JohnnyCage

EU: Szabad az út az IBM - Hitachi megállapodás előtt

Az Európai Unió hétfői döntése szerint a Hitachi nem vét az unió antitröszt törvényei ellen, ha megvásárolja az IBM veszteséget termelő merevlemez üzletágát.

"Az Európai Bizottság arra a döntésre jutott, hogy a tranzakció nem vet fel komoly kétségeket az Európai Unió trösztellenes törvényeivel való összeegyeztethetőségben" - áll a bizottság közleményében. Az EU törvényhozó szerve szerint az IBM merevlemez üzletágának megvásárlásával a Hitachi a mobil számítógépekbe szánt merevlemezek legnagyobb gyártójává válik, ennek ellenére ugyanakkor a többi merevlemez gyártó számára továbbra is viszonylag könnyű marad a szegmensbe való belépés.

A közelmúltban bejelentett megállapodás segítségével az IBM megszabadulhat a jókora veszteséget termelő üzletágtól, a Hitachi pedig egy olyan szövetséget hozhat létre, amely az EMC-vel konkurálhat a vezető pozícióért.

Mint ismeretes, az áprilisi megállapodás szerint a Hitachi és az IBM egy közösvállalkozásban egyesítené merevlemez üzletágát, amelyet kezdetben 70 százalékban birtokolna a Hitachi, három év múlva pedig teljesen megszerezne. A Hitachi már a jövő év áprilisában kezdődő költségvetési évétől nyereségessé kívánja tenni a vállalkozást, az elemzők szerint ugyanakkor széleskörű átszervezés szükséges az IBM merevlemez üzletágának talpra állításához.

Az új közösvállalat, amelynek központja San Jose-ban (Kalifornia) lesz, 11 üzemben összesen mintegy 24 ezer alkalmazottal fog rendelkezni. A vállalkozás éves bevételét a két társaság a következő költségvetési év 5 milliárd dollárjáról 2006-ig évi 7 milliárd dollárra kívánja növelni.

A Hitachi és az IBM cégek a nagyteljesítményű adattároló rendszerek második és harmadik legnagyobb gyártóját testesítik meg a piacvezető EMC mögött. A két társaság közös terveiben az EMC vezető pozíciójának célba vétele is szerepel a rendkívül jövedelmező, adattárolási szoftverek piacán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!