Franczy

Újabb K7-es chipsetek várhatók a VIA-tól és SiS-től

Tajvan nagy chipsetgyártó cégei, a VIA Technologies, illetve a Silicon Integrated Systems nem zárkóznak el attól, hogy a közeljövőben újabb, minden korábbinál nagyobb teljesítményű és szélesebb szolgáltatási körrel rendelkező alaplapi chipkészleteket dobjanak piacra az AMD K7 fronton. Mindez azzal magyarázható, hogy az Advanced Micro Devices nemrégiben bejelentette, hogy nyolcadik generációs K8 processzorai az eredetileg tervezettnél csak némileg később látnak majd napvilágot, vagyis az AMD platformon a vártnál hosszabb ideig összpontosul még a figyelem a K7-alapú processzorokra. Ezt természetesen a chipsetgyártó cégek sem hagyhatják figyelmen kívül, ezért a közeljövőben várhatóan kiadnak majd olyan újabb generációs K7-es chipseteket is, melyek korábban nem voltak tervbe véve.

Szakértők szerint nem lehet kétséges, hogy a VIA Technologies és a Silicon Integrated Systems közeljövőben napvilágot látó új K7-es alaplapi chipkészletei egytől egyig kompatibilisek lesznek a hányatott sorsúnak mondható DDR400-as SDRAM memóriákkal. Előrejelzések szerint mindez ahhoz fog vezetni, hogy rövid időn belül már nemcsak a drága, high-end kategóriás, hanem az olcsóbb, középkategóriás alaplapok és személyi számítógépek is DDR400 kompatibilisek lesznek. Az említett két chipsetgyártó legújabb chipkészletei, név szerint a VIA KT400, illetve a SiS746 hivatalosan csak a DDR333-as memóriaszabvánnyal kompatibilisek. Habár ezen vadonatúj, AGP8x-os interfésszel rendelkező alaplapi chipkészletek minden további nélkül megbirkóznak a DDR400-as SDRAM memóriák kezelésével, a gyártók mégis DDR333-as chipsetekként forgalmazzák őket, ugyanis a JEDEC Solid State Technology Association mindeddig nem véglegesítette a DDR400 szabvány specifikációit.

A jelenleg forgalomban lévő VIA, illetve SiS chipsetek hivatalosan tehát csak a DDR333-as memóriákkal kompatibilisek, azonban a két gyártó hamarosan bemutatkozó chipset újdonságai különböző források szerint már teljeskörű DDR400 kompatibilitással fognak rendelkezni. Konkrétan arról van szó, hogy a Silicon Integrated Systems a SiS746FX, a VIA Technologies pedig a VIA KT400A típusjelzésű chipset révén kíván megjelenni a DDR400-as piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!