JohnnyCage

Az amerikai bíró ítéletén múlhat a KaZaA sorsa

A Los Angeles-i bíróság hétfőn hallgatta meg a lemezkiadókat és filmstúdiókat, akik azt szeretnék elérni, hogy a külföldi székhelyű Sharman Networks ellen az Egyesült Államokban is per indulhasson.

Szakértők szerint a KaZaA sorsa teljes egészében azon múlik, hogy a bíróság engedélyezi-e az amerikai eljárás indítását a ausztráliai központú, Vanuatuban bejegyzett társaság ellen. Amennyiben az ügyben illetékes bíró zöld utat ad az amerikai pernek, a KaZaA is a Napster, és a Madster sorsára jut.

"Számos társaság úgy véli, azzal, hogy kis tengerentúli országokban jegyezteti be magát, ki kudja kerülni a jogi felelősségre vonást" - mondta Fred von Lohmann, a Sharman Networks riválisaként ismert Streamcast Networks-t képviselő Electronics Frontier Foundation jogvédelmi szervezet szellemi tulajdonnal foglalkozó ügyvédje. "A bíró döntése fontos üzenet lesz" - tete hozzá.

A határokat átszelő jogi eljárások száma az elmúlt időszakban jelentősen megemelkedett, miután számos fájlcsere szolgáltatást, vagy egyéb vitatott tevékenységet végző társaság olyan, kisebb országba települt, ahol a helyi törvények nem tiltják az adott tevékenység folytatását.

Az amerikai lemezkiadók és filmstúdiók azonban mindent megtesznek, hogy visszaszorítsák a zene- és videófájlok illegális online terjesztését. Matt Oppenheim, az Amerikai Lemezkiadók Szövetségének (RIAA) alelnöke szerint a Sharman Networks közvetlen kapcsolatban áll egy amerikai céggel, a társaság technológiáját fejlesztő Blastoise-zal, így a jogi eljárás lefolytatható a Los Angeles-i bíróságon.

Rod Dorman, a Sharman ügyvédje azonban elmondta, hogy a társaság felújította korábbi szerződését a Blastoise-zal, amelynek értelmében az esetleges peres eljárások lebonyolítására az Egyesült Királyságban kerülhet sor, nem az Egyesült Államokban. Dorman szerint a társaságnak nincs elég kapcsolata Amerikában ahhoz, hogy amerikai bíróságon lehessen pert indítani ellene.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Csudri #44
  Én mindig fent vagyok! :)) mármint a kazaa-n
 • Zozo76 #38
  Szerintem a AudioGalaxy utan a Kazaa a legjobb. Ezek meg azt is kinyirjak. Bekaphatjak tovig!
 • Csudri #37
  Persze, hogy korlátos a UPC! Ezt küldték nekem e-mail-ben:
  "Tisztelt Elofizetonk!

  Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy az Ön internetes hálózati végpontján
  az e havi forgalom mértéke elérte az elofizetett szolgáltatási csomag havi
  adatforgalmi korlátját.

  Emiatt, ahogy azt elore jeleztük, a következo hónap elso napjáig korlátozzuk a
  kábelmodem sebességét mindkét irányban, maximálisan 64 kbit/s-ra a jelenleg
  érvényes általános szerzodési feltételeink 5.3.5.3. pontja szerint."
  De én töltök rendületlenül!!! Az a ciki, hogy a 20 gb-ot az általuk nyújtott sebességggel !!4 nap!! alatt el lehet érni! A möstani "gyengített" kapcsolattal is karcolgatnám a 15 gb alját!!! Úgyhogy bekaphatják!!! És Kazaa rula!!!
 • NasaTm #31
  www.imesh.com
  Ez sem rossz.
 • Csudri #30
  Nekem kell a Kazaa!!! Hülye leszek anime-t rendelni japánból, ha ingyen lejön. Főleg mióta van hozzá speedup!!! Jön a cucc mint az állat. A rohadt UPC le is tiltott dec 1-ig, mert túlléptem a 20gb-ot!!! :((
 • galocza #28
  igen? ha több pénzed van erre a célra mint a riaa-nak, csak irigyelni tudlak...
 • Dömper Ármánd #18
  OK. Én már megtettem!
 • Gabest #17
  Én meg ezennel, úgy ahogy van, ünnepélyesen betíltom az internetet, mert nem tetszik az a sok kis sunyi társadalomképtelen alak ((c) dévényi) aki lézeng rajta. Tessék kihúzni a kábeleket a falból, most!
 • NasaTm #13
  www.winmx.com
  En kizarolag mp3 letoltesere hasznalom szerintem abban verhetetlen.
  Viszont a kazaa az jobb DVD ripek es egyebek letolteseben. (ezt hallotam csak)
 • Yeti #10
  Hát csak az a gond, hogy a kazaat nem lehet csak ugy leállítani, mivel nincs központi szerver(nem úgy mint pl a napsternel volt). Így még szűrni se fogják tudni az adatforgalmat, csak ha egy uj szoftvert adnanak ki, de azt meg hülyek lennenk letölteni. Úgyhogy legfeljebb annyi lesz hogy nem lesz uj kazaa (mondjuk meg az se biztos, hogy ezt el tudják érni, egyszerüen nyílvánosságra hoznák a forrását a proginak, aztan onnantól az fejleszti aki akarja) Na úgyhogy meg nem kell temetni a Kazaat.