JohnnyCage

IBM Blue Gene 65 ezer processzorral

Az IBM három közelmúltbeli, jelentős győzelmet tudhat magamögött a szuperszámítógépek piacán, mostpedig egy olyan új szerződést nyert, amelyek értelmében a cég egy, az eddigieknél jóval gyorsabb rendszeret épít.

A "Kék Óriás" egy kutatási projekt keretében építi meg azt a Blue Gene/L nevű szuperszámítógépet, amely a Lawrence Livermore National Laboratory-ben lesz majd megtalálható, és nukleáris fegyverek szimulációját fogja végezni. A Blue Gene/L annak az Accelerated Strategic Computing Initiative kezdeményezésnek a része, amely a jelenlegi leggyorsabb, ASCI White szuperszámítógépet is alkalmazza, szintén az LLNL-ben.

A 65 ezer darab kettős processzorral készülő Blue Gene/L 16 trillió byte memóriával fog rendelkezni, ami az otthoni PC-k átlagos memóriakapacitásának százezerszerese. A szuperszámítógép 200 trillió számítást végez majd másodpercenként, vagyis éppen annyit, mintha a Föld összes embere másodpercenként 33 ezer műveletet végezne el zsebszámológépén.


A petaflopig vezető út

Az IBM Blue Gene programjának célja egy olyan rendszer megalkotása 2005-2006 körül, amely 1 kvadrillió számítást végez el másodpercenként, mondta William Pulleyblank, az IBM Kutatási Szerverrendszerek részlegének igazgatója. A 2004 - 2005-re várható Blue Gene/L ennek a számítási teljesítménynek "mindössze" ötödére lesz képes, adatátviteli sebessége azonban nagyobb lesz. A 65 ezer kettős processzor ezresével lesz hűtőszekrény méretű szekrényekbe zárva, az egész rendszer pedig egy fél teniszpálya méretű helyet foglal majd.

Az IBM emellett megrendelést kapott egy 24 millió dolláros Blue Sky szuperszámítógép felépítésére is, amely a Föld klímaváltozásait fogja kutatni a National Center for Atmospheric Research (NCAR) központban 2002 szeptemberétől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • marque #10
    "ZX Spectrumom annak idején már 3500000 Hz-et tudott. "

    Nahát, a c64 jó kis 6510-ese 1.2 Mhz-es volt, ha jól tévedek. A Spectrum majd' 3x-osa lett volna? nagyon 2lem.
  • phil-co #9
    nehany ilyen megrendeles meg atomszimulacio es a processzorpiac kilabal a valsagbol!!!:))
  • Scintillation #8
    Sajnos nem. Szivesen elmennek egy flotta Kamazzal guberalni... :)
  • dewdew #7
    Fuggetlenul a MHz-ektol es a byte-oktol, az egesz gepet 3 ev mulva kidobjak a kukaba. Vicces, nem?
  • MuERTe #6
    Hopp, kicsit elszámoltam a herceket :)) De az 1600 gigabájtot csak hasraütésre mondtam, számolgassa csak a cikk szerzője:) Jó hogy nem a tizenhatszortízatizenötödiken byte formulával jön :DDD
  • MuERTe #4
    Ja, és a gépem összértéke épp hogy eléri a 12000000 fillért a mai piaci árak mellett :DDD
  • MuERTe #3
    Bocsánat, 40500 hz a pontosság kedvéért :DDDDD
  • MuERTe #2
    Hejj, 16 trillió byte helyett nem lehetett volna a 1600 gibabájtot írni? Ez egy 40000 herces celeronon írtam épp :)))))