JohnnyCage

Az internetszolgáltatók is lépni kívánnak a fájlcsere ellen

Az internetszolgáltatók számára - állításuk szerint - súlyos pluszköltségeket jelentenek az online fájlcsere hálózatok felhasználói, mivel az általuk gerjesztett óriási adatforgalom jelentősen leterhetik a hálózatokat.

A fájlcsere hálózatok rendszeres felhasználói az utóbbi időben egyre nagyobb problémát jelentenek az internetszolgáltatók (ISP-k) számára, mivel az átlagfelhasználónál jóval nagyobb sávszélességet vesznek igénybe, és ezáltal drasztikusan megnövelik a társaságok költségeit.

A zeneipar már jóideje a fájlcsere hálózatokat hibáztatja a visszaeső lemezeladásokért, amelyek egyszerű és hatékony módot kínálnak a zenefájlok illegális terjesztésére. A közelmúltban azonban az ISP-k is szembe kezdtek fordulni a fájlcserélőkkel, akik folyamatosan töltik le a zenefájlokat, nagyméretű videókat és szoftvereket, és így a hálózatok forgalmának mintegy 60 százalékáért felelősek. Szakértők szerint a fájlcserélők okozta pluszköltségek a nagyobb internetszolgáltatóknál éves szinten dollármilliós, illetve akár tízmilliós nagyságrendet érhetnek el.

A brit CacheLogic számításai szerint a fájlcserélők globális szinten mintegy 1,3 milliárd dolláros pluszköltséget jelentenek az internetszolgáltatóknak 2003-ban. Ez a szám a jövő évben azonban akár a háromszorosára is emelkedhet. "Az ISP-k legnagyobb beruházásai a sávszélesség növelésére irányulnak" - mondta Andrew Parker, a CacheLogic társalapítója.

Bár a növekvő sávszélesség felhasználás egyelőre nem okoz veszteséget a szélessávú hozzáférést kínáló szolgáltatóknak, a társaságok szeretnék megfékezni a sávszélesség igény drasztikus növekedését. "Ez egy potenciális probléma, amelyet érzékenyen kell kezelnünk" - mondta Pierre Danon, a BT (British Telecom) Retail vezérigazgatója.

A probléma azonban korántsem ilyen egyszerű, mivel a szélessávú internetes szolgáltatások sikere éppen a fájlcsere szolgáltatások felhasználóinak köszönhető. A legkézenfekvőbb megoldásnak a CacheLogic és Sandvine cégek által is kínált szávszélesség-korlátozó szerverek tűnnek, amelyek a letöltések forrásától függően korlátozzák az adatáramlás sebességét.

A koncepció alapja az, hogy a szolgáltatók számára elsősorban a távoli, például az Egyesült Államokból, vagy Ázsiából történő letöltések jelentik a jelentősebb pluszköltségeket, nem a kizárólag helyi rendszereket igénybe vevő forgalom. A megoldással elkerülhetőek a drasztikus adatforgalom korlátozások, ugyanakkor az ISP-k költségei is féken tarthatóak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #82
    ez a tuti válasz :)
  • [HUN]PAStheLoD #81
    hogyamanóba??? ha egyszer ennyi fér ki a csövön akkor többel nem tud tőteni!
  • [HUN]PAStheLoD #80
    ezaz !%! erre mondtam hogy gusztustalan!
  • Pheel #79
    Nekem is volt Mindenkinek-em. Akkor volt a 18:00-ás függőségem :)
  • ThomasTheKoRner #69
    Az 512-es adsl 65-67-el stabilan tolt,legyen reggel este vagy delelott!
    Az 512-es chello max 47-52-el tud tolteni.
    Nem a flashgetes beallitasaval van gond hanem a szolgaltatojaval :o)
  • gz8 #68
    Akkor valami nem stimmel a flashgetes (amúgy RULEZ) beállításaidban, mert én 512k-val simán hozom a 65-66 kbyte/s-os sebességet, nem pedig a 384-es időkből ismerős 48-50k-t...
  • Pheel #67
    Van egy kis gond a te korlátlan dial-up-oddal... 3000+ÁFA-ért csak hozzáférést kapsz. A telefondíjat nem tartalmazza. Én azzal együtt értettem...

    Mellesleg ajánlom figyelmedbe a "válasz erre" linket jobbra. Úgy lenne értelme válaszolgatni...
  • mohus #62
    lépjenek csak:)
    a piac majd reagál...és biztos lesz olyan feltörekvő kis szolgáltató, aki nem lép a file-csere ellen

  • Pheel #55
    Én is lelépek az Axelerotól, amint lejár az egy évem...

    Aztán majd lenyomom Axert a költségekkel együtt :)
  • Sir Quno Jedi #54
    Ohhh, nekem már csak pár hónap és simán felmodhatom az Axelero-mat ! Aztán szívassák a nénikéjüket, én szabadulok ! :DDD

    (Na nem mintha az Axelero-val bárminemű probléma lett volna, de egyrészt nem vagyok milliomos, másrészt megoldották, hogy az olcsóbb csomagba való átélépés többe kerüljön nekem, mint a drágább csomag + egy év aláírása még, suxxx !)

    A másik, hogy már szerintem az is BÜNTÉNY ha egyáltalán arról vitatkoznak nyíltan, hogy most korlátozzanak minket, vagy sem ! Ez pont ugyanaz, mintha azt beszélnék meg a nagy nyilvánosság előtt, hogy hogyan lopjanak meg bennünket még jobban és mindenki vigyorog hozzá ! Undorító ! Tőlem nem fognak több pénzt ellopni az biztos...