Franczy

Újgenerációs, Linuxos szuperszámítógépek az IBM-től

Az IBM bejelentette, hogy a közeljövőben napvilágot látó Blue Gene nevezetű szuperszámítógépek esetében nagyon komoly szerep hárul majd a Linux operációs rendszerre, mely mindenképpen nagy elismerést jelent a nyílt forrású szoftvernek, illetve az azt fejlesztő közösségnek. Az IBM-féle Blue Gene fejlesztési projektről röviden annyit kell tudni, hogy a Big Blue ezen projekt keretein belül mintegy 100 millió dollárt fordít arra, hogy 2005 végére, illetve 2006 elejére olyan újgenerációs szuperszámítógépek kerülhessenek forgalomba, melyek másodpercenként akár egy kvadrillió számítást is képesek lesznek elvégezni, vagyis teljesítményük eléri az egy petaflopot.

A Big Blue újgenerációs szuperszámítógép termékcsaládjának első tagja a keresztségben a Blue Gene/L nevet kapott rendszer lesz, mely nem kevesebb mint 65 ezer processzorral és 16 billió bájtnyi memóriával fog rendelkezni. Amennyiben minden jól megy, akkor a Blue Gene/L valamikor 2004 végén, vagy 2005 elején fog elkészülni, és másodpercenként több mint 200 billió számítás végrehajtására lesz képes. A rendszert egyébként a Lawrence Livermore National Laboratory fogja használni, mégpedig nukleáris fegyverekkel kapcsolatos különböző szimulációs tevékenységek végrehajtásához.

Az IBM munkatársai a mostani bejelentés kapcsán elmondták, hogy az IBM azért döntött úgy, hogy az újgenerációs szuperszámítógépeinek esetében nagyon fontos szerepet szán a Linux operációs rendszernek, mert a nyílt forrású közösség rendkívül dinamikusan fejlődik, és világszerte több ezer fejlesztő folyamatosan azon van, hogy a Linuxból minden korábbinál kiválóbb operációs rendszert faragjon. Az IBM saját bevallása szerint rádöbbent arra, hogy minden szempontból jobban jár, ha a Linux mellett teszi le a voksát, mintha egy másik szoftvert választana, vagy esetlegesen egy teljesen új operációs rendszer fejlesztésébe vágna bele.

"Többek között azért választottuk a Linuxot, mert ez egy nyílt forrású operációs rendszer, és véleményünk szerint könnyen kibővíthető a mi igényeinknek megfelelően. Úgy gondolom, hogy a nyílt forrású közösség révén nem kis előnyt könyvelhetünk majd el az új szuperszámítógépeink kapcsán" - nyilatkozta Bill Pulleyblank, az IBM kutatási és fejlesztési központjának egyik igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!