p2p programoknál miért nem említik a DC-t? Szerintem az is elég nagysikerű, vagy nagy tévedésben élek? :D
  • Gabest #2
    A szamár közel egyidős a kazaa-val és mindig is jobb volt nála, de a bittorrentre lehet mondani hogy új.