55
  • AtisH
    #55
    Csak megjegyzés: az árakat inkább a kereslet és a kínálat alapján kellene meghatározniuk a kiadóknak (és most nem a programfejlesztőkre gondolok), mivel ők állapítják meg a végleges árat. Jó néhány hozzászólásból látszik, hogy nálunk kb. 1-4000 Ft-os sáv az ahol az emberek többsége már vásárolna (játék)programot.
    Szerintem az sem igazán korrekt, hogy pl. a MS-nál nincs semmiféle öszönzés, ha van egy legális op. rendszerem és szeretnék egy újabbra váltani. Nyugodtan adhatnák a régebbieket akár féláron és talán több user vásárolná meg ahelyett, hogy letöltené, lemásolná. Főleg akinek rosszabb az anyagi helyzetük, azoknak legtöbbször a gépük is régebbi, tehát valszeg a régebbi progikat fogják használni. Nem biztos, hogy az utolsó vevőkről is a letöbb pénzt kéne lehúzni.
  • LutheR
    #53
    Egy megjegyzés: aki a 10 ezres játékot akarja nyomni, annak azért be kell szereznie valahonnan egy 300 ezres gépet.

    Micimackó: lehet, hogy mondjuk 20 lopott program helyett vásárolnál egyet, ha muszáj lenne. Ha megengeded, 52-es kérdésedre én is válaszolok. Csak 300Mhz-es gépem van, az a néhány játék ami megvan eredetiben, ennek megfelelőek. Pl. 3-4 mozijegy árából kijön egy.

    HaZe jól megmondtad. Vicces ez a "24 órás kipróbálás".
  • Micimackó
    #52
    És még egy kérdés: neked csak legális szoftvereid, filmjeid, albumaid vannak ? Ha igen, mennyit keresel (nagyságrendileg) ? Gondolom távol ál a minimálbértől, úgy viszont könnyű beszélni.
  • Micimackó
    #51
    Megjegyzem jól szórakoztam az autós példán én is. Csak egy kicsit sántít. Ugyanis, ha ellopsz egy autót, azzal megkárosítod a tulajdonosát. Míg, ha egy programot, filmet, albumot letöltesz, amit úgysem vennél meg (mert nincs miből) azzal 0 Ft kárt okozol a kiadójának. És azzal is foglalkozhatnál, hogy mennyire etikus, amit a kiadó csinál a játékok valós készitőivel (ők tényleg nem gazdagok, én az EA, Sierra, stb. tulajdonosaira gondoltam a Ferraris példánál).
  • Micimackó
    #49
    Egyébként meg elsősorban filmeket töltök le, és letörlöm miután megnéztem, a játékok annyira nem érdekelnek (már csak online). Úgy tudom 24 óráig lehet tárolni a dolgokat.
  • Micimackó
    #48
    Utánanéztem, és elismerem valóban igaz, hogy illegális a szoftver másolása, ha nem rendelkezel az eredetivel. Ezt a szabályt ismertem, de úgy emlékeztem, hogy már enyhítettek rajta. A DC-vel viszont lehet fájlt szerezni nem ? Vagy az is illegális ? Akkor miért nem fogják perbe ? Mindettől függetlenül tartom magam a véleményemhez. A gép leírása lent van, futnak rajta az új játékok. És néhányszáz óra pluszmunka árán lett megvéve. A net pedig szerencsére ingyen van (400 Kbit).
  • b
    #46
    a szofteverrel való kalózkodás lopás. a szoftverekre általában az eulában leírt dolgok érvényesek. haze autós példája kiválóan érzékelteti a dolgot. egyébként meg 60 rugóból úgyse tudsz olyan gépet épiteni, amin a 15 rugós játékok futnak. pláne a 15-20 rugós net számla!
  • Micimackó
    #45
    Egyébként meg nem fizetek érte 500-at sem, ez viszont tényleg illegális lenne, mert a kalózmásolatok kereskedelme törvényellenes.
  • Micimackó
    #44
    Honnan veszed, hogy nem veném meg ? De 60 ezerből ne kelljen már 15-öt egy játékért kiadni, csakhogy a kiadó cég tulajdonosai Ferrarit vehessenek karácsonyra a gyereknek. A szoftverek magáncélú másolását az új EU törvénytervezettel is legalizálni akarják. Nincs igazad. Jármű önkényes elvétele: bűncselekmény (Btk. 327. §), amelyet az követ el, aki idegen járművet mástól úgy vesz el, hogy közben nem vezérli tulajdonszerzési szándék, csak pl. az időleges jogtalan használat. Ha a cselekmény tulajdonszerzési célzattal is párosul, akkor a minősítés: lopás (Btk. 316. §).
  • Micimackó
    #41
    Ja és elfelejtettem a felhasználói programokat, azok sem kis pénzbe kerülnének, vagy használjunk win95-öt meg norton commandert, mert az olcsó ? Ráadásul magyarországon teljesen legális a magáncélú másolás.
  • Micimackó
    #40
    Nehogyár évi néhány régi játékkal kelljen beérni, csak mert ilyen az anyagi helyzetünk. Ha annyi pénzem lenne, mint a nyugatiaknak megvenném a programokat (1 játék kb. 5 órai munkába kerülne). De így inkább letöltöm azt amit akarok (napi 1-2 CD), akár a legújabb dolgokat, és nem a megjelenés napján, hanem akár hónapokkal előtte. Ha régi játékokat vennék, azokkal mondjuk egy P2 cel. 300-on játszanék, nem Athlonon és nem lenne Radeon 8500 meg 1 GB RAM sem a gépben... Úgyhogy a HW gyártók meghalnának, ha mindenki ezt követné:). A filmekkel és audio CD-kel meg várjunk 15 évet, mire megfizethető lesz ?
  • b
    #39
    nézd, ha egy vállalkozás nem tudja kitermelni a szoftverberuházás összegét akkor olcsóbb sw után kell néznie. hál istennek ma már mindenre van szinte filléres megoldás, ami addig biztosan megfelelő amíg nem lesz elég pénzük. sőt még azután is jó lesz, mivel a technológiát ismerni fogják. pölö: nyáktervezőre vannak olcsóbb shareware progik. az autódeszk termékek borzasztó drágák, és nem is a legjobbak! májkroszoft progik helyett pedig mindenki tud legalább huszat mondani, ami sokkal jobb.

    luther nagyon jól rámutatott a témára. legalább utólag vegyük meg a progikat, ha már számunkra is megfizethetővé válnak. a kóreaiak már megkapták a saját nyelvükön beszélő diablót meg sztárkráftot. mi még "csak" a homm4-nél tartunk!
  • Bonewerkz
    #38
    nna, megin ide lyukadtunk ki:)) szoval, ha valami baromi hatekony amerikai lehallgato kontroll remalom reven nem lenne tobbe warez, akkor a hardver eladas is csokkenne, vegso soron mar a hardvert se erne meg fejleszteni, es ez valsagba ejtene az egesz hardve ipart (most minek nekem 80 gigas vinyo, meg adsl, ha nemtok vele letolteni, es nincs adat, amit tarolni lehet? draga a jatek, nemtok venni videokartyat,monitort, stb..) vegso soron lehet, hogy jobb is lenne, mert akkor talan tobben mennenek az emberek koze(bar ebben a tarsadalomban nem csodalom ha mindenki menekul), szal vissza a temara: szerintem, ha nem lenne warez, nem igazan lendult volna igy fel az szamtek ipar, mint ahogy fellendult. a warez lenditette fel, es ugyanez van a nokia teloknal is, pl. sok az utangyartott adatkabel, meg a sok trukkos warez proggy, amit nokiara irtak, tobbek kozott ezert vezeti a vilagpiacot a nokia ma is, vegso soron ma mar nem a minoseggel, hanem az ugymond 'kaloz' utangyartott tartozekokkal viszi a versenyt a nokia, ugyanez a helyzet a winfossal is, a warezen megtalalhato proggyk nagy resze winfosra irodott, ezert olyan gazdag billy batyank, ha ugyanez linuxra tortent volna, ma Linus Thorwaldnak hivnak a vilag leggazdagab emberet... szerintem
  • LutheR
    #35
    A játékok 3-4 év alatt elérhető árban vannak. Ez az idő egyre csökken egyébként. Aki mondjuk a neten akar nyomni, vagy értékesnek találja a progit az igenis várja meg ezt az időt, és ne tolja tele a fórumokat CDKey témával. Én is nemrég vettem meg pl. a SC+BW-t. 5 év után is rengetegen nyomják a neten. Nem is az a baj, hogy van másolt játéka sokaknak, hanem hogy legtöbbnek eszébe sem jut a akár később olcsón megvenni párat, inkább rettentő büszke arra, hogy őneki minden játéka lopott. A megjelenés napján pedig már mindenáron muszáj letölteni, végigtolni, netre menni...
  • I.C.ram
    #29
    1-2 progi éventE?? az nulla. Ha mindent megvennék, amit leszedek, akkor kb több milliárdos adósságaim lennének.
  • AtisH
    #26
    "A kiadók a kalózkodás felszámolását sürgetik"

    Én meg az amerikai kiadók felszámolását sürgetem, mert elárasztják sok szeméttel a világot és gyerekeink szellemi fejlődését károsan befolyásolják!!!
  • Laci73
    #24
    A legújabb EU törvénytervezet szerint csak a nagy tételben másolt és pénzért árusított termékek minősülnek "kalóznak" - az otthon letöltött és felírt/felhasznált multimédia gyakorlatilag nem esik elbírálás alá. Valószínűleg az EU jogászai nagyon jól tudják hogy szélmalomharcot teljesen felesleges vívni... Persze a RIAA máris jelezte nemtetszését.
  • gyozo
    #22
    Nem kell kiolvasni, ott látható a képen.
    Ezek eredetinek látszó példányok, melyeket pontosan olyan áron adnak, mint az eredetit, csak gyatrább a minőség. Ez azért más kategória, erre még én is azt mondom, hogy dozereljék csak. Ne keressen valaki pontosan annyit a cuccon, ha nem többet, mint az aki kiadta, vagy írta.
    Szerintem itt sem örül senki annak, amikor mondjuk vesz súlyos pénzért egy eredetinek látszó hamisítványt.
  • Dömper Ármánd
    #20
    Álljunk meg egy pillanatra! Ez a cikk nem a kispályás MP3 kalózkodásról szólt, amiben szerintem a PC-vel rendelkező emberek legalább 80%-a benne van, hanem azokról a kalózokról van szó, akik nagyban csinálják. Nem CD íróval, meg filctollal hamisítják a CD-t, hanem gépsorokkal, és nem anyagáron adják az elkészült dolgokat, hanem jóval drágábban. Persze még így is jóval a bolti ár alatt, de ez azért már ténylegesen lopás. Sőt, a vevőik egy jelentős részének fogalama sincs róla, hogy hamis terméket vett. Ja, és ezek az emberek nem kuporgatnak a két toronyra, hanem, ha kedvük támad, akkor a 100 milliós házimozijukban otthon nézik azt...
  • Power
    #19
    De csak azért, hogy megvédjék a NATO tag Magyarországot kalózveszélyes Ukrajnától. :-)
  • _Roger_
    #17
    Szerintem Irak után Amerikának le kéne rohannia a fent felsorolt országokat is, hogy megszüntesse a világot veszélyeztető kalózkodást... :))
  • Dynamic
    #14
    Én nem tudom, de az okozott kárt nem úgy számolják ki, hogy ha pl. nekem van 100 kalóz cd-m, akkor megszorozzák a bolti árával?Tehát 100 játéknál kb. egymillió forint kárt okoztam?
    Viszont ez baromság, mert ha nem lenne lehetőségem kalóz cd-t venni, egyszerűen nem vennék semmilyet, boltit sem(max. az egytizedét).
  • Power
    #12
    És komolyan elhiszik, hogy ha nem lenne kalózkodás, akkor plusz 20 - 22 milliárd dollár bevételük lenne? Csakhogy, hogy akiknek ezt perkálni kellene, azoknak nincs ennyi, tehát ez megint csak egy jó szlogen.
    Aki pénzt termel belőle, azt úgyis meg lehet fogni, az otthoni felhasználók meg fizetik pl. a cd árában(mondjuk ez is nonszensz). Szóval felesleges ez nagy sírás.
    Egyébként pusztán ms-nek több lenne a bevétele 20 milliárddal, ha mindenki perkálna neki a winért meg officért.
  • b
    #8
    hú bazz, ne mongy má ijeneket. biztos vagyok benne, hogy egy középiskolás diáknak is belefér évi 1-2 progi a keretbe. meg, ami teccik film arra biztos szívesen elviszed a barátnődet nem? évi egy, két hálivudi szart esetleg be lehet vállalni. szeretném ha nem sorolnának kínával, pakisztánnal vagy a fülöp-szigettekkel egy csoportba a zsírosseggű producerek. így is másfél hónapot kellett várnom míg a két torcit megnézhettem végre moziban. :)
  • Bonewerkz
    #7
    meg lehet nezni, hogy a legnagyobb kalozellenes kirohanasokat a tumci-tumci zeneszek, es kiadoi (pl... namindegy, inkabb nem sertem a zenei izleseket...) na, szoval ezek pattognak a legjobban.... es minel gyatrabb, meg amerikaiabb lesz a zenei kultura, annal jobban pattognak.... mindenesetre megneznem a PC eladasokat, ha nem lenne kalozszoftver... igy is megy le a hardver ara, mint az allat... most ha meg a fogyasztoknak az osszes szoftzvert hirtelen meg kene venni, amit naponta hasznalnak otthon.... hat igen... akkor figyelne a gazdasagi vilagvalsag a hardverpiacon... 1000ftert lehetne CDirot, miegyebet kapni szerintem, es vegso soron a szoftver oriasok is megdoglenenek, mert hosszu tavon nem erne meg hardvert fejleszteni - > igy aztan szoftvert sem... isten hozta az 1960as evekben! huje amcsik, vagjak maguk alatt az agat, ezert mennek gallyra:)