Spencer

A CIA komoly IT nehézségekkel küzd?

Miközben a hollywoodi szuperfilmek, illetve a televíziós sorozatok azt sugallják, hogy az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége, ismertebb nevén a CIA (Central Intelligence Agency) a világ legmodernebb technológiáinak és információs technológiai megoldásainak a birtokosa, a valóság sokszor teljesen más képet mutat - derül ki egy most nyilvánosságra hozott jelentésből.

A "Képtelenség az információs forradalommal lépést tartani" című jelentés szerint a CIA számítógépes hálózati megoldásai és információkutatási képességei mai szemmel nézve teljesen primitívek. A jelentést a CIA-hoz tartozó Sherman Kent Center elemzői készítették, és a közelmúltban feltették a CIA internetes oldalaira is.

Barbara Pace, a Sherman Kent Center egyik munkatársa elmondta, hogy az említett jelentés már több mint hat hónapja elkészült, ezt követően pedig körbejárta az egész CIA-t, és csak most kerül nyilvánosságra. A CIA vezetősége egyébként hivatalos formában mindeddig nem kívánt kommentárt fűzni az ügyhöz.

Bruce Berkowitz, a jelentés egyik készítője egymaga több mint száz CIA alkalmazottat interjúvolt meg azzal kapcsolatban, hogy milyen a mindennapi munkájuk, illetve, hogy milyen kapcsolatuk van a különböző információs technológiai megoldásokkal, valamint, hogy ezen technológiák mennyiben segítik hírszerzési és információkutatási tevékenységeiket. Berkowitz szerint a CIA-n belül jelenleg az jelenti az egyik legnagyobb problémát, hogy az ügynököknek több, egymástól alaposan elhatárolt számítógépes rendszerrel kell dolgozniuk, ami rendkívüli módon megnehezíti a kutatási tevékenységet. A keresett információk begyűjtése akkor sem egyszerű feladat, ha az a CIA saját rendszereiben lelhető fel, azonban ennél még sokkal nehezebb olyan adatokhoz jutni, melyek más szervezeteknél, például a védelmi minisztériumnál találhatók.

Berkowitz szerint egyenesen megdöbbentő, hogy a CIA hírszerzői sok esetben annyira izoláltak a külvilágtól, hogy még az egyszerű, lényegében bárki által elérhető internetes kereső szolgáltatásokat sem vehetik igénybe, ehelyett pedig legtöbbször több tíz éves keresési módszerekkel kutatnak belső adatbázisaikban. A jelentés készítője úgy véli, hogy a CIA az egyéb kormányzati szervekhez képest IT fronton legalább öt éves lemaradásban van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • saldi #21
    A pgp-s hirrel az a baj, hogy az emberek meg mindig nincsenek tisztaban az exponencialis kifejezes jelenesevel. A szamolashoz az adatot http://axion.physics.ubc.ca/pgp-attack.html oldalrol vettem.

    Ez alapjan brute force eseten 10^39 kulcsot kell kiprobalnod.

    Legyen egy 3ghz -s p4 kulcsproba sebessege 10^10 (=qrvsok) masodpercenkent. Legyen a szupercsucscelhardver ennel 100szor gyorsabb (10^12) es legyen belole egymillio darab (10^18) ekkor mar csak 10^21 masodperc kell :) Ha raersz kivarhatod :)



    De egy masik kedvenc peldam : Van egy 0.01 mm vastag ujsagpapirod. hajtsd ossze felbe 32x. Milyen vastag lesz ? 5m ? 100m ? 5000 m ? 25000m ?40000m ?






    megoldas: 40000m.. pedig olyan vekony mint egy hajszal...
  • b #20
    megunták? haha! kisfiam, mi azért mentünk ki az utcára 89-ben, hogy te már egy szabad országban végezhessed el óvit, ha majd odakerülsz!

    (és azért, hogy orbán, meg kövér a saját elveit elárulva lerabolhassa az országot, a hülye torgyán haverjával együtt!)
  • magyar ember 2 #18
    LOL. A szia'e' nem taposott el semmit, max a cigarettacsikket. A kommunizmusnak meg aze' lett vege mer az emberek 1szeruen meguntak, mar azok is akik felul voltak.
  • RelakS #12
    Na, akkor előveszek egy lynx-et, és betörök hozzájuk :D
  • b #10
    most minek fejleszteniük, ha bárki windozába belekukkanthanak, minden egyéb lacafaca nélkül. igaz mostmár a müncheni kompjuterek már zárva maradnak előttük. >)
  • [HUN]PAStheLoD #2
    commodore 64-en kegyetlenül tolják a hírszerző ipart
  • SoDI--- #1
    Hehhe. :)
    LOL