JohnnyCage

A kiadók személyesen figyelmeztetik a fájlcserélőket

Komoly meglepetést okozott az online fájlcsere szolgáltatások felhasználóinak az az üzenet, amelyet az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) juttatott el hozzájuk a héten.

Több százezer felhasználó lepődött meg, amikor tegnap váratlan chat üzenetet kapott a lemezkiadóktól, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy az online fájlcsere szolgáltatások felhasználói könnyen azonosíthatók, és jogi felelősségre vonhatók. Mintegy 200 ezer Grokster és KaZaA felhasználó kapta meg az üzenetet, és milliókhoz jut el a figyelmeztetés az elkövetkező hetekben, közölte Cary Sherman, a lemezkiadók érdekeit képviselő Record Industry Association of America (RIAA) szövetség elnöke.

Az üzenet többek között arra hívja fel a felhasználó figyelmét, hogy "A jelek szerint szerzői jogok által védett zenefájlokat tesz elérhetővé számítógépéről másoknak, amely törvényellenes, és súlyos jogi következményeket vonhat maga után. A megoldás egyszerű: Ne kínáljon letöltésre zenéket másoknak, és ne használja zeneszámok letöltésére a fájlcsere hálózatokat. Amikor zeneszámokat tesz elérhetővé számítógépén mások számára, nem marad névtelen, személyazonossága pedig könnyen kideríthető."

A lemezkiadók lépésére néhány nappal azután került sor, hogy az amerikai bíróság nem találta törvénytelennek a fájlcsere hálózatok működését. A bíróság szerint a fájlcsere hálózatokat rengeteg internetező használja jogszerű célból, a működtető társaság pedig nem tudja felügyelni a továbbított fájlokat.

Bár Sherman szerint a lépést már korábban tervbe vette a szövetség, az időzítés kiváló, mivel a bírósági döntést követően sokan azt hihetnék, hogy ezentúl jogszerűen terjeszthetik a zeneszámokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pepe69 #13
    És az nem lopás amit a magyar boltokban elkérnek az Audio anyagot tartalmazó CDkért?
    Talán át kellene számolni,hogy ki-ki mennyit keressen rajta.És amig lehet tölteni addig, tölt mindenki, és ha tetszik az anyag, akkor úgy is megveszi az ember.....egy kis sporolás után.
  • hugi_0 #7
    en zeneket sosem osztok meg csak MP3 akat :-)
  • Gabest #6
    Lopás, de nem betöréses. Így azok is képesek elkövetni, akik általában nem hajlamosak az erőszakra vagy gyáva nyuszik, tehát mindenki.
  • [HUN]PAStheLoD #4
    és nem kaptak választ hogy "mélyentisztelt RIAA, ha nem lesz jobb ÉS olcsóbb a termékük örüljenek hogy füldugót nem töltök le! "
  • Gabest #3
    Ez kérem nem más, mint spam. Pofátlan spam :)
  • Amero #2
    Ezek hülyék.
  • Bonewerkz #1
    ria, lanyom.... nem lessz ennek jo vege....>:Ð