Franczy

Új szuperszámítógép toplisták: oda az IBM első helye

A nagyteljesítményű szuperszámítógépekkel foglalkozó szakemberek egy olyan, minden eddiginél összetettebb és a gépek teljesítményét valósabban reprezentáló ranglista rendszert állítottak össze, melyen a világ legnagyobb sebességű számítógépei között az IBM szuperszámítógépei némileg kikerültek a középpontból. Az IBM ugyan a Top500-as lista három változatában megőrizte előkelő vezető helyét, azonban az IDC piackutató cégnek a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit tartalmazó listáján már nem tudta bebiztosítani az első helyet magának, ez pedig abból a szempontból érdekes, hogy a szakértők szerint az összes ranglista közül éppen az IDC toplistája demonstrálja leghitelesebben a számítógépek valós környezetekben nyújtott teljesítményét.

Az IDC piackutató cég munkatársai és számos, a szuperszámítógépek szakterületén nagy tapasztalattal rendelkező szakember által létrehozott újfajta teljesítménymérő rendszer alapján kialakított szuperszámítógép ranglistán tehát nem az IBM üdvöskéje, hanem a Compaq Computer 3024 darab processzorral szerelt Terascale névre keresztelt számítógépe tanyázik az első helyen, mely Compaq gépet egyébként a közelmúltban helyeztek üzembe a Pittsburgh-i Szuperszámítógépes Központban. A korábbi ranglisták első helyén tartózkodó IBM-féle ASCI White az IDC új toplistáján lecsúszott a második helyre, a harmadik-negyedik helyen egy-egy NEC, az ötödik helyen pedig egy Cray szuperszámítógép található.


Szakértők szerint a valós teljesítmény alapján rangsoroló IDC toplistán rendkívül figyelemre méltó a Cray szuperszámítógépek jelenléte, ugyanis míg a korábbi ranglistákon az IBM számítógépek óriási túlsúlyban voltak, addig az IDC új toplistáján már kétszer annyi Cray számítógép található, mint IBM. Az IDC által a legnagyobb teljesítményű és legdrágább szuperszámítógépekből összeállított ranglistán egyébként 149 gép szerepel, melyből egész pontosan 58 darab Cray gyártmányú, ami azt jelenti, hogy a listán található szupergépek mintegy 39 százaléka a Cray gyártósorairól került le. Az IBM és az SGI 24-24 számítógéppel szerepel az új listán, mely 16-16 százalékos részesedést jelent, a Compaq Computer 15, az NEC 12, a Fujitsu pedig 8 szuperszámítógépével került be a ranglistára.

Az IDC eggyel alacsonyabb teljesítménykategóriába tartozó, úgynevezett vállalati számítógépeket felsoroló toplistáján ugyancsak egyértelműen a Cray szuperszámítógépek dominálnak, ugyanis az ebbe a kategóriába tartozó 95 gép közül 43 Cray gyártmányú. A Compaq Computer egyébként 14, a Hewlett-Packard pedig 13 helyezést tudhat magáénak ezen a listán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JTBM #4
    Milyen jól lehet játszani a számokkal: A Malájziai Petronas Towers felépítése után az(ok) lett a világ legmagasabb épülete. Az amerikaiak pillanatok alatt kihoztak két új mérési módszert, az egyik, a világ legmagasabban levő emeletét nevezte meg a kritériumnak, ez alapján a Sears Tower a legmagasabb épület, a másik pedig a legmagasabb antennát veszi alapnak, ez alapján pedig a néhai Word Trade Center (volt) a legmagasabb.

    Megfelelő teszt esetén, akár egy C64-et is ki lehet hozni győztesnek...
  • Kis-Bob #3
    Ehh...P2....Pfhüjjjjj
  • mir #2
    ja, és csak én nemlátom az intel-féle 8092 processzoros P2esekből épített gépet?
  • mir #1
    jaja.sejtettem, hogy az a trescale bőven leveri az ASCII WHHITEot... bár egy IDC link odafért volna a végére...