Franczy

Az IBM Hollywoodba tart

A hollywoodi filmstúdiók manapság közismerten egyre több digitális technológiát használnak, így érhető, hogy a technológiai cégek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kifejezetten a filmes cégek számára szánt termékeikre. A világ vezető számítógépgyártó cégei között nyilvántartott IBM például a napokban jelentette be azon technológiájának legújabb verzióját, melyet a hollywoodi cégek várhatóan előszeretettel alkalmaznak majd a különböző digitális video- és hangszerkesztési feladatok esetében.

Az IBM által kifejlesztett, GPFS (General Parallel File System) névre keresztelt technológia lényegében nem más, mint számítógépes rendszerek klasztere, mely klaszter a hatalmas adattároló képességének, valamint professzionális videoszerkesztő funkcióinak köszönhetően kiválóan alkalmas arra, hogy segítségével a filmstúdiók szakemberei könnyedén kezelhessék a különböző digitális tartalmakat. Az IBM szerint a GPFS rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy segítségével a videovágók és az animátorok lényegében a világ bármely pontjáról egy időben végezhetik el az adott hang- és képanyagokon a szükséges utómunkálatokat. Ez konkrétan azt jelenti, hogy például az azonos projekten munkálkodó londoni és Los Angeles-i szakemberek egymással párhuzamosan, lényegében minden kötöttség nélkül végezhetik el a filmekkel kapcsolatos munkájukat, ami az IBM szerint nem kis pénz és idő megtakarítást jelent a filmes cégek számára.

A most felfrissített GPFS rendszert a Big Blue San Joséban található Almaden Research Center nevezetű részlege fejlesztette ki 1996-ban, mégpedig a Tiger Shark (Tigriscápa) nevezetű, elsősorban videoanyagok archiválására szánt vállalati számítógépes rendszer alapjaira építkezve. A Tiger Shark egyébként az utóbbi években komoly karriert futott be, hiszen többek közt például a Bell Atlantic és a Hong Kong Telecom cégek ilyen IBM rendszereket használnak VOD (Video On Demand), adatkutatási, valamint tudományos kutatási feladatok ellátására. Az IBM által a napokban bejelentett új GPFS verzióban a cég munkatársainak elmondása szerint található egy új, úgynevezett közbenső réteg, mely kifejezetten a digitális tartalmak menedzselésével foglalkozik, ezenkívül pedig említésre méltó a teljesen megújult, immár bármely PC-n használható kezelőfelület. A GPFS alapját egyébként IBM pSeries szerverek jelentik, a GPFS rendszerek adattároló kapacitása pedig akár az 500 TB-ot is elérheti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!