Franczy

Linuxos szuperszámítógép a HP-től

A Hewlett-Packard (HP) képviselői kedden bejelentették, hogy a cég vezetői a napokban egy nagy értékű szerződést írtak alá az amerikai Energiaügyi Minisztérium vezetőivel, mely szerződés értelmében a Hewlett-Packard a közeljövőben egy Linux operációs rendszerrel ellátott szuperszámítógépet fog leszállítani a minisztériumnak. A HP képviselői a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a mintegy 24,5 millió dollárba kerülő Linuxos szuperszámítógép másodpercenként 8,3 billió számítás végrehajtására lesz képes, ami egyébként 8,3 teraflops-os számítási teljesítménynek felel meg. Amennyiben ez a valamikor a közeljövőben elkészülő szuperszámítógép már ma is működne, akkor azon nyomban felkerülne a világ legnagyobb teljesítményű számítógépeinek tízes toplistájára, persze elképzelhető, hogy amire elkészül, a teljesítménye ehhez már nem lesz elegendő, mindenesetre a 8,3 teraflops ebben az esetben is figyelemre méltó teljesítménynek fog számítani.

A Hewlett-Packard szakértői úgy vélik, hogy amennyiben minden jól megy, akkor a HP az említett szuperszámítógépet valamikor a jövő elején tudja majd leszállítani az amerikai Energiaügyi Minisztériumnak, illetve egész pontosan a minisztérium alá tartozó Pacific Northwest National Laboratory-nak, mely a washingtoni Richlandben található. A Linuxos szuperszámítógép óriási számítási teljesítményét állítólagosan elsősorban különböző biológiai és környezetvédelmi kutatásokhoz, szimulációkhoz használják majd fel, sőt a laboratórium környezetvédelmi molekuláris tudományokkal foglalkozó részlege génkutatásokhoz is igénybe kívánja majd venni a HP-féle szuperszámítógép tudását.

A 2003 elején üzembe helyezendő szuperszámítógép a Hewlett-Packard jelenlegi tervei szerint mintegy 1400 darab Intel processzort fog tartalmazni, mely processzorok 4:1 arányban Intel Madison, illetve Intel McKinley chipek lesznek. Mint az ismeretes, az idén nyáron debütáló McKinley az Intel második generációs IA-64 architektúrájú processzora lesz, a várhatóan a jövő év elején debütáló Madisont pedig a McKinley utódjaként tartják számon. A Hewlett-Packard gyártmányú szuperszámítógép egyébként egy 1997-ben üzembe helyezett, mára már elavultnak számító IBM rendszer helyébe lép majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CybearBoy #1
    Azt az ,,elavult" IBM rendszert meg nekemadhatnák karácsonyra, majd csak kezdenék vele valamit :).