Franczy

IBM Blue Gene/Light szuperszámítógép

Ahogy arról a napokban beszámoltunk, a világ vezető számítógépgyártó cégei között nyilvántartott IBM egy több százmillió dolláros projekt keretében két vadonatúj szuperszámítógépet fog elkészíteni. Ezen két új rendszer közül az egyik ASCI Purple névre hallgat, a másik pedig a keresztségben a Blue Gene/Light nevet kapta. Utóbbi szuperszámítógépről nemrégiben új információk láttak napvilágot, melyeket tekintsünk át most röviden.

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma által megrendelt Blue Gene/Light a tervek szerint nem kevesebb mint 376 teraflops számítási teljesítménnyel fog rendelkezni, vagyis több mint tízszer gyorsabb lesz, mint a világ jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógépe, a japán NEC által készített Vector SX6 Earth Simulator, valamint az ASCI Purple-nél is több mint háromszor nagyobb teljesítményű lesz.

"Úgy gondoljuk, hogy a 100 teraflops teljesítményű ASCI Purple kapcsán nem érhetnek komolyabb meglepetések minket, azonban a Blue Gene/Light minden szempontból vadonatúj fejlesztés lesz. Éppen ezért komoly kutatási és fejlesztési munka vár még ránk. Amennyiben a Blue Gene/Light fejlesztését sikerül befejeznünk, már nagyon közel leszünk ahhoz, hogy elkészítsük a világ első olyan szuperszámítógépét, mely 1 petaflops teljesítménnyel fog rendelkezni, vagyis másodpercenként mintegy 1000 billió számítás végrehajtására lesz képes" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban az IBM egyik vezető munkatársa.

A szuperszámítógépes piac egyik prominens cége, a Cray úgy vélekedik, hogy 1 petaflops teljesítményű szuperszámítógépet 2010 előtt lényegében képtelenség lesz legyártani. A cég szóvivője egyébként elismerte a készülőben lévő új IBM szuperszámítógépek nyers számítási teljesítményét, azonban kritizálta, hogy azok memória sávszélessége meg sem közelíti a Cray X1, vagy a Föld Szimulátor mintegy 20 TB/s-os sávszélességét.

Érdekesség, hogy míg a kisebb teljesítményű ASCI Purple az IBM szerint 4-8 MW-ot fog fogyasztani, addig a Blue Gene/Light várhatóan csak 1,2 MW-os fogyasztással fog rendelkezni, ráadásul utóbbi rendszer helyfoglalása csak mintegy negyede lesz az ASCI Purple-ének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vízipók #2
    De egyelőre nem ez a helyzet, nekem viszont kell egy ilyen videót szerkeszteni...
    Hajrá Paks!!!