JohnnyCage

A kiadók a kalózkodás felszámolását sürgetik

Az amerikai lemezkiadók, illetve filmstúdiók a nemzetközi kalózkodás mielőbbi felszámolására szólították fel a Bush kormányt.

Az amerikai kiadók vezetői szerint a szerzői jogok külföldön történő tömeges megsértéséből, a zene- és videókalózkodásból évi mintegy 20 - 22 milliárd dollár kára származik az Egyesült Államok gazdaságának. Az International Intellectual Property Alliance (IIPA - Szellemi Tulajdonok Nemzetközi Érdekvédelmi Szövetsége) a közelmúltban arra ösztönözte az amerikai kormányt, hogy a szerzői jogok által védett tartalmak egyre nagyobb méreteket öltő illegális terjesztése miatt mintegy 75 millió dolláros büntetést rójon ki az ukrán államra, és kilenc országgal bővítse a "külünös figyelemmel kísérendő" országok listáját. Ezek az országok név szerint a Bahamák, Bolívia, Kuvait, Litvánia, Pakisztán, Lengyelország, Dél-Afrika, Dél-Korea, és Thaiföld.

A csoport emellett Kína fokozottabb felügyeletét is szükségesnek látja a szerzői jogok védelmének szempontjából, ahol az amerikai társaságok évi 1,85 milliárd dollárt veszítenek a filmek, zenék, és szoftverek illegális másolása miatt. A szövetség az Egyesült Államok kereskedelmi biztosa által készített, szerzői jogsértésekkel foglalkozó éves jelentés előkészületei kapcsán fejtette ki álláspontját.


Úthengerek 12 millió kalóz CD-t semmisítettek meg február 3-án a fülöp-szigeteki Manilában, értéke mintegy 1 milliárd pezó (18 millió dollár) volt

Az IIPA felmérése szerint a tavalyi évben a vizsgált 56 országban összesen mintegy 9,2 milliárd dolláros kárt okozott a zenék, és filmek illegális másolása. A többi országban folyó kalózkodás további, hozzávetőleg 11 - 13 milliárd dolláros kárt jelent az amerikai társaságoknak. Ezek a számok azonban még nem tartalmazzák az Interneten keresztül terjesztett videókat és zenéket, közölte a szervezet.

A legtöbb kárt, hozzávetőleg 771 millió dollárt a brazil kalózok okozták az amerikai kiadóknak 2002-ben. Nem sokkal maradt azonban el Tajvan és Oroszország sem. Ukrajna jóval kevesebb, mintegy 265 millió dollár kárt okozott, ez a szám azonban az ország zene-, és filmeladásaihoz mérten jelent kiugróan rossz értéket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #55
    Csak megjegyzés: az árakat inkább a kereslet és a kínálat alapján kellene meghatározniuk a kiadóknak (és most nem a programfejlesztőkre gondolok), mivel ők állapítják meg a végleges árat. Jó néhány hozzászólásból látszik, hogy nálunk kb. 1-4000 Ft-os sáv az ahol az emberek többsége már vásárolna (játék)programot.
    Szerintem az sem igazán korrekt, hogy pl. a MS-nál nincs semmiféle öszönzés, ha van egy legális op. rendszerem és szeretnék egy újabbra váltani. Nyugodtan adhatnák a régebbieket akár féláron és talán több user vásárolná meg ahelyett, hogy letöltené, lemásolná. Főleg akinek rosszabb az anyagi helyzetük, azoknak legtöbbször a gépük is régebbi, tehát valszeg a régebbi progikat fogják használni. Nem biztos, hogy az utolsó vevőkről is a letöbb pénzt kéne lehúzni.
  • LutheR #53
    Egy megjegyzés: aki a 10 ezres játékot akarja nyomni, annak azért be kell szereznie valahonnan egy 300 ezres gépet.

    Micimackó: lehet, hogy mondjuk 20 lopott program helyett vásárolnál egyet, ha muszáj lenne. Ha megengeded, 52-es kérdésedre én is válaszolok. Csak 300Mhz-es gépem van, az a néhány játék ami megvan eredetiben, ennek megfelelőek. Pl. 3-4 mozijegy árából kijön egy.

    HaZe jól megmondtad. Vicces ez a "24 órás kipróbálás".
  • Micimackó #52
    És még egy kérdés: neked csak legális szoftvereid, filmjeid, albumaid vannak ? Ha igen, mennyit keresel (nagyságrendileg) ? Gondolom távol ál a minimálbértől, úgy viszont könnyű beszélni.
  • Micimackó #51
    Megjegyzem jól szórakoztam az autós példán én is. Csak egy kicsit sántít. Ugyanis, ha ellopsz egy autót, azzal megkárosítod a tulajdonosát. Míg, ha egy programot, filmet, albumot letöltesz, amit úgysem vennél meg (mert nincs miből) azzal 0 Ft kárt okozol a kiadójának. És azzal is foglalkozhatnál, hogy mennyire etikus, amit a kiadó csinál a játékok valós készitőivel (ők tényleg nem gazdagok, én az EA, Sierra, stb. tulajdonosaira gondoltam a Ferraris példánál).
  • Micimackó #49
    Egyébként meg elsősorban filmeket töltök le, és letörlöm miután megnéztem, a játékok annyira nem érdekelnek (már csak online). Úgy tudom 24 óráig lehet tárolni a dolgokat.
  • Micimackó #48
    Utánanéztem, és elismerem valóban igaz, hogy illegális a szoftver másolása, ha nem rendelkezel az eredetivel. Ezt a szabályt ismertem, de úgy emlékeztem, hogy már enyhítettek rajta. A DC-vel viszont lehet fájlt szerezni nem ? Vagy az is illegális ? Akkor miért nem fogják perbe ? Mindettől függetlenül tartom magam a véleményemhez. A gép leírása lent van, futnak rajta az új játékok. És néhányszáz óra pluszmunka árán lett megvéve. A net pedig szerencsére ingyen van (400 Kbit).
  • b #46
    a szofteverrel való kalózkodás lopás. a szoftverekre általában az eulában leírt dolgok érvényesek. haze autós példája kiválóan érzékelteti a dolgot. egyébként meg 60 rugóból úgyse tudsz olyan gépet épiteni, amin a 15 rugós játékok futnak. pláne a 15-20 rugós net számla!
  • Micimackó #45
    Egyébként meg nem fizetek érte 500-at sem, ez viszont tényleg illegális lenne, mert a kalózmásolatok kereskedelme törvényellenes.
  • Micimackó #44
    Honnan veszed, hogy nem veném meg ? De 60 ezerből ne kelljen már 15-öt egy játékért kiadni, csakhogy a kiadó cég tulajdonosai Ferrarit vehessenek karácsonyra a gyereknek. A szoftverek magáncélú másolását az új EU törvénytervezettel is legalizálni akarják. Nincs igazad. Jármű önkényes elvétele: bűncselekmény (Btk. 327. §), amelyet az követ el, aki idegen járművet mástól úgy vesz el, hogy közben nem vezérli tulajdonszerzési szándék, csak pl. az időleges jogtalan használat. Ha a cselekmény tulajdonszerzési célzattal is párosul, akkor a minősítés: lopás (Btk. 316. §).
  • Micimackó #41
    Ja és elfelejtettem a felhasználói programokat, azok sem kis pénzbe kerülnének, vagy használjunk win95-öt meg norton commandert, mert az olcsó ? Ráadásul magyarországon teljesen legális a magáncélú másolás.