Franczy

224 millió dolláros IBM szuperszámítógép készül

Az IBM a napokban aláírta eddigi legnagyobb összegről szóló szuperszámítógépes szerződését, melynek keretein belül a világ legnagyobb számítógépgyártói közé sorolt cég egy 224 millió dolláros szuperszámítógépet gyárt majd le az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat részére. Az IBM és a Nemzeti Óceán és Légkör Hivatal képviselői az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy a nem kevesebb mint 2572 darab processzort tartalmazó vadonatúj szuperszámítógépet az IBM egyik gaithersburgi (Maryland) létesítményében az IBM Global Services fogja üzemeltetni. Ha minden jól megy, akkor az IBM új szuperszámítógépe a jelenlegi tervek szerint már a jövő év júliusában megkezdi működését, és ettől az időponttól kezdve rendkívül fontos szerepet játszik majd az amerikai időjárás-előrejelzések minden eddiginél gyorsabb és pontosabb elkészítésében.

Carl Staton, a Nemzeti Óceán és Légkör Hivatal vezető szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a meteorológusok és a tudósok nagyon komoly reményeket fűznek az IBM által készítendő szuperszámítógéphez, melynek óriási számítási teljesítménye egyébként komoly garanciát jelent a sikerre. Staton külön kiemelte, hogy míg a meteorológiai szolgálatok a mai számítógépes rendszerek segítségével leginkább csak egyhetes előrejelzéseket tudnak készíteni megfelelő pontossággal, addig az IBM-féle vadonatúj szuperszámítógép révén akár kéthetes előrejelzések is készíthetők lesznek, ezenkívül pedig a várakozások szerint a rövidebb időre szóló előrejelzések pontossága is határozottan javulni fog. Az IBM jövő nyáron debütáló szuperszámítógépe minden eddiginél összetettebb fizikai modellekkel lesz képes dolgozni, valamint sokkal nagyobb adatmennyiségek kezelésére lesz képes, és a szakértők szerint pontosan ez a minden korábbinál pontosabb időjárás-előrejelzések sikerének kulcsa. Az IBM új rendszere révén nagyobb felbontású időjárási modelleket, nagyobb méretű adatbázisokat, valamint komplikáltabb fizikai modelleket alkalmazhatunk, melynek eredménye a rendkívül pontos és megbízható időjárás-előrejelzés lesz - mondta Staton.

Az IDG cég a világ legnagyobb teljesítményű számítógépeit felsoroló toplistáján jelen pillanatban egyébként a japán NEC egyik szuperszámítógépe van a legelőkelőbb pozícióban, azonban az IBM azt ígéri, hogy hamarosan letaszítja a trónról az NEC-t. Számos tervünk van arra, hogy mi módon kerüljünk a dobogó legfelső fokára - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Peter Ungaro, az IBM nagyteljesítményű számítógépekkel foglalkozó részlegének az alelnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #5
    Kb. 100-szor ekkora teljesítménnyel se lehetne pontos előrejelzést adni, csak pontosabbat. :-(
  • mir #4
    azért, mert az előrejelzés nagyon bonyolult modelek alapján történik jobb helyeken, és kis hazánk meteorológiai szolgálatát ne hasonlítsd más szolgálatokhoz. minél bonyolultabb modelekkel tudnak dolgozni, annál pontosabb az előrejelzés. nomeg van, ahol a nagy probléma nem az, hogy milyen idő lesz holnap, hanem hogy hol vonul a hurrikán...
  • mir #2
    nem... csak valószínűleg nem igaz...