JohnnyCage

Növelte szerverpiaci bevételeit az IBM

Az elmúlt év szerverpiaci eredményeire épülő első adatok szerint az IBM növelte piaci részesedését fő riválisaival szemben, és a társaság bevételei is felülmúlták a korábbi év eredményét.

A Gartner Dataquest piackutató cég adatai szerint az amerikai szerverpiac az elmúlt évben mintegy 23 százalékot esett vissza 2000-hez képest. Az IBM-et azonban mindez nem tartotta vissza abban, hogy éves bevételeit 4,7-ről 7,8 százalékkal, 4,9 milliárd dollárra növelje.

2000-ben a SUN Microsystems elvette az első helyet az IBM-től, a Kék Óriás az elmúlt évben azonban visszaszerezte ezt a címet. A társaság piaci részesedése 21,5 százalékról egy év alatt 29,3 százalékra emelkedett, miközben a SUN részesedése 22 százalékról 21,4 százalékra esett. Az IBM többi szerverpiaci riválisa, a Hewlett-Packard, a Compaq Computer, és a Dell Computer cégek szintén veszítettek piaci részesedésükből, és bevételeik is visszaestek.

Az elemzők szerint a szervergyártók hozzászoktak az erős kereslethez, illetve a magas profitokhoz, amelyek elsősorban az internetes társaságoknak voltak köszönhetőek. Az internet lufi kidurranását, majdpedig a gazdaság visszaesését követően azonban a kereslet drasztikusan visszaesett, és a konkurens gyártók agresszív árversenybe kezdtek. Az amerikai szerverpiac 2001-ben 23 százalékot esett vissza, így a piaci összbevétel a 2000-es év 21,8 milliárd dollárjáról 16,7 milliárd dollárrs csökkent.

A Unix szerverek piaca, amelyre általában a gyártók számára kedvező árak, illetve a nagy szállítási mennyiségek jellemzőek, a 2000-es évi 10,3 milliárd dollárról mintegy 25 százalékkal esett vissza. A Unix szerverek piacán továbbra is a SUN Microsystems tudhatja magáénak a vezető pozíciót 46,4 százalék részesedéssel, bár a társaság ezen részesedéséből is veszített. A második helyen az IBM áll 20,9 százalék részesedéssel, a harmadik pedig a Hewlett-Packard 16,6 százalékkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!