Franczy

A világ leggyorsabb Unixos szerverei

A leggyorsabb Unixos szerverszámítógépek versenyében a Sun Microsystemsnek egy versenyszámban sikerült maga mögé utasítania a Big Blue-t, vagyis az IBM-et. Ez a versenyszám nem más, mint az adott szervereken a SPECjbb lefuttatása, ami egy, a számítógépek Java-alapú szerverprogramok futtatási sebességét mérő benchmark szoftver. A SPECjbb egyébként egész pontosan egy képzeletbeli cég raktárkészletét szimulálja és megméri, hogy a raktárkészletet illetően adott idő alatt hány rendelést lehet leadni, ellenőrizni, illetve végrehajtani. A Sun Microsystems a kitüntető cím elnyerése érdekében a nem kevesebb mint hetvenkét darab processzort tartalmazó E15K Starcat szervert állította a rajtvonalhoz, az ugyancsak győzelemre esélyes IBM-féle p690 Regatta típusú szerverszámítógép ellenében, melyben egyébként "csak" harminckét darab processzor lakozik.


A SPECjbb benchmark alapú szoros versengés a tavalyi év szeptemberében kezdődött meg a kér óriáscég között, ugyanis a Sun Microsystems ekkor dobta piacra az első E15K Starcat szerverszámítógépet, mely debütálásakor az említett benchmark programban másodpercenkénti 324 ezres tranzakciós sebességével úgymond kapásból az élre került. Ezt természetesen a nagy konkurens IBM sem hagyhatta annyiban, így a Big Blue már decemberben előállt újgenerációs Unixos szerverével, mely a SPECjbb tesztben 339 ezer tranzakció/másodperces teljesítményével bevágott a Sun E15K Starcat elé. Erre válaszként a Sun Microsystems most hétfőn bejelentette, hogy a Sun E15K Starcat szerver immár akár 404 ezer tranzakciót is képes végrehajtani másodpercenként, vagyis a Unix alapú szerverek képzeletbeli SPECjbb vándortrófeája ismét a Sun vitrinjében pihenhet meg.

Szakértők egy része egyébként úgy véli, hogy mint egyéb számítástechnikai területeken, úgy a szerverszámítógépek szegmensében sem lehet teljes mértékben mérvadó, hogy egy adott számítógép milyen eredményt ér el egy specifikus tesztprogramban, ugyanis ennél sokkalta fontosabb, hogy a számítógép a mindennapos használat közben teljesítsen a lehetőségeihez képest a legjobban. Ezzel kapcsolatban mindenképpen említésre méltó történet, hogy a Hewlett-Packard high-end kategóriás Superdome szerverszámítógépe a különböző tesztek alatt a közelmúltban nem akart úgy teljesíteni, ahogy kellett volna. A HP vezetői ezt nagyon furcsállták, ők ugyanis tisztában voltak a Superdome óriási nyers erejével. Ezt követően a HP több mint egymillió dollárt költött arra, hogy a végére járjon annak, hogy a Superdome miért teljesít meglepően gyengén az adott tesztprogramokban, mely vizsgálatnak meg is lett az eredménye, tudniillik kiderült, hogy a cégnél szabotőrök dolgoztak azon, hogy a Superdome a tesztek alatt elvérezzen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #4
    a blade nem WS, hanem 1 konzol az effél STARCATekehez, meg ENTERPRISEokohoz.