JohnnyCage

Jogvédelmi csoport harcol a kiadók törekvései ellen

Az Electronic Privacy Information Center (EPIC) ellentámadást indított a lemezkiadók ellen, amelyek megpróbálják rávenni a felsőoktatási kollégiumok vezetőit, hogy korlátozzák a számítógépes hálózatok használtatát.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA), valamint a hollywoodi filmipar a közelmúltban levélben kérte az amerikai felsőoktatási intézményeket, hogy vezessenek be szigorú szabályokat a kollégiumi számítógépes hálózat használatával kapcsolatban. A lemezkiadók és filmstúdiók ezzel a zenefájlok, és videók illegális terjesztését szeretnék megfékezni, amely az egyetemi hálózatokon óriási méreteket öltött.

Az EPIC, amely az állampolgárok személyi jogait védi, a napokban szintén levelet küldött az amerikai felsőoktatási intézményeknek. Mint a szervezet a levélben közölte, a különböző kommunikációs csatornák ellenőrzése szöges ellentétben áll az egyetemek azon céljával, hogy lehetőséget biztosítsanak a tanulók számára tudások fejlesztésére. "Az ellenőrzés visszafogná a hallgatókat, akiknek így csökkenne a kreativitásuk" - áll a levélben.

A kollégiumoknak azonban nem csak a kiadók haragjával kell számolniuk, ha továbbra sem szabályozzák a nagysebességű hálózatok használatát. Számos adminisztrátor attól tart, hogy a fájlcsere szolgáltatások használatából eredő óriási adatforgalom azokat a hallgatókat szorítja ki a hálózatról, akik tudományos munkához, ismereteik elmélyítéséhez szeretnék igénybe venni az internetet.

Az EPIC levelében elismerte mindezt, de hozzátette, az ellenőrzés csak véget nem érő küzdelmet váltana ki a hálózati adminisztrátorok, és a szoftverfejlesztők között, mivel az utóbbiak olyan új megoldásokat fejlesztenének ki, amellyel megkerülhető lenne a szabályzás. A szervezet szerint a kollégiumi hálózat ellenőrzése egyébként is túlzottan nagy megterhelést jelentene az intézmények számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • braindance #4
    http://ars.userfriendly.org/cartoons/?id=20021110

    Ez összefoglal mindent amit erről mondanék.