Franczy

Két új szuperszámítógép az IBM-től

Az IBM munkatársai kedden bejelentették, hogy a Big Blue a napokban egy olyan 290 millió dolláros kormányzati megrendelést kapott, melynek keretein belül a Lawrence Livermore National Laboratory számára a közeljövőben el fogja készíteni a világ két legnagyobb számítási teljesítményű szuperszámítógépét.

Az egyik rendszert ASCI Purple-nek fogják hívni, és várhatóan mintegy háromszor nagyobb teljesítményre lesz képes, mint a világ jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógépe, a japán NEC által készített Earth Simulator. Mint ismeretes, a Föld Szimulátor teljesítménye 35 teraflops, vagyis a rendszer másodpercenként 35 billió számítás elvégzésére képes, ebből pedig könnyen kikövetkeztethető, hogy az ASCI Purple teljesítménye 100 teraflops körüli lesz, vagyis az új rendszer másodpercenként 100 billió számítást fog tudni elvégezni. Az ASCI Purple-t elsősorban nukleáris fegyverekkel kapcsolatos szimulációk végrehajtásához fogják használni. Az IBM képviselői a másik szuperszámítógépről, a Blue Gene/L-ről többek közt annyit árultak el, hogy esetében az operációs rendszer szerepét Linux fogja betölteni, valamint, hogy megközelítőleg tízszer nagyobb teljesítményre lesz képes, mint a Föld Szimulátor. Az így mintegy 360 teraflops számítási teljesítménnyel rendelkező rendszert a Lawrence Livermore National Laboratory munkatársai különböző civil kutatási munkálatok támogatására fogják használni.

Amennyiben a fejlesztési munkálatok rendben haladnak, akkor az IBM az ASCI Purple-t már 2004 végén működésbe fogja helyezni. Az ASCI Purple 196 darab 64 processzoros nagyteljesítményű szerverszámítógépből fog állni, vagyis egész pontosan 12544 darab, Power5 típusjelzésű mikroprocesszor kap majd helyet benne. Az új IBM szuperszámítógép 50 TeraByte memóriával, valamint 2 PB (PetaByte) kapacitású háttértárral fog rendelkezni. A rendszer 197 tonnát fog nyomni a képzeletbeli mérlegen, alapterülete körülbelül két kosárlabda pályányi lesz, a részét képező optikai-, valamint rézkábelek hossza pedig meg fogja haladni a 190, illetve 45 kilométert. Az ASCI Purple 4,7 MW-ot fog fogyasztani, ami megegyezik mintegy 4000 lakás fogyasztásával. A másik IBM szuperszámítógép, a Blue Gene/L hasonló adatairól egyelőre még nem sokat lehet tudni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Troll #1
    B+. Szépen eljutunk oda, hogy a számítástechnika lesz a legkörnyezetszennyezöbb dolog a Földön. Ha belegondolunk, milyen sok káros anyag kell, míg megépítik ezeket a monstrumokat... Utána meg egy saját erömü kell neki a müködéshez.