JohnnyCage

515 milliót veszített az IBM a merevlemez üzletágon

Az International Business Machines Corp. (IBM) merevlemezes meghajtókkal foglalkozó üzletága, amelyet a társaság hamarosan elad a japán Hitachi-nak, öt negyedév alatt 515 millió dollár veszteséget termelt.

A Kék Óriás merevlemez részlege 423 millió dollárt veszített 2001-ben, amelyből az év utolsó negyede egyedül mintegy 232 millió veszteséget hozott. 2002 első negyedévében 92 millió dolláros veszteséggel zárt az üzletág, közölte az IBM.

Az információ akkor látott napvilágot, amikor a társaság azt részletezte, miként fogja megváltoztatni a cég anyagi helyzetét a részleg 2,05 milliárd dolláros eladása. Az IBM és Hitachi cégek június 4-én jelentették be, hogy merevlemez üzletágaikat egy közös leányvállalattá formálják, amelyben a Hitachi többségi részesedéssel fog rendelkezni. A Hitachi három éven át meghatározott összeget fog fizetni az IBM-nek, mielőtt a közösvállalkozás teljesen irányítása alá kerül. A 24 ezer alkalmazottat számláló társaság székhelye San Jose-ban (Kalifornia) lesz.

Az IBM július 17-én további pénzügyi részleteket hoz nyilvánosságra az ügy kapcsán, a társaság második negyedéves eredménybeszámolójával együttesen. A merevlemez üzletág elhagyása egyébként 2 milliárd 2,5 milliárd dolláros költséggel fog járni a társaság számára, amely az elbocsátásokból, a processzor üzletág kapcsolódó veszteségeiből, és egyéb költségekből tevődik össze.

Az IBM a merevlemez üzletág nélkül 2001-ben 7,7 milliárd dollár nettó jövedelmet ért 83 milliós teljes bevétel mellett. 2002 első negyedéve 1,2 milliárdos nettó jövedelmet, és 18 milliárd dolláros összbevételt hozott a cég számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Pheel #11
  IBM=softwarecég? Mióta? Hol hallottál ilyet? Többet ne menj arra! :-PPPPP
 • reszcsi #10
  Kár érte, jó winyókat gyártotTAK. Nekem egy 40-es, majd egy 60-as IBM szart be, szerencsére még időben mentettem róla --- az irhám. A haveri körömben nem mindenki volt ilyen szerencsés. Azóta az IBM nemkívánatos márkanév mifelénk. Amúgy is egy software cég minek gyárt winyókat :))

  dondore: Nekem Seagate van, ezek az újak most egész jók. Vagy legalábbis eddig, lekopogom kop-kop-kop.
 • Laci73 #1
  515 milliót veszített az IBM a merevlemez üzletágon...
  VAN AKI AZ ÖSSZES PROGRAMJÁT ELVESZTETTE IBM VINYÓ MIATT!