JohnnyCage

A lemezkiadók nem adják fel a harcot

A zeneipar vezetői továbbra is teljes erejükkel a zenefájlok illegális online terjesztésének visszaszorításáért fognak küzdeni, és ebből a harcból az internetszolgáltatókat sem kívánják kihagyni.

A lemezkiadók képviselői a franciaországi Cannes-ben tartották meg szokásos, éves összejövetelüket. Mint a konferencián elhangzott beszédekből kiderült, a zeneipar európai és amerikai képviselői egyaránt elkötelezettek az illegális online fájlcsere hálózatok felszámolásának ügyében. Az internetszolgáltatók meghívott vezetői éles hangon reagáltak Hilary Rosen RIAA (Amerikai Lemezkiadók Szövetsége) vezető azon kijelentésére, amely szerint meg kellene vizsgálni annak lehetőségét, hogy a telekommunikációs- és internetszolgáltatók felelősségre vonhatók-e a rendszereiken folyó illegális fájlcsere miatt. Az év végén távozni készülő vezető szerint a szolgáltatókat vagy a felhasználók tevékenységének fokozottabb ellenőrzésére, vagy pedig jogdíj fizetésére kellene késztetni. Ezen utóbbit a szolgáltatók természetesen áthárítanák a fájlcserét folytató előfizetőkre.


Mint Rosen azonban elmondta, kötelező érvényű licenszmegállapodásra nem kell számítani az internetszolgáltatók és a zeneipar képviselői között, ez ugyanis "egy drámai eltávolodás lenne a RIAA stratégiájától".

Európai oldalról az International Federation of Phonographic Industry (Nemzetközi Zeneipari Szövetség) küzd az internetszolgáltatók felelősségének határozottabb megfogalmazásáért. Az IFPI javaslata szerint az internetszolgáltatók feladata lenne, hogy kiszűrjék a hálózataikon elérhető illegális tartalmakat, és megakadályozzák azok elérést. A szolgáltatók szerint ekkora adattömeget azonban képtelenség ellenőrizni, így egy esetleges, ilyen törvény irreálisan megnövelné költségeiket.

A 15 EU tagországból ezidáig ennek megfelelően csak kettő fogadta el az unió szintjén megalkotott direktívát. "Ez a direktíva egy hosszas küzdelmek árán megalkotott kompromisszum az ipar egyes területeinek képviselői között" - mondta Frances Moore, az IFPI európai részlegének igazgatója. A vezető szerint a szövetség Németországban, Finnországban, és Hollandiában ütközött a legnagyobb ellenállásba.

Az amerikai Websense jelentése szerint eközben egy év alatt mintegy 300 százalékkal növekedett a fájlcsere hálózatokon folyó illegális zeneterjesztés mértéke. Jelenleg hozzávetőleg 130 különféle fájlcsere szoftver létezik, és mintegy 89 ezer kapcsolódó weboldal érhető el az Interneten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tompi #47
    En csak azon csodalkozom, hogy a fenykepezes nem illegalis! Hiszen ha pl lefenykepezem a parlamentet, es abbol konyvet csinalok(anyagi hasznot), akkor joggal perelhetne a tervezo, epitteto, hogy neki nem fizettem jogdijjat, mivel a tervezes az szellemi termek, es az epitessel hatalmas koltsegei voltak.
    Elloptam a parlementet? Vagy csak digitalis masolatot keszitettem?
    (tudom a pelda tobb helyen santit, de azert erdekes...)
  • Pheel #44
    1: ezeket a P2P dolgokat képtelenség felszámolni, mivel 1 hét alatt írok egyet és kész :) Nem kell mögé feltétlenül cég és ha az nincs, akkor nincs kit beperelni.
    2: hamarabb szűnik meg ez a kiadós módszer, mint a zenemásolás... ;-)
  • whitehawk #43
    Az árpolitika problémáira csak akkor jönnek majd rá, hamár minden fájlcserélővel leszámoltak, és az eladások még mindig nem nőttek. Akkor majd azér mennek a bíróságra, hogy kötelezzék az embereket vásárlásra?
  • Pheel #42
    Pont attól más ez az egész, hogy úgy hozod el a kocsit a gyárból, hogy ott is marad és észre sem veszik, hogy elhoztad. Na ezért nem jó a példa, amit felhoztál, de ezt már annyiszor megvitatták...
  • vax #41
    Fénymásoltál már könyvből, ujságból egy két oldalt stb.?
  • Munch #37
    Ja... nem is kell digitális rádió... sima rádióbol is lehet felvenni. Főleg ha rögzítésre kérnek zenéket.
  • vax #36
    Digitális rádióállomásokról felveszed audio cd-re, vagy midi disc-re esetleg kazira. Az ellen mit fognak tenni. Nem lehet majd zenét sugározni rádión keresztűl.
    Egyébként az SG életében ez egy olyan cikk, amihez mindenki értelmesen szólt hozzá.
  • Lion #33
    Ez megy már egy éve...
    Mivel a RIAA Nem egy hatósági cég így nem feltétlenü hiszem hogy van joga, másrészről nincs törvény efajta cselekedetről csak cd-írásról de ott sem konkrét dolgokról...ez olyan mint a kaller kéri a személyimet és mire fel ??? nem hatósági személy sőt ha feltartoztat be is perelhetem innentől kezdve nincs értelme a dolognak.
  • Munch #32
    Én ha megnyertem volna most az ötöst, akkor se vettem volna bolti audio cd-t... dvd-t valszeg, de audiot biztos hogy nem.
  • Tompi #31
    Basszus pont igy gondolom en is! Itt mar regen nem a vasarlok erdekei vannak szem elott, hanem a penz! (mondjuk mindig is az volt.)
    Olyan vilagban elunk, ahol viselkedeskutatok, piackutatok es pszichologusok az nezik, hogyan lehet minel tobb penzt kisajtolni az emberekbol.

    Olyan dolgokat eroltetnek rank, amire nincs is szuksegunk. De nagyon okosan osszerakott reklampolitikajuknak koszonhetoen az emberek megveszik az ujabb es ujabb sz@rokat. Lasdd:mobiltelefonok, iq mosoporok.

    Hogy ontopic is legyek: A zeneipar (mint a neveben is benne van! IPAR!) csak a profitot nezi. A kultura mar regen csak sokadlagos szempont. Mestersegesen beadjak az embereknek, hogy nekik tetszik ez a zene. (pl MTV megmondjuk, hogy neked mi tetszik stilusa...) Igy az emberek megvesznek minden sz@rt.
    Az a dobbenet, hogy mar koreografusok tanitjak, hogy hogyan kell a szinpadon tombolni, headbangelni, termeszetesen mozogni. Egyeni muveszi ertek = 0! Rakjunk ossze zenekart bevallt elemekbol, mert akkor kevesebb a kockazat! Halal a kreativitasra!