Franczy

Új szuperszámítógép a Cray-től

A Cray munkatársai csütörtökön arról adtak hírt, hogy a Cray hamarosan egy olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet fog elkészíteni, mely könnyedén állva hagyja majd a konkurens gyártók szuperszámítógépeit. A Seattle-ben székelő gyártó képviselői elmondták, hogy a keresztségben X1 nevet kapott rendszer 52,4 teraflop teljesítménnyel fog rendelkezni, vagyis másodpercenként mintegy 52,4 billió számítás elvégzésére lesz képes. Ezen brutális számítási teljesítmény eléréséhez a Cray fejlesztőmérnökei nem kevesebb mint 4098 darab speciális, 800 MHz-es működési frekvenciával rendelkező Cray mikroprocesszort vetnek be. A Cray X1 forgalmazása várhatóan még idén meg fog kezdődni.

Klikk ide!

Mint ismeretes, az általában több száz, vagy több ezer processzorral felvértezett szuperszámítógépeket elsősorban különböző atomrobbantási szimulációk, repülőgép tervezési feladatok, illetve időjárási modellezések végrehajtására használják. Jelen pillanatban a japán NEC-féle Earth Simulator a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe, mely másodpercenként mintegy 35,6 billió utasítást képes végrehajtani, vagyis teljesítménye 35,6 teraflop. A Föld Szimulátor jelen pillanatban mind a Lawrence Berkeley Laboratory és a University of Mannheim szakemberei által összeállított 500-as, mind az IDC piackutató cég munkatársai áltlal összeállított 900-as toplistán az első helyen tanyázik. Az NEC rendszerének első helyét mindeddig semmi sem veszélyeztette, hiszen a Föld Szimulátor az említett listák második, illetve harmadik helyezett rendszereinél mintegy ötször nagyobb teljesítménnyel rendelkezik.

A Cray munkatársai a mostani bejelentés kapcsán elmondták, hogy a 2,5 millió dolláros alapárú Cray X1 mellett egy másik, mintegy 40 teraflopos teljesítményű szuperszámítógép fejlesztési munkálatai is javában folynak. Ezen számítógép a keresztségben a Red Storm, vagyis Vörös Vihar nevet kapta, és 2004-es elkészültét követően a Sandia National Laboratories-nél fog szolgálatot teljesíteni. A Vörös Viharban megközelítőleg 10 ezer AMD Opteron processzor kap helyet. A Cray távolabbi tervei közé tartozik egyébként egy 1 petaflop teljesítményű szuperszámítógép elkészítése, mely rendszer várhatóan 2010-ben mutatkozik be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ZsoltK #10
    Es nehany adat a cuccosrol:

    1 processzor:
    8 lebegopontos szamitas orajelenkent
    800 Mhz uzemelesi frekvencia (vajon lehet-e huzni...:-DDDD )
    Cache Bandwith: 76.8 GByte
    CPU<>Memory Bandwith: 38.4 GByte

    RDRAM-ot hasznal. csatornankent 1.2Gbyte atvitellel

    Egy node 4 IO csatornaval rendelkezik, egy IO csatorna atviteli sebessege 1.2 GByte/sec

    Egy node sulya: 1590kg
    Egy IO doboz sulya: 500kg

    Tehat teljes kiepitesben a rendszer: 133760kg azaz 133.76 !tonna!

    (na vajon ez hany emeletet zuhanna a berhazi lakasban?:-p felteve ha a daru egyben kepes beemelni...)

    Es ez vajon hany emele
  • ZsoltK #9
    Viszont marha jol lehetne rajta PovRay scene-eket szamolni:-) Meg sokkal jobban nez ki, mint a legtobb PC:-P
  • mir #7
    meg architektúrálisan is...
    engem is érdekelne, de amíg nem látom, nem mondaok véleményt.
  • mir #5
    ja, az más. majd legközelebb jobban figyelek. a SGen sajna gyakrabb a félrefordítás, mint kéne... ideje angol-tudásomat bővíteni:)
  • mir #3
    csak megjegyezném itt csöndesen, hogy az angol billion szó magyarul nem billió, hanem miliárd.